Eksperti aicina pārtraukt mākslīgā intelekta «trenēšanu»

Moderno tehnoloģiju pasaules vadošās figūras vēlas apturēt spēcīgāko mākslīgā intelekta sistēmu trenēšanu un apmācību, norādot, ka pastāv draudi cilvēcei, raksta britu raidorganizācija BBC.

Starp petīcijas, kas aicina vismaz uz sešiem mēnešiem pārtraukt mākslīgā intelekta sistēmu apmācīšanu, parakstītājiem ir Twitter un Tesla īpašnieks Īlons Masks (Elon Musk), Apple līdzdibinātājs Stīvs Vozņaks (Steve Wozniak) un Deep Mind pētnieki.

Uzņēmums OpenAI, kas izstrādājis arī programmu ChatGPT, nesen izlaida GPT-4. Tas ir visaugstākais mākslīgā intelekta tehnoloģiju sasniegums, kas uz vērotājiem atstājis iespaidu ar spēju paveikt vienkāršus uzdevumus, piemēram, sniegt atbildes uz jautājumiem par attēliem vai objektiem.

Future of Life Institute veidotā vēstulē, ko parakstījuši atbalstītāji, teikts, ka mākslīgā intelekta attīstība pagaidām jāaptur esošajā līmenī, norādot uz risku, ko nākotnē var radīt vēl attīstītākas sistēmas:

«Mākslīgais intelekts, kas sacenšas ar cilvēka prātu, var radīt nopietnu risku sabiedrībai un cilvēcei.»

Future of Life Institute ir bezpeļņas organizācija, kas kā savu mērķi norāda tehnoloģiju virzīšanu prom no ekstrēmisma un liela riska radīšanas, un to padarīšanu par noderīgu sabiedrībai. Masks ir piesaistīts organizācijai kā konsultants.

Vēstulē minēts, ka mākslīgā intelekta attīstīšana ir jāveic ļoti uzmanīgi, bet tā vietā «pēdējos mēnešos redzams, kā mākslīgā intelekta veidotāji iesaistījušies neprātīgā sacensībā, lai izveidot un liktu lietā arvien spēcīgākus virtuālos prātus, ko neviens, pat ne to radītāji, nespēj saprast, paredzēt vai uzticami kontrolēt.» Vēstule brīdina, ka mākslīgā intelekta sistēmas varētu pārpludināt informatīvos kanālus ar dezinformāciju, un aizvietot cilvēkus dažādos darbos.

Vēl vairāk, vēstulē jautāts: «Vai mums būtu jāveido nedzīvi prāti, kas ar laiku varētu mūs pāraugt, apspēlēt un aizvietot?» Autori vēstulē atsaucas uz OpenAI emuāra ierakstu, kurā norādīts, ka nepareizi pielietots mākslīgais superintelekts var iznīcināt pasauli, kādu to pazīstam, un izveidot autokrātisku režīmu.

Tādēļ ir svarīgi laicīgi apstāties noteiktos krustpunktos.

Masks bija OpenAI līdzdibinātājs, bet pirms vairākiem gadiem atkāpās no uzņēmuma valdes un pēc tam ir kritiski izteicies par tā darbības virzienu. Tajā pašā laika Maska vadītā Tesla autopilota funkcijām izmanto mākslīgo intelektu.

Vēstules autori aicina mākslīgā intelekta izstrādātājus uz laiku apstāties, un, ja tas netiek darīts, esot jāiejaucas valdībām. Tāpat nepieciešams veidot jaunas uzraugošās iestādes, kas sekotu līdzi mākslīgā intelekta attīstībai. ASV, Lielbritānijā un Eiropas Savienībā ir virzīti rosinājumi tehnoloģiju jomas pārvaldībai. Lielbritānija jau noraidījusi īpaša regulatora izveidi mākslīgajam intelektam.

Lasiet arī: Masks: SpaceX nevēlas izraisīt 3.pasaules karu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas