Lukašenko neapmeklē svētku pasākumu; virmo baumas par veselības problēmām

Baltkrievijas pašpasludinātais līderis Aleksandrs Lukašenko nav piedalījies valsts svinībās, kurās ierasti ik gadu saka runu, un tas devis pamatu dažādām baumām par viņa veselību, raksta britu raidorganizācija BBC.

68 gadus vecais autoritārais politiķis parasti uzstājas ar uzruna Valsts karoga dienā, tomēr šoreiz viņa vēstījumu svētdien, 14.maijā, nolasīja Baltkrievijas premjerministrs. Pirms nedēļas, 9.maijā, Lukašenko pameta Maskavu uzreiz pēc militārās parādes, neieturot svinīgās pusdienas kopā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Lukašenko arī parādes laikā izskatījās noguris, un viņa labā roka bija apsaitēta.

Pēdējo reizi Lukašenko publiski ticis redzēts 9.maijā, noliekot ziedus Minskā,

kurp Baltkrievijas līderis devās uzreiz pēc atgriešanās no Maskavas. Opozīcijas spēki savā Telegram kanālā ziņojuši, ka13.maija vakarā Lukašenko apmeklējis medicīnas centru Minskas pievārtē. Lukašenko kanceleja nav sniegusi komentārus, tikmēr opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska rakstījusi, kas šis varētu būt Baltkrievijas pārmaiņu laiks.

Apspiežot jebkuru mēģinājumu mainīt kārtību valstī, Lukašenku Baltkrievijā ir pie varas jau no 1994.gada. 2020.gadā viņa kārtējo reizi tika pasludināts par prezidenta vēlēšanu uzvarētāju, ko apstrīdēja opozīcija, un valstī izraisījās plaši protesti. Tūkstošiem cilvēku tika arestēti, policijas spēki izmantoja spēku pret protestētājiem un liels skaits cilvēku valsti pameta. Tomēr Lukašenko, lielā mērā pateicoties Krievijas sniegtajam atbalstam, ir izdevies palikt prezidenta krēslā.

Pirms vairāk nekā gada Lukašenko atbalstīja Krievijas iebrukumu Ukrainā, ļaujot tai izmantot Baltkrievijas teritoriju uzbrukuma sākšanai.

Lasiet arī: EP nosoda Baltkrievijas represijas un «paraugprāvas»

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas