NATO augstākais komandieris: Krievijas ofensīva nenesīs panākumus

NATO augstākais sabiedroto spēku komandieris Eiropā Kristofers Kavoli (Christopher Cavoli) pēc NATO aizsardzības vadītāju sanāksmes Briselē ceturtdien, 16.maijā, paziņoja, ka Krievijas pašreizējai ofensīvai Ukrainā trūkst nepieciešamo spēku stratēģiskam izrāvienam, “Politico“.

“Viņiem nav ne prasmju, ne spēju, lai to izdarītu, darbotos tādā mērogā, kas nepieciešams, lai izmantotu jebkādu izrāvienu stratēģiskā labuma gūšanai,” sacīja ASV ģenerālis, taču piebilda, ka “viņi ir spējīgi panākt progresu vietējā mērogā, un viņi to ir izdarījuši.”

Kavoli, balstoties uz ciešu saziņu ar Ukrainas kolēģiem,

pauda pārliecību, ka Ukraina noturēs līniju pret Krievijas uzsākto ofensīvu.

Neraugoties uz nesenajiem Krievijas uzbrukumiem Harkivas tuvumā, Kavoli neesot pārliecināts, vai šī ir Maskavas pilna mēroga vasaras ofensīva, norādot, ka Ukrainā nav izvietoti lieli Krievijas rezerves spēki. Viņš piebilda, ka būs nepieciešams laiks, lai noteiktu, vai Krievijas ofensīva ir apstājusies.

Savukārt pēc tam, kad ASV Kongress pēc mēnešiem ilgas kavēšanās vienojās par 61 miljardu ASV dolāru militāro palīdzību Kijivai, ukraiņiem šobrīd “tiek piegādāts milzīgs daudzums munīcijas, milzīgs daudzums tuvas darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu un ievērojams daudzums bruņutehnikas,” viņš sacīja.

Lai gan Krievijai neizdevās pārspēt Ukrainu, to nevajadzētu novērtēt par zemu.

Vairāk nekā divus gadus ilgušajās kaujās Krievija ir progresējusi tādās jomās kā loģistika un rūpnieciskā ražošana, “kur viņi faktiski virzās uz priekšu ātrāk nekā mēs Eiropā un Ziemeļamerikā,” tajā pašā preses konferencē sacīja NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs admirālis Robs Bauers (Rob Bauer).

Viņš sacīja, ka Krievijai ir izdevies mobilizēt papildu spēkus, “taču karaspēka kvalitāte ir zemāka nekā tā, ar kādu viņi sāka konfliktu”,

jo “kara sākumā tika nogalināti vairāki virsnieki”, kas vairs nespēj apmācīt jaunos karavīrus.

Ceturtdienas NATO sanāksmē galvenā uzmanība tika pievērsta alianses aizsardzības plānu stiprināšanai, lai novērstu pašreizējos un nākotnes draudus. Pēc tam notika Ukrainas un NATO Padomes tikšanās ar Ukrainas bruņoto spēku štāba priekšnieku ģenerālmajoru Anatoliju Barhileviču.

Lasiet arī: Zelenskis atliek ārzemju braucienus, Krievijas karaspēkam ienākot Ukrainas pierobežas pilsētā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas