Ukrainas tieslietu ministrs: Ukraina nebaidās vērsties pret oligarhiem

Ukrainas tieslietu ministrs Deniss Maļuska pirmdien, 23.oktobrī, aģentūrai Reuters paziņoja, ka Ukrainas varasiestādēm tagad ir lielākas tiesības saukt pie atbildības oligarhus, jo mainījusies politiskā dinamika. Pret vairākiem prominentiem miljardieriem ir sāktas izmeklēšanas par tādiem pārkāpumiem kā līdzekļu piesavināšanās, krāpšana un naudas atmazgāšana.

“Visi baidījās no oligarhu apsūdzēšanas sekām, taču tā vairs nav,” sacīja tieslietu ministrs Deniss Maļuska.

Maļuska norāda, ka 2021.gada likums, kura mērķis ir mazināt oligarhu politisko un ekonomisko ietekmi, ir padarījis viņus pieejamākus iestādēm, jo šīs juridiskās izmaiņas ir vienkāršojušas piekļuvi dokumentiem, lieciniekiem un lietas materiāliem, kurus iepriekš tiesībaizsardzības iestādēm bija grūti iegūt, piebilstot, ka

pirms pāris gadiem tas nebija iespējams.

Pagājušajā mēnesī tika arestēts Ihors Kolomoiskis, kurš tiek turēts aizdomās par krāpšanu un naudas atmazgāšanu. Tāpat uzņēmējs Dmitro Firtašs un ar viņu saistītie uzņēmumi tiek apsūdzēti par līdz pat 485 miljonu ASV dolāru piesavināšanos lielā shēmā, kas saistīta ar Ukrainas gāzes tranzīta sistēmu.

Šā gada sākumā varas iestādes arestēja vairāk nekā 375 miljonus ASV dolāru vērtus aktīvus, kas saistīti ar trimdā dzīvojošo miljardieri Vadimu Novinski, kurš, kā apgalvo varas iestādes, palīdzēja Krievijai. Ukrainas ieguldījumu grupa Smart Holding paziņoja, ka šie aktīvi vairs nepieder Novinskam, jo viņš pagājušajā gadā esot atteicies no īpašumtiesībām.

Visi oligarhi noliedz jebkādus pārkāpumus un apgalvo, ka ir nevainīgi.

Ukraina tiecas pievienoties Eiropas Savienībai (ES), un šo centienu ietvaros pretkorupcijas aģentūras ir ierosinājušas lietas pret pašreizējām un bijušajām amatpersonām, vienlaikus cenšoties īstenot tiesu sistēmas un tiesiskuma reformas. ES ir ierosinājusi atlikt 2021.gada likuma, ar kuru personas tiek reģistrētas kā oligarhi, īstenošanu, jo to var “ļaunprātīgi izmantot politiskiem mērķiem”.

Maļuska sacīja, ka Kijeva plāno sekot ES ieteikumam, bet turpinās izmeklēšanu, kas tiek uzskatīta par būtisku pretkorupcijas kampaņā.

Eiropas Komisija Briselē 8.novembrī publicēs gada ziņojumu, kurā izklāstīts, kā valstis, kas vēlas kļūt par ES dalībvalstīm, izpilda nepieciešamos ekonomiskos, juridiskos un citus kritērijus un sniegs vērtējumu arī par Ukrainas progresu ceļā uz dalību ES.

Lasiet arī: ASV pirmoreiz nodos Ukrainai konfiscētos Krievijas oligarhu aktīvus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas