Navaļnija komanda saka, ka viņš ir pazudis Krievijas cietumu sistēmā

Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs ir pārvietots no soda izciešanas kolonijas, un viņa pašreizējā atrašanās vieta nav zināma, pirmdien, 11.decembrī, pavēstīja viņa sabiedrotie. Navaļnija sabiedrotie bija gaidījuši viņa pārcelšanu uz “īpašā režīma” cietumu, kas ir Krievijas cietumu sistēmas smagākā kategorija, pēc tam, kad augustā viņam tika piespriesti vēl 19 gadi cietumā papildus 11 ar pusi gadiem, kurus viņš šobrīd izcieš, ziņo Reuters.

Ieslodzīto pārvietošana pa Krievijas plašo teritoriju ar vilcienu var ilgt nedēļām, un advokāti un ģimenes locekļi līdz brīdim, kad viņi sasniedz galamērķi, nesaņem informāciju par ieslodzīto atrašanās vietu vai viņu veselības stāvokli. Tas, vai Navaļnijs, šobrīd ir ceļā, neesot zināms.

Navaļnija preses pārstāve Kira Jarmiša sacīja, ka IK-6 cietuma darbinieki Melehovā ir teikuši viņa advokātam, ka

opozīcijas līdera vairs nav starp ieslodzītajiem.

Viņa sacīja, ka viņš varētu būt nosūtīts uz jebkuru no 30 īpašā režīma cietumiem Krievijā, piebilstot, ka viņi centīsies sazināties ar katru no tiem.

Arī Baltā nama nacionālās drošības pārstāvis Džons Kērbijs (John Kirby) ir paudis bažas par situāciju un sacīja, ka Aleksejs Navaļnijs ir nekavējoties jāatbrīvo, uzsverot, ka viņu vispār nevajadzēja ieslodzīt.

Alekseja Navaļnija pazušana sakrīt ar prezidenta vēlēšanu kampaņas sākumu, Vladimiram Putinam paziņojot par savu kandidatūru uz vēl vienu sešu gadu termiņu. Neraugoties uz Navaļnija atrašanos ieslodzījumā, viņa komanda ir uzsākusi pret Putinu vērstu kampaņu.

Lasiet arī: Navaļnija sabiedrotie plāno izjaukt Putina ceļu uz prezidenta amatu

Navaļnija sabiedrotais Leonīds Volkovs sociālajā vietnē X (agrāk Twitter) apgalvojis, ka Navaļnija pēkšņā pārvietošana uz speciālā režīma cietumu nav nejaušība, bet gan apzināta Kremļa politiskās kontroles darbība.

Kremlis un Krievijas cietumu dienests nav atbildējuši uz lūgumiem sniegt komentārus par Alekseja Navaļnija pēkšņo izraidīšanu no soda izciešanas kolonijas, raksta Reuters.

Navaļnija komanda uzvērusi, ka ir nepieciešams viņu steidzami atrast, paužot bažas par viņa dzīvību, veselību un drošību.

Reuters raksta, ka, neskatoties uz ieslodzījumu, Aleksejs Navaļnijs turpinājis kritizēt Kremli sociālajos tīklos, aprakstot to, ko piedzīvojis aiz restēm, un nosodot Putina rīcību Ukrainas karā. Viņa izolācija kļuva spēcīgāka, kad oktobrī tika arestēti trīs viņa advokāti, aizdomās par “ekstrēmistu” darbībām.

Navaļnijs, Krievijas opozīcijas ievērojamākā persona, ir guvis pasaules atzinību par savu nostāju pret Putinu.

Pēc atgriešanās Krievijā 2021.gadā no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc saindēšanās ar nervus paralizējošu vielu, viņš tika nekavējoties arestēts. Navaļnijs apgalvo, ka pret viņu izvirzītās apsūdzības ir mēģinājums apklusināt viņu un viņa kritiku pret Putinu.

Krievijas varas iestādes viņu un viņa atbalstītājus uzskata par ekstrēmistiem, kas saistīti ar Rietumu izlūkdienestiem, kuru mērķis ir destabilizēt Krieviju.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas