Moldova brīdina, ka Krievija maksā moldāviem, lai tie balsotu pret pievienošanos ES

Prokrieviski noskaņotais oligarhs Īlans Šors (Ilan Shor) atrodas naudas un ietekmes tīkla centrā, kura mērķis ir palīdzēt Kremlim maksāt moldāvu sabiedrībai, lai viņi 20.oktobrī gaidāmajā referendumā un vēlēšanās balsotu pret pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un pret prorietumnieciski noskaņoto prezidenti Maiju Sandu (Maia Sandu), ziņo Moldovas valsts iestādes, kas ceturtdien, 3.oktobrī, rīkos preses konferenci, lai paustu trauksmi par šo sazvērestību, vēsta “Politico”.

Moldovas izmeklētāji ziņo, ka pēdējā mēneša laikā vien vairāk nekā 130 000 Moldovas pilsoņu bankas kontos ir ieskaitīti vairāk nekā 15 miljoni ASV dolāru Krievijas līdzekļu.

“Moldova saskaras ar vēlētāju kukuļošanu apvienojumā ar hibrīdkaru un dezinformāciju, kādu mūsu valsts līdz šim nav pieredzējusi,” ceturtdien intervijā portālam “Politico” sacīja Moldovas policijas priekšnieks Viorels Černevcjanu (Viorel Cernăuțeanu).

“Šis “mafijas stila” tīkls, kas tiek organizēts no Maskavas, cenšas ietekmēt vēlētājus pirms prezidenta vēlēšanām un Eiropas Savienības (ES) referenduma,”

sacīja policijas priekšnieks.

Saskaņā ar izmeklētāju sniegto informāciju Ilans Šors, šobrīd aizliegtas prokrieviski noskaņotas politiskās partijas dibinātājs, palīdzēja ar banku tīkla starpniecību atmazgāt līdzekļus, ko bija paredzēts izmantot vēlētāju uzpirkšanai un koordinatori Krievijā devuši norādījumus amatpersonām un vietējiem aktīvistiem rīkoties viņu vārdā, savukārt skaidru naudu izsūtījuši, izmantojot platformu “Telegram”.

Moldovas padomnieks nacionālās drošības jautājumos Staņislavs Sekreru (Stanislav Secrieru) dažas dienas iepriekš brīdināja, ka Krievija ir sākusi “bezprecedenta propagandas un iebiedēšanas uzbrukumu” pirms 20.oktobra balsojuma. Viņš prognozēja, ka Krievija šogad iztērēs aptuveni 100 miljonus eiro, lai iejauktos Moldovas demokrātiskajos procesos.

2022.gada jūnijā Moldovai tika piešķirts ES kandidātvalsts statuss, tomēr Krievija turpina kontrolēt valsts energoapgādi un ir iefiltrējusies valsts iestādēs, ietekmējot bijušo padomju republiku.

Pēc Ukrainas izlūkdienestu brīdinājumiem par Maskavas finansētu apvērsuma sazvērestību pret prezidenti Sandu, kurā bija iesaistīts Šors, kuram Brisele vēlāk noteica sankcijas, ES nosūtīja civilo misiju, lai stiprinātu noturību pret Krievijas hibrīddraudiem.

Kāda augsta ranga Moldovas amatpersona, kurai tika piešķirta anonimitāte, lai runātu atklāti, sacīja, ka ciešāka sadarbība ar Briseli bijusi ļoti svarīga, lai nodrošinātu, ka Maskavas plāns neizdosies: “Mēs gūstam svarīgas mācības, aizstāvot savu demokrātiju šajā vēlēšanu ciklā – mācības, no kurām var gūt labumu arī ES, jo nākotnē tai, visticamāk, nāksies saskarties ar līdzīgu, taču vēl rafinētāku taktiku.”

Lasiet arī: Sagaidāms, ka Krievija, Irāna un Ķīna mēģinās ietekmēt ASV vēlēšanas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas