Moldovas valdība dēvē Piedņestras separātiskā reģiona lūgumu pēc Krievijas palīdzības par propagandu

Moldovas separātiskais Piedņestras reģions trešdien, 28.februārī, lūdza Krieviju palīdzēt tā ekonomikai izturēt Moldovas “spiedienu” simtiem amatpersonu sanāksmē, ko proeiropeiskā valdība atzina par propagandas pasākumu, lai nonāktu ziņu virsrakstos, ziņo Reuters.

Pēc tam, kad Moldova pieprasīja Piedņestras uzņēmumiem no janvāra maksāt ievedmuitu centrālajā budžetā,

reģions sarīkoja “visu līmeņu deputātu kongresu”.

Kongresa pieņemtajā rezolūcijā teikts, ka tas vērsīsies pie Krievijas parlamenta “ar lūgumu īstenot diplomātiskus pasākumus, lai aizsargātu Piedņestru, ņemot vērā pieaugošo Moldovas spiedienu”.

Neatzītais reģions, kas austrumos robežojas ar Ukrainu, jau 30 gadus saglabājis autonomiju no Kišiņevas, pateicoties Maskavas atbalstam, kura kopš 1992. gada īsā kara tur ir izvietojusi vairāk nekā tūkstoti karavīru.

Reģions apgalvo, ka tajā dzīvo 220 000 Krievijas pilsoņu.

Moldovas prezidente Maija Sandu, piedaloties Dienvidaustrumeiropas valstu samitā Albānijā, apliecināja Moldovas apņemšanos panākt Piedņestras konflikta mierīgu atrisinājumu. Viņa sacīja, ka valdība veic pakāpeniskus pasākumus reģiona ekonomiskajai reintegrācijai.

Moldovas premjerministra vietnieks Oļegs Serebrians sacīja, ka kongress ir propagandas pasākums un ka separātiskais reģions un visi Moldovas iedzīvotāji gūst labumu no Moldovas centieniem pievienoties Eiropas Savienībai.

Krievijas Ārlietu ministrija, komentējot kongresu, paziņojusi, ka

Piedņestras iedzīvotāju interešu aizstāvība ir prioritāte un ka pieprasījums tikšot rūpīgi izskatīts.

Reģiona ekonomikas ministrs, uzstājoties kongresā Tiraspolē, norādīja, ka jaunā regulējuma dēļ muitas ieņēmumi Piedņestras budžetā samazinājušies par 18%. Pasākumā pieņemtajā rezolūcijā paustas bažas par sociālo un ekonomisko spiedienu uz Piedņestru, uzskatot to par neatbilstošu Eiropas principiem attiecībā uz cilvēktiesībām un brīvu tirdzniecību.

Lasiet arī: Navaļnija bēres notiks piektdien Maskavā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas