LOK prezidents Žoržs Tikmers atkāpjas no amata

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) mājaslapā trešdienās, 17.maija, agrā rītā tika ievietots tās prezidenta Žorža Tikmera demisijas paziņojums un skaidrojums. Viņš vadīja organizāciju kopš 2020.gada, tagad tiekot vainots interešu konfliktā.  

Tikmers (1957) bija Latvijas Olimpiskās komitejas viceprezidents no 1992. līdz 2012. gadam , bet 2012. gadā un 2016. gadā tika ievēlēts par tās ģenerālsekretāru. “Morālās tiesības” uz olimpiskās kustības administrēšanu viņam garantēja 1980.gada vasaras olimpiskajās spēlēs Maskavā – kopā ar Dimantu Krišjāni, Artūru Garonski, Dzintaru Krišjāni un stūrmani Juri Bērziņu – izcīnītā sudraba medaļa airēšanā (četriniekā ar stūrmani).

Pēc tam, kad Latvijas Televīzijas (LTV) Sporta studijas intervijā ar Tikmeru tika

publiskota informācija par viņa bijušās un tagadējās sievas dalību uzņēmumos, kas Apkalpo olimpiskos centrus,

sporta organizāciju vidē spēkā pieņēmās prasība LOK prezidentam pamest amatu. 

Jau ziņots, ka trijos uzņēmumos Tikmera tagadējā sieva Inese Celmiņa kā to līdzīpašniece ir aizstājusi Gitu Ducmani, ar ko viņš izšķīrās. Ilggadējie olimpisko centru apkalpotāji nodrošināja ēdināšanu, trenažierus, slidotavu, koģenerāciju un ceļošanas pakalpojumi. 

Uz demisiju kategoriski uzstāja arī LOK izpildkomitejas loceklis un Latvijas Basketbola savienības prezidents Raimonds Vējonis (norādot, ka pats uz amatu nepretendē). Jau ziņots, ka LOK Ģenerālā asambleja ārkārtas sesijā 26.maijā ir iecerējusi izvērtēt izskanējušo informāciju par iespējamo interešu konfliktu organizācijas prezidenta darbībā.

Sākotnēji Tikmers publiskā paziņojumā nosauca viņam izvirzītos pārmetumus par nomelnošanas kampaņu, kas vērsta pret viņu un viņa ģimeni. Arī tagad savā demisijas paziņojumā ”Laiks, kad visi vienoti strādājām komandā, ir noslēdzies” sporta administrators plaši slavē savu pilnvaru laikā padarīto, īpaši izceļot to, ka, “cīnoties ar ievērojamu politisko spiedienu”, izdevās panākt, ka LOK netika likvidēta.

Atkāpšanos Tikmers skaidro šādi: “Pēdējā laikā gan ap manu vārdu tika prasmīgi organizētas puspatiesībās balstītas runas un izteiktas aizdomas, radot greizu priekšstatu par manu un LOK darbu. Diemžēl šādi ir izpaudusies cīņa par krēsliem LOK un resursu pārdali, kas tai sekos. (..) Kā ikvienam, kas dara, arī man ir bijušas kļūdas. Taču vēlos atkārtoti un nepārprotami ikvienam apliecināt, ka neesmu pārkāpis nevienu normatīvo aktu. (..) Uzņemoties atbildību, kā arī lai pasargātu Latvijas sportistus un arī savu ģimeni no aizkulišu intrigām un nepamatotiem apvainojumiem, esmu pieņēmis lēmumu nolikt Latvijas Olimpiskās komitejas prezidenta pilnvaras.”

Lasiet arī: Vējonis neplāno pretendēt uz LOK vadītāja amatu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas