Lietuvas sociāldemokrāti uzvar vēlēšanās un gatavojas veidot koalīciju

Svētdien, 27.oktobrī, notikušajās Lietuvas parlamenta vēlēšanās uzvaru izcīnīja opozīcijā esošie sociāldemokrāti (LSDP), kuriem nākamajā parlamentā būs lielākā frakcija, izkonkurējot valdošo premjerministres Ingrīdas Šimonītes pārstāvēto “Tēvzemes savienību-LKD” (TS-LKD), ziņo “Reuters” un LRT.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (VRK) datiem otrajā vēlēšanu kārtā vēlētāju aktivitāte bijusi 41,31%, kas ir ievērojami zemāka nekā pirmajā kārtā (52%).

Oficiālie valdības dati liecina, ka centriski kreisā frakcija uzvarēja ar 52 vietām 141 deputāta asamblejā. Valdošā partija TS-LKD ar 28 vietām ierindojās otrajā vietā.

LSDP līdere Vilija Blinkevičute žurnālistiem pauda pārliecību, ka viņas partija kopā ar iespējamajiem koalīcijas partneriem, demokrātiem “Lietuvas vārdā” un Zaļo un zemnieku savienību, iegūs vairākumu parlamentā.

“Šo vēlēšanu rezultāti parādīja, ka Lietuvas iedzīvotāji, neatkarīgi no tā, kur viņi dzīvo – lielpilsētās, mazpilsētās vai ciemos, – vēlas pārmaiņas,” viņa sacīja.

Viņa atteicās apstiprināt, vai pretendēs uz premjerministra amatu: “Mēs par to diskutēsim partijā, izvērtēsim visus plusus un mīnusus”.

Provizoriskie oficiālie dati liecina, ka partija “Lietuvas vārdā” ieguva 14 vietas parlamentā, bet Zemnieku un zaļo savienība – astoņas vietas.

Sociāldemokrātu līdere un demokrātu priekšsēdētājs Sauļus Skvernelis pēc tikšanās aiz slēgtām durvīm žurnālistiem paziņoja, ka abas partijas vienojušās turpināt konsultācijas par valdošās koalīcijas veidošanu.

Lai iegūtu vairākumu, koalīcijai nepieciešama vismaz 71 vieta 141 deputāta Seimā.

Lietuvas vēlēšanu kampaņas centrā bija ekonomiskā nevienlīdzība – sociāldemokrāti iestājās par lielākiem nodokļiem turīgajiem, lai palielinātu finansējumu veselības aprūpei un sociālajam atbalstam, vienlaikus apņemoties arī saglabāt ievērojamus valsts aizsardzības izdevumus, kas nākamgad lēsti aptuveni 3% no IKP, ņemot vērā bažas par drošību Krievijas un Baltkrievijas tuvumā.

Lietuvā ir hibrīda balsošanas sistēma, saskaņā ar kuru 13.oktobrī tautas nobalsošanā tika ievēlēta puse parlamenta. Pārējie deputāti (63) svētdien tika ievēlēti vēlēšanu apgabalu vēlēšanu otrajā kārtā starp diviem vadošajiem kandidātiem.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | “Telia Lietuva” atlaiž pirmos 100 darbiniekus, Augstākā tiesa samazina sodus notiesātajiem korupcijas lietā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas