Mājokļu tirgu gaida izmaiņas, ja EURIBOR likmes samazināsies

Ja Eiropas Centrālā banka (ECB) lems samazināt EURIBOR likmes, tas palielinās iedzīvotāju izvēles iespējas mājokļu tirgū, komentē bankas “Citadele” privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Līdz šī gada beigām atlikušas trīs sēdes, kurās ECB var lemt par procentlikmju izmaiņām. Finanšu tirgus šobrīd prognozē, ka jau septembra beigās bāzes procentlikme varētu tikt samazināta par 0,25 procentpunktiem, un līdzīgs scenārijs varētu atkārtoties arī oktobra un decembra sēdēs. Piepildoties šīm prognozēm, EURIBOR sešu mēnešu likme no 3,45% līdz gada beigām varētu kristies līdz aptuveni 2,8%.

Kā norāda Mūrnieks, ja ECB lems par vairākkārtēju procentlikmju samazināšanu līdz gada beigām, tas ietekmēs mājokļu tirgu vairākos aspektos.

“Pirmkārt, jebkurš likmes samazinājums nozīmē, ka iedzīvotāji varēs pretendēt uz lielākām aizdevuma summām,” vēsta Mūrnieks.

Rēķinot no EURIBOR augstākā punkta 2023.gada oktobra vidū un pieņemot, ka līdz gada beigām procentlikmes varētu tikt samazinātas trīs reizes, iespējamā kredīta summa var palielināties pat vairāk nekā 10% apmērā. Līdz ar to iedzīvotājiem būs plašākas izvēles iespējas un pieaugs jauno projektu, privātmāju un mājokļu pieejamība kopumā.

Vienlaikus hipotekārā kredīta maksājums ir atkarīgs no līguma summas un termiņa, mēneša maksājuma veida un likmes fiksācijas datuma. Kā piemēru ņemot datus par vidējā mājokļa kredīta līgumu šogad – ja ikmēneša mājokļa kredīta maksājums patlaban veido aptuveni 500 eiro un kopējā līguma summa ir nedaudz virs 80 000 eiro, tad EURIBOR likmes kritums par 0,75 procentpunktiem varētu nozīmēt par aptuveni 30 eiro mazāku ikmēneša maksājumu.

“Katra situācija gan jāvērtē individuāli – piemēram, ja mēneša maksājums ir krietni lielāks par 500 eiro, bet līguma termiņš ir garāks par 25 gadiem, tad maksājuma apjoms kritīsies vairāk,” pauž Mūrnieks.

Viņš akcentē, ka EURIBOR likmes piedzīvo stabilu lejupslīdi jau kopš pērnā oktobra. Tas nozīmē, ka lielākā daļa klientu jau ir piedzīvojuši pirmo ikmēneša maksājuma samazinājumu.

“Tas ir būtiski, jo iedzīvotāji savām acīm redz, ka procentu maksājums kļūst mazāks, un tam ir gan praktisks, gan psiholoģisks iespaids,” norāda Mūrnieks. Mājsaimniecībām tas dod papildu iespējas elastīgāk plānot izdevumus un tirgum, tostarp nākamajiem īpašumu pircējiem, sūta signālu, ka augstākais ikmēneša maksājumu punkts pārskatāmā nākotnē varētu būt aiz muguras.

Jau vēstīts, ka banka “Citadele” pagājušajā gadā strādāja ar 91,7 miljonu eiro peļņu, kas ir 2,2 reizes vairāk nekā 2022.gadā.

Pēc aktīvu apmēra banka “Citadele” 2023.gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas “Nasdaq Riga” parāda vērtspapīru sarakstā. Aptuveni 75% bankas “Citadele” akciju pieder starptautiskai investoru grupai un citiem mazākuma akcionāriem, ko pārstāv investīciju kompānija “Ripplewood Advisors LLC”. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas īpašumā ir gandrīz 25% akciju.

Lasiet arī: BNN intervija | Kulbergs: Kā konflikti, nekompetence un ierēdniecība noveda Rail Baltic līdz sabrukuma robežai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas