Nākamais Dānijas karalis: kroņprincis Frederiks

Jaungada vakarā Dānijas karaliene Margrēte II negaidīti paziņoja, ka ir nolēmusi atteikties no troņa un 14.janvārī, tieši 52 gadus pēc stāšanās tronī, atkāpsies no amata, nododot troni savam dēlam kroņprincim Frederikam, 1.janvārī, vēsta BBC.

Medijs raksta, ka 90.gadu sākumā 55 gadus vecais kroņprincis Frederiks Dānijā bija pazīstams kā ballīšu princis, taču priekšstati par viņu sāka mainīties pēc tam, kad viņš 1995.gadā pabeidza Orhūsas Universitāti un ieguva maģistra grādu politikas zinātnē.

Viņš bija pirmais Dānijas karaļnama pārstāvis, kas ieguvis augstāko izglītību.

Dānijas kroņprincis Frederiks dienējis Dānijas jūras flotē un ir pazīstams arī ar savu drosmīgo garu 2000.gadā četrus mēnešus piedaloties slēpošanas ekspedīcijā pa Grenlandi.

Neraugoties uz savu karalisko statusu, viņš uzsver, ka vēlas saglabāt savu autentisko, avantūristisko identitāti, paužot vēlmi neaprobežoties ar dzīvi pilī arī pēc troņa ieņemšanas.

Kroņprincis Frederiks, tāpat kā Lielbritānijas karalis Čārlzs III, ir pazīstams ar savu aizraušanos ar vides aizsardzību. Viņš ir apsolījis “vadīt Dānijas kuģi” nākotnē.

Kroņprinča sieva, Austrālijā dzimusī princese Marija, iepazinās ar viņu 2000.gadā, strādājot par juristi Sidnejā olimpisko spēļu laikā. Pāris, kas tiek uzskatīts par mūsdienu vērtību iemiesojumu, par prioritāti izvirza normālu dzīvesveidu saviem četriem bērniem – dvīņiem, meitai un dēlam, un, neraugoties uz karalisko statusu, bērni apmeklē valsts skolas.

Atšķirībā no britu karaļnama tradīcijām nebūs oficiālas kronēšanas ceremonijas un

par Dānijas kroņprinča Frederika iecelšanu tornī paziņos no Amālienborgas pils Kopenhāgenā.

Pēc troņa ieņemšanas viņš kļūs par Dānijas karali un valsts galvu, kā arī Grenlandes un Fēru salu valsts galvu.

Karaliene Margrēte II ir pasaulē vienīgā valdošā karaliene un visilgāk valdošais monarhs Eiropā, kas tronī kāpa pēc sava tēva karaļa Frederika IX nāves 1972.gadā.

Astoņdesmit trīs gadus vecā karaliene atklāja, ka lēmums par atteikšanos troņa tika pieņemts pēc ilgām pārdomām, kas sekoja pēc muguras operācijas 2023.gada sākumā, norādot, ka “ir pienācis laiks atstāt atbildību nākamajai paaudzei,” raksta BBC.

Lasiet arī: Vestminsteras abatijā kronēts Lielbritānijas karalis Čārlzs III un karaliene Kamilla

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas