Lietuvā vēlas krievu valodas vietā mācīt poļu valodu

Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte (Ingrida Šimonytė) nesen ieteikusi, ka skolēni krievu valodas vietā varētu mācīties poļu valodu, tomēr plāna īstenošana nebūs gluda, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Krievu valoda kā svešvaloda joprojām ir ļoti populāra Lietuvas skolās, apmēram 70% skolēnu to izvēlas kā otro svešvalodu. Tomēr kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā daži politiķi norādījuši, ka tā ir problēma. Lietuvas izglītības ministre Jurgita Šugždiniene (Jurgita Šiugždinienė) nesen sacījusi, ka tuvāko piecu gadu laikā vēlas samazināt to skolēnu skaitu, kas izvēlas mācīties krievu valodu, no 70% līdz 30%. Šugždinienes vadītā ministrija rosinājusi no nākamā mācību gada krievu valodu aizstāt ar poļu valodu. Tas prasītu piesaistīt vairāk poļu valodas skolotāju, nekā Lietuvā šobrīd ir.

Ādama Mickēviča licejs Viļņā ir skola poliski runājošajiem skolēniem, un tajā šobrīd strādā četri poļu valodas skolotāji. Skolas direktore Ivona Čerņavska (Iwona Czerniawska) sacīja: «Mūsu skolai tas ir pietiekami, bet uzdrīkstos teikt, ka tuvākajos gados skolotāju trūks. To pašu iemeslu dēļ, kā citiem mācību priekšmetiem.» Turklāt liceja skolotāji strādā ar tiem, kam poļu valoda ir dzimtā, un tas ne vienmēr nozīmē, ka viņi spēs mācīt poļu valodu kā svešvalodu. Kā pastāstīja direktore, tas prasa citu metodiku un rīkus.

Universitātes, kurās gatavo pedagogus, norāda, ka ik gadu poļu valodas skolotāja specialitāti izvēlas apmēram desmit studenti, ar ko būt par maz pat tikai Viļņai.

Bažas rada arī mācību materiālu trūkums. Vītauta Dižā Universitātes Izglītības akadēmijas vadītāja Lina Kaminskiene (Lina Kaminskienė) norādīja, ka nepietiek mācību grāmatu, ja poļu valoda kļūs par otro vai trešo populārāko valodu.

Izglītības ministrija uzskata, ka palielināt poļu valodas piedāvājumu skolās jau nākamgad ir reāli. Tikai poļu valodu nevarētu mācīt visā valstī. Izglītības ministres vietnieks Ramūns Skaudžus (Ramūnas Skaudžius) sacīja: «Apmēram 70% no skolotājiem ir Viļņā vai Viļņas reģionā. Šīs ir vietas, kur iespējas ir lielākās.»

Šobrīd Lietuvā ir apmēram 130 skolotāju, kuru specializācija ir poļu valoda. Saskaņā ar Izglītības ministrijas sniegto informāciju, tika apsvērta arī latviešu valodas mācīšana skolās, bet ideja neguva pietiekamu atbalstu.

Pilnu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1888776/lithuania-wants-to-teach-kids-polish-instead-of-russian-but-doesn-t-have-enough-teachers

Lasiet arī: Igaunijas mazajām skolām grūtības atrast alternatīvas krievu valodai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas