Maskava konfiscēs ES aktīvus, ja Brisele izmantos iesaldētos Krievijas līdzekļus Ukrainai

Krievijas augsta ranga amatpersona ir paziņojusi, ka Maskava gatavojas konfiscēt to Eiropas Savienības (ES) valstu aktīvus, kuras tā uzskata par “nedraudzīgām”, ja ES turpinās īstenot savu plānu izmantot peļņu, kas gūta no iesaldētajiem Krievijas aktīviem, ziņo Politico.

Krievijas parlamenta apakšpalātas priekšsēdētājs Vjačeslavs Volodins brīdinājumi seko pēc Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas (Ursula von der Leyen) piektdienas paziņojuma, kurā viņa teica, ka ES izskata iespēju izmantot sankcijām pakļautos Krievijas valsts aktīvus, lai palīdzētu Ukrainai, un tās pēckara atjaunošanai.

Fon der Leiena uzsvēra, ka šī rīcība atbilst iepriekš pieņemtajam, politiskajam lēmumam likt Maskavai uzņemties atbildību par Ukrainas atjaunošanu pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina īstenotā iebrukuma.

Vjačeslavs Volodins Telegram paziņoja, ka gadījumā, ja ES turpinās īstenot savu priekšlikumu – izmantot Krievijas iesaldētos aktīvus, lai “turpinātu Kijivas militarizāciju”, Krievijas Federācija pieņems atbildes reakciju, kurai būs

lielāka ekonomiskā ietekme uz ES nekā pretējā gadījumā.

“Šādam lēmumam būtu nepieciešama simetriska atbilde no Krievijas Federācijas puses. Tādā gadījumā tiks konfiscēts daudz vairāk nedraudzīgām valstīm piederošu aktīvu nekā mūsu iesaldētie līdzekļi Eiropā,” viņš sacīja.

Urzula fon der Leiena decembra sākumā plāno nākt klajā ar konkrētu priekšlikumu par Krievijas iesaldēto līdzekļu izmantošanu, lai palīdzētu Ukrainai. Tomēr šī ideja rada tehniskas problēmas, jo Eiropas Centrālā banka brīdina, ka tas var mudināt citas centrālās bankas atbrīvoties no eiro denominētajiem aktīviem, potenciāli vājinot eiro, ziņo Financial Times.

Lasiet vairāk: Ukrainas tieslietu ministrs: Ukraina nebaidās vērsties pret oligarhiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas