NA pieprasa Briškenam skaidrot plānoto atlaižu atcelšanu reģionālo autobusu reisiem

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) pieprasa satiksmes ministram Kasparam Briškenam skaidrot plānoto atlaižu atcelšanu reģionālo autobusu reisiem.

Kā pauž partijā, publiski izskanējis, ka Satiksmes ministrija (SM) reģionālo autobusu komercreisos plāno atteikties no biļešu atlaidēm daudzbērnu ģimenēm, cilvēkiem ar 1. vai 2.grupas invaliditāti, kā arī viņu pavadoņiem, politiski represētajiem, pirmsskolas vecuma bērniem un bāreņiem.Pēc partijas sacītā, šādas atlaides šobrīd saņem ap 20% pasažieru.

Tāpat virzienos, kur tiek un tiks ieviesti komercpārvadājumi, plānots samazināt regulāro valsts dotēto reisu skaitu.

Pēc NA ieskatiem, reisu skaits, ko iepriekš minētās sabiedrības grupas varēs izmantot ar atlaidēm, tiks ievērojami samazināts, apgrūtinot un sadārdzinot ikdienu.

Bijušais satiksmes ministrs, tagad Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs norāda, ka laikā, kad viņš bija ministrs, tika virzīts modelis, kas paredzēja, ka valsts komercpārvadātājiem turpina atlīdzināt izmaksas par mazāk aizsargātu sabiedrības grupu pārvadāšanu, tādējādi ļaujot saglabāt esošās atlaides. “Šobrīd jaunā ministrijas vadība ir atradusi citu “risinājumu”. Atceros, cik smagas bija sarunas ar Finanšu ministriju, lai Nacionālā apvienība panāktu šo atlaižu ieviešanu. Ir nepieņemami, ka šobrīd tā klusi ir izplānots no tām atteikties,” uzskata Vitenbergs.

NA Saeimas deputāti vērsušies pie Briškena, lai saņemtu skaidrojumu, vai minētajām sabiedrības grupām patiešām vairs nebūs pieejamas atlaides, kādos maršrutos un cik komercreisus plānots uzsākt un cik dotētos valsts reisus paredzēts slēgt. Tāpat ministram prasīts skaidrot, vai plānotā atlaižu atcelšana ir pamatota, ņemot vērā ietekmi, ko lēmums atstātu uz lielu sabiedrības daļu.

Izmaiņas varētu stāties spēkā jau maijā, kad pārvadājumos no Rīgas uz Liepāju un Daugavpili lielai daļai Latvijas iedzīvotāju daļā reisu vairs nebūtu iespējas saņemt ierastās atlaides. NA ieskatā, tā būtu esošās sistēmas sagraušana.

Lasiet arī: Raidījums: “Vienotība” astoņus gadus bez maksas izmantojusi IT uzņēmuma veidotu sistēmu vēlēšanām kongresos

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas