EP nosoda Baltkrievijas represijas un «paraugprāvas»

Eiropas Parlaments (EP) trešdien, 15.martā pieņēma rezolūciju, kas nosoda Baltkrievijas režīma sistemātiskās represijas pret valsts iedzīvotajiem un citādi domājošiem. EP deputātu skatījumā  Baltkrievijas valdības rīkotās politiski motivētās paraugprāvas ir smags cilvēktiesību pārkāpums, norāda EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Rezolūciju EP deputāti pieņēma ar 557 balsīm  «par», 25  «pret» un 40 atturoties.

EP deputātus satrauc arī Baltkrievijā notiekošās represijas tostarp Nobela prēmijas laureāta un uz žurnālista ieslodzīšana, līdz ar to ir nepieciešams ieviest jaunas sankcijas pret Lukašenko režīmu. 

«Šie spriedumi izceļ režīma centienus apspiest pilsonisko aktīvismu cilvēktiesību aizstāvības jomā un visu neatkarīgo žurnālistikas darbu šajā valstī,» norādījuši EP deputāti.

EP skatījumā nepieņemams arīir aizmuguriski piespriestais cietumsods trimdā esošajai Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlanai Cihanovskais, un citām personām, kuras darbojas valsts Koordinācijas padomē – struktūrā, kas cīnījusies par demokrātisku varas maiņu Baltkrievijā pēc 2020. gada negodīgajām prezidenta vēlēšanām. 

Baltkrievija ir līdzdalībniece Krievijas agresijā pret Ukrainu.

Parlaments atkārtoti nosoda Baltkrievijas iesaisti Krievijas agresijas karā pret Ukrainu un norāda, ka Lukašenko režīms ir līdzvainīgs Krievijas īstenotā terorisma atbalstīšanā. 

EP deputāti pauž nožēlu par to, ka Baltkrievija nav iekļauta 10. sankciju paketē pret Krieviju. Viņi aicina pieņemt pārliecinošas sankcijas pret Minsku un noteikt Lukašenko režīmam tādus pašus ierobežojošos pasākumus kā Krievijai, tostarp aicinot sankciju sarakstā iekļaut potašu, kas ir galvenais režīma ienākumu avots.

 «2020.gadā, pēc zaudējuma vēlēšanās, Lukašenka noturējās pie varas ar vardarbību un represijām. Represijas turpinās un pašlaik cietumos smok jau vairāk nekā 1700 politieslodzīto,» norāda EP deputāte Sandra Kalniete. 

Viņa uzsver, ka līz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, Lukašeko režīms ir kļuvis par apdraudējumu ne tikai kaimiņiem, bet Eiropas valstīm kopumā – Krievijas okupācijas armija izmanto Baltkrievijas teritoriju un infrastruktūru, no Baltkrievijas palaistās raķetes grauj Ukrainas pilsētas un kritisko infrastruktūru, nogalina civiliedzīvotājus, no turienes sistemātiski tiek raidīta Kremļa antiukrainiskā propaganda.

«Eiropas Parlaments ir atzinis Krieviju par valsti, kas sponsorē terorismu. Rezolūcijā uzsvērts, ka atbalstot Krievijas agresiju, faktiski arī Baltkrievija ir valsts, kas sponsorē terorismu.

Atjaunojot nāves sodu par valsts nodevību, Lukašenko ir pārspējis pat savu saimnieku Putinu,» atzīst Kalniete. 

EP deputāti  mudina ES un tās dalībvalstis paplašināt un pastiprināt ES sankcijas pret Baltkrieviju un iekļaut tajās visus, kas ir iesaistīti režīma represijās, tostarp tiesnešus, prokurorus un tiesībaizsardzības iestāžu, cietumu un soda izciešanas koloniju amatpersonas, kā arī nodrošināt pienācīgu ierobežojošo pasākumu piemērošanu.

EP nosoda režīma īstenoto Baltkrievijas arodbiedrību intensīvo vajāšanu un represijas pret mazākumtautībām, slēdzot poļu un lietuviešu skolas un iznīcinot kultūras mantojumu.

Parlaments uzsver, ka ir jāveic visaptveroša izmeklēšana, par Lukašenko režīma pastrādātajiem noziegumiem pret Baltkrievijas tautu. EP deputāti aicina  ES dalībvalstis aktīvi piemērot universālās jurisdikcijas principu un sagatavot tiesas prāvas pret Baltkrievijas amatpersonam tostarp pašu Lukašenko. 

Lasiet arī: Militārā atbalsta sniegšana Ukrainai bija vēsturiski unikāla situācija

 

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas