Masks: SpaceX nevēlas izraisīt 3.pasaules karu

SpaceX īpašnieks Īlons Masks (Elon Musk) paziņojis, ka lēmums ierobežot Ukrainas armijas iespējas izmantot satelīta nodrošinātu interneta savienojumu pieņemts, lai novērstu kara izplešanos pa visu pasauli, raksta Politico.

Atbildot uz bijušā NASA astronauta aicinājumu atjaunot Ukrainas armijai pilnīgu pieeju internetam, Masks mikrobologošanas vietnē Twitter rakstīja: «Starlink ir Ukrainas saziņas mugurkauls, īpaši pie frontes līnijas, kur ir iznīcināti visi interneta savienojumi. Bet mēs nepalīdzēsim eskalēt konfliktu līdz 3.pasaules karam.»

Jau kopš kara sākuma ASV miljardiera dibinātais uzņēmums ļauj izmantot tā Starlink satelītus interneta nodrošināšanai Ukrainā. Ukraina ir smagi cietusi no Krievijas uzbrukumiem tās infrastruktūrai, un daudzviet interneta savienojums nav pieejams. Pagājušajā nedēļā SpaceX prezidente Gvinne Šotvela (Gwynne Shotwell) norādīja, ka satelītinternets, ko ukraiņi izmanto lidrobotu vadīšanai, nav bijis paredzēts militarizēšanai, un piebilda, ka uzņēmums ir spēris soļus, lai ierobežotu interneta lietojumu, neprecizējot, kas tieši darīts. Šotvela sacīja:

«Ukraiņi to pielieto veidos, kas nebija paredzēti un nav daļa no vienošanās.»

Jaunumi izraisījuši sašutumu Ukrainā. Prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks Twitter rakstīja, ka uzņēmumiem ir jāizlemj, kurā pusē tie nostājas: «Ukrainas un tiesību uz brīvību pusē» vai «Krievijas un tās «tiesību» nogalināt un sagrābt zemi pusē». Ukrainas digitālās transformācijas ministrs Mihailo Fjodorovs Politico norādīja, ka līdz šim nav konstatētas problēmas Starlink darbībā Ukrainā, un piebilda, kas tas izglābis tūkstošiem dzīvību.

Citā Twitter ierakstā Masks norādīja, ka Starlink termināļi ir paredzēti privātam, nevis militāram pielietojumam, tomēr uzņēmums nav izmantojis savas tiesības atslēgt sakarus. Masks rakstīja, ka cenšas rīkoties pareizi laikā, kad pareiza rīcība ir arī sarežģīts morāles jautājums.

Pērn oktobrrī Masks lika Kijivai un tās sabiedrotajiem satraukties, kad publicēja virkni Twitter ierakstu, kuros izmantoja Kremļa retoriku, piedāvājot to kā miera plāna punktus. Vēlāk Masks paziņoja, ka vairs nevēlas maksāt par Starlink darbību Ukrainā, un aicināja ASV Aizsardzības ministriju uzņemties rēķinu apmaksu.

Lasiet arī: Īlons Masks izvērš cīņu pret datu pētniekiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas