Lietuvas deputāti vēlas pasludināt Komunistisko partiju par noziedzīgu organizāciju

Lietuvas valdošā konservatīvā partija vēlas, lai Lietuvas Komunistiskā partija tiktu atzīta par noziedzīgu organizāciju, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Vēsturnieki norādījuši, ka ierosinājums ir svarīgs, bet ir novēlots. Par noziedzīgām organizācijām jau atzītas Valsts Drošības komiteja (VDK) un Iekšlietu Tautas komisariāts (NKVD). Partija Tēvzemes savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti (TS-LKD) uzskata, ka sarakstam jāpievieno arī Lietuvas komunistiskā partija, jo tā bija struktūra, kas organizēja padomju okupācijas politikas nostiprināšanu valstī.

Saskaņā ar ierosinājumu, visiem augsta līmeņa Komunistiskās partijas locekļiem, kas bija aktīvi līdz 1990.gadam, būtu savās biogrāfijās jānorāda saistība ar padomju režīmu, ja šīs personas vēlētos kandidēt vēlēšanās. TS-LDK deputāts Audroņs Ažubals (Audronius Ažubalis) sacīja:

«Mums jāzina, kas bija tie, kuri organizēja, iedvesmoja un vadīja visas šausmas, kas notika Lietuvā.»

Vēsturniece Regīna Statkuviene (Statkuvienė) sacīja: «Tā ir nozīmīga iniciatīva, bet, iespējams, nāk mazliet par vēlu – tas bija jāpaveic jau sen.»

Parlamenta priekšsēdētājas vietnieks, sociāldemokrāts Juļs Sabatausks (Julius Sabatauskas) piezīmēja, ka ierosinājums ir novēlots, jo daudzi no Komunistiskās partijas locekļiem vairs nav starp dzīvajiem vai ja sen vairs nedarbojas politikā. Viņš arī norādīja, ka būtu iespējama virkne izņēmumu, piemēram, personas, kas parakstīja Neatkarības atjaunošanas deklarāciju.

Dažus gadus pirms Padomju Savienības sabrukuma Lietuvas Komunistiskā partija paziņoja par atdalīšanos no PSRS Komunistiskās partijas.

Vītauta Dižā Universitātes Juridiskās fakultātes dekāns Daiņus Žalims (Dainius Žalimas) teica: «Nav objektīva pamatojuma pasludināt neatkarīgo Lietuvas Komunistisko partiju, kas tika izveidota 1989.gadā, par noziedzīgu organizāciju. Tieši pretēji, tās biedri 11.martā balsoja par neatkarību.»

Iniciatīvas virzītāji tikmēr norāda, ka tā nav novēlota, jo Krievijā šodien atdzimst komunisma mūsdienu versija. Tomēr, saskaņā ar Žalima teikto, mūsdienu Krieviju nevar pielīdzināt tikai komunismam – tās ideoloģija balstās uz nacisma un komunisma kombināciju. Viņaprāt, daudz svarīgāk būtu identificēt personas, kas kopš 2000.gada bijušas iesaistītas dažādās neonacistiskās un prokremliskās organizācijās.

Visu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1936986/needed-but-overdue-mps-want-communist-party-of-lithuania-labelled-criminal-organisation

Lasiet arī: Lietuvā vēlas krievu valodas vietā mācīt poļu valodu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas