Sagaidāms, ka Krievija, Irāna un Ķīna mēģinās ietekmēt ASV vēlēšanas

ASV saskata pieaugošus draudus, ka Krievija, Irāna un Ķīna mēģina ietekmēt 5.novembra vēlēšanas, tostarp izmantojot mākslīgo intelektu, lai izplatītu viltotu vai sabiedrību sašķeļošu informāciju, teikts trešdien, 2.oktobrī, publicētajā ASV Iekšzemes drošības departamenta (IDD) ikgadējā draudu novērtējumā, ziņo “Reuters”.

ASV gatavojas ciešām prezidenta vēlēšanām starp viceprezidenti demokrāti Kamalu Harisu (Kamala Harris) un bijušo prezidentu republikāni Donaldu Trampu (Donald Trump).

Ziņojumā teikts, ka Krievijas “ietekmes aģenti” ir izvērsuši stāstus par migrantiem, kas ieceļo ASV, lai izraisītu nesaskaņas, un ir izmantojuši ģeneratīvo mākslīgo intelektu, lai radītu viltotas tīmekļa vietnes, kas izskatās pēc autentiskām ASV bāzētām plašsaziņas līdzekļu vietnēm.

Savukārt Irāna ir kļuvusi “arvien agresīvāka savos ārējās ietekmes centienos”, teikts ziņojumā. Vienā no piemēriem Irānas pārstāvji tiešsaistē izlikās par aktīvistiem, lai rosinātu protestus saistībā ar konfliktu Gazā, norādīja IDD.

IDD novērtējumā prognozēts, ka Krievija, Irāna un Ķīna “izmantos diversiju, nedeklarētu, kriminālu un piespiedu taktikas kombināciju, lai meklētu jaunas iespējas graut uzticību ASV demokrātiskajām institūcijām un iekšējai sabiedrības saliedētībai”.

Ziņojumā teikts, ka vēl vienu nopietnu apdraudējumu rada vardarbīgi ekstrēmisti, kas darbojas valstī. Tramps jau ir bijis divu atentātu mērķis.

Ziņojumā norādīts, ka gaidāms, ka pašmāju ekstrēmisti mēģinās veikt vardarbīgas darbības “ar mērķi iedvest bailes vēlētājiem, kandidātiem un vēlēšanu darbiniekiem, kā arī traucēt vēlēšanu procesu”.

Starp šiem dalībniekiem lielākos draudus rada vientuļie likumpārkāpēji vai nelielas grupas, kuru motivācija ir rase, reliģija, dzimums vai pret valdību vērsti uzskati, teikts ziņojumā.

Lasiet arī: Jaunais NATO vadītājs Rite pauž stingru atbalstu Ukrainai un nav nobažījies par ASV vēlēšanām

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas