Mākslīgā intelekta “krusttēvs” brīdina par briesmām

Par mākslīgā intelekta krusttēvu uzskatītais Džefrijs Hintons (Geoffrey Hinton) aizgājis no darba Google un brīdinājis par pieaugošajām briesmām, ko rada jomas attīstība, raksta britu raidorganizācija BBC.

Paziņojumā par aiziešanu no tehnoloģiju milža Google Hintons norādīja, ka tagad nožēlo sevis paveikto. Viņš BBC sacīja, ka mākslīgā intelekta vadītie čatboti ir kļuvuši diezgan biedējoši: “Šobrīd, cik varu spriest, tie nav īpaši inteliģentāki par mums. Tomēr domāju, ka drīz tie tādi var kļūt.” Hintons gan piebilda, ka lēmumu aiziet no darba ietekmējis arī viņa vecums, un sacīja, ka 75 gadi ir laiks doties pensijā. Zinātnieka pētījumi par dziļo mācīšanos un neironu tīkliem pavēra ceļu tādām šobrīd lietotām mākslīgā intelekta tehnoloģijām kā čatboti.

Kognitīvās psiholoģijas eksperts un datorzinātnieks BBC pastāstīja, ka čatboti drīzumā varētu pārspēt cilvēka smadzeņu darbības spēju. “Šobrīd mēs redzam, ka tādi veidojumi kā GPT-4 aizēno cilvēko vispārējo zināšanu apjomā, turklāt ievērojami pārspēj mūs. Tas nespēj tik labi veikt argumentāciju, tomēr jau sāk to apgūt.

Ņemot vērā attīstības ātrumu, varam sagaidīt, ka tas kļūs labāks diezgan ātri. Tādēļ mums ir jāsāk uztraukties,”

norādīja Hintons.

New York Times publicētajā raksta Hintons min, ka sliktas personas varētu izmantot mākslīgo intelektu ļauniem nolūkiem. Vaicāts, lai izvērš šo domu, zinātnieks BBC sacīja: “Tas ir visļaunākais iespējamais notikumu attīstības scenārijs. Iztēlojieties, ka kāds ļauns cilvēks, kā Putins, nolemj dot robotiem spēju pašiem noteikt savus apakšmērķus.”

Tas nozīmē, ka ar laiku roboti varētu izlemt, ka viens no to mērķiem ir iegūt vairāk varas.

Hintons piezīmēja, ka ir nonācis pie secinājuma, ka mākslīgā intelekta inteliģence pamatīgi atšķiras no bioloģisku organismu inteliģences: “Mēs esam bioloģiskas sistēmas, un tie ir digitālas sistēmas. Lielākā atšķirība ir, ka digitālām sistēmam visā pasaulē ir daudzas viena un tā paša modeļa kopijas. Visas šīs kopijas var mācīties atsevišķi, bet vienlaikus nekavējoties nodot zināšanas viena otrai. Tas ir tā, it kā viens cilvēks no desmit tūkstošu personu grupas kaut ko apgūtu, un visi pārējie grupā arī to automātiski zinātu. Tādā veidā čatboti var zināt daudz vairāk nekā jebkura viena persona.”

Hintons uzsvēra, ka nevēlas kritizēt Google, un norādīja, ka tehnoloģiju milzis ir bijis ļoti atbildīgs un par Google var teikt daudz laba.

Google vadošais pētnieks Džefs Dīns (Jeff Dean) sacīja: “Mēs saglabājam apņemšanos atbildīgi izturēties pret mākslīgo intelektu. Mēs turpinām mācīties izprast augošo risku, tajā pašā laikā veicot nozīmīgus atklājumus.”

Lasiet arī: Eksperti aicina pārtraukt mākslīgā intelekta «trenēšanu»

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas