Moldova ģenerālim par iespējamām apsūdzībām spiegošanā Krievijas labā atņems dienesta pakāpi un medaļas

Neatkarīgais Krievijas pētnieciskais izdevums “The Insider” trešdien, 5.jūnijā, publicēja “Telegram” saraksti starp bijušo Moldovas augsta ranga militāro virsnieku Igoru Gorganu (Igor Gorgan), kurš ieņēma ģenerālštāba priekšnieka amatu līdz 2021.gadam, kad proeiropeiski noskaņotā prezidente Maija Sandu (Maia Sandu) viņu atstādināja, un Maskavas izlūkdienestu GRU, apsūdzot viņu Moldovas nodevībā, nododot Krievijas izlūkdienestiem slepenu informāciju par valsts aizsardzību, ziņo “Politico”.

Izdevums norādījis, ka sarakste aizsākusies vismaz jau 2022.gada aprīlī un ka ziņas tam iesūtījis, kāds anonīms avots.

Tiek apgalvots, ka Gorgans ir sniedzis konfidenciālu informāciju par Moldovas bruņoto spēku izmantotajiem ieročiem, kā arī par Ukrainas piegādes līnijām, kas šķērso Moldovu.

Pirms Padomju Savienības sabrukuma Igors Gorgans mācījās militārajā skolā Krievijā, ieguva apmācību ASV un piedalījās NATO misijās. Pēc aiziešanas no armijas viņš strādā ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos birojā (UNHCR).

Reaģējot uz apsūdzībām, Sandu personāla vadītājs Adrians Balutels (Adrian Balutel) paziņojumā portālam “Politico” norādīja, ka “šādi noziegumi pret valsti ir jāsoda visstingrākajā veidā par valsts nodevību”, un

paziņoja, ka Gorgana militārie apbalvojumi un goda pakāpes “tiks anulētas”.

Krievija ir centusies saglabāt ietekmi Moldovā, līdzīgi kā Ukrainā, izmantojot hibrīdkaru un okupējot Moldovas Piedņestras reģionu, un reģionā ir izvietojusi simtiem karavīru, neraugoties uz valdības aicinājumiem tos izvest.

Pēdējos mēnešos Moldova un tās Rietumu sabiedrotie ir pauduši satraukumu par Krievijas centieniem destabilizēt Moldovu, jo ir saņemti ziņojumi, ka Kremlis aktīvi cenšas gāzt ievēlēto valdību un ar vietējo starpnieku palīdzību kurina neapmierinātību. Šis savukārt ir mudinājis Eiropas Savienību (ES) izvietot tur civilu misiju, lai šos draudus novērstu.

Moldova, kas pagājušajā gadā sāka ES pievienošanās sarunas, ir arī noslēgusi aizsardzības līgumus ar Rietumvalstīm, lai stiprinātu savu noturību.

“Šādi iekšējie likumpārkāpēji veicina hibrīddraudus pret Moldovas Republiku,” sacīja Balutels. “Tieši tāpēc mums ir vajadzīgi efektīvāki līdzekļi, lai apkarotu valsts nodevības aktus.”

Lasiet arī: Gruzija ierosina jaunu Krievijas stila likumprojektu LGBTQ+ tiesību ierobežojumiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas