Lietuvas eiroparlamentārietis sponsorē “alternatīvo” ziņu lapu

Sociālo tīklu un “alternatīvo” ziņu lapu 77.lt, kas no atvēršanas mirkļa piesaista sazvērestības teoriju un viltus ziņu mīļotājus, sponsorē Lietuvas eiroparlamentārietis un viņa bijusī sieva, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Lietuvas eiroparlamentārieša un bijušā Lietuvas Darba partijas vadītāja Viktora Uspaskiča (Viktoras Uspaskichas) un viņa bijušās sievas Jolantas Blažītes (Jolanta Blažytė) atbalstītā mājaslapa tika atvērta aprīlī, un to regulāri popularizē personas, kas pazīstamas ar viltus ziņu izplatīšanu. Cilvēki tiek aicināti pievienoties 77.lt, jo tā esot vieta, kurā nav cenzūras, faktu pārbaudītāju un atrodami “sistēmai netīkami fakti”.

Lapa ir daļa no Cross. sociālā projekta, kas sevi pasniedz kā “mākslīgā intelekta atbalstītu vārda brīvības platformu”.

To izveidojis Maršala salās reģistrētais uzņēmums Multiverse. Tā kā tas ir ārzonas uzņēmums, nav pieejama informācija par tā īpašniekiem un akcionāriem. Savukārt 77.lt seja ir Ugņus Kigolis (Ugnius Kiguolis) – pretrunīgi vērtēts uzņēmējs, kas pandēmijas laikā pievērsa sev uzmanību ar viltus ziņu izplatīšanu.

Kigolis nodibinājis nevalstosko organizāciju Petys į Petį, kas vāc līdzekļus arī 77.lt. Tā tika izveidota, lai “līdzsvarotu vienpusējo masu mediju sniegto informāciju”, un pamatkapitālu nodrošināja Uspaskičs un Blažīte. Uspaskičam piederošais uzņēmums Edvervita Kigola organizācijai iedeva 150 tūkstošus eiro, un 2021.gadā – vēl 29 tūkstošus eiro.

Vēl 24 600 eiro Petys į Petį piešķīra labdarības fonds Viltis-Vikonda, kura akcionāre ir arī Blažīte.

Jūnijā par Petys į Petį direktoru kļuvis Lietuviešu Ģimeņu kustības valdes loceklis Dobils Sinkevičs (Dobilas Sinkevičius), kurš kādu laiku bija arī deputāta Petra Gražuļa palīgs (Petras Gražulis), un ziņu lapas Respublika.lt redaktors. Sinkevičs iepriekš bijis cieši iesaistīts dažādās politiskajās norisēs.

Blažite ir aktīva 77.lt sociālā tīkla dalībniece, kur regulāri raksta komentārus par “pandēmijas sazvērestību”, karu Ukrainā un ASV iesaisti norisēs pasaulē.

LRT veiktā analīze liecina, ka liela daļa no 77.lt dalībniekiem ir viltus konti. Piemēram, kad jauns lietotājs publicē ierakstu, tam “patīk” uzreiz un vienlaicīgi piespiež pieci vai seši citi profili. Papētot sīkāk, atklājas, ka šie profili nav reālas personas –

profila attēlu veidojušas mākslīgā intelekta programmas, un visos profilos vienlaicīgi tiek publicēti vienādi ieraksti.

77.lt publicētajām ziņām savukārt bieži vien nav reāla autora, un šīs ziņas lielākoties saistītas ar karu Ukrainā, amerikāņu politiku un veselības jautājumiem.

Viens no profiliem 77.lt it kā pieder Lietuvas prezidentam Gitanam Nausēdam (Gitanas Nausėda). Prezidenta kanceleja apliecināja, ka Nausēda noteikti nav tur reģistrējies.

LRT neizdevās iegūt komentārus no Uspaskiča, Blažītes, Kigola vai Sinkeviča.

Visu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/2025595/lithuanian-mep-funds-alternative-news-website-lrt-investigation

Lasiet arī: Kukaiņu milti Lietuvā rada jaunas sazvērestības teorijas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas