Navaļnija sabiedrotie plāno izjaukt Putina ceļu uz prezidenta amatu

Vladimirs Putins piektdien, 8.decembrī, oficiāli paziņoja, ka prezidenta vēlēšanās kandidēs uz sesto termiņu. Lai gan Putinam nav nopietna pretinieka, ievērojamākajiem atrodoties ieslodzījumā vai tie ir izbraukuši no valsts, opozīcijas aktīvisti uzskata, ka šis ir īstais brīdis, lai parādītu Putina ievainojamību, raksta Reuters.

Neraugoties uz Kremļa kontroli pār valsts plašsaziņas līdzekļiem un spēju ietekmēt, kurš drīkst un kurš nedrīkst kandidēt, Alekseja Navaļnija sabiedrotie uzskata, ka tās nav īstas vēlēšanas un līdz vēlēšanām grasās iesaistīt Krievijas iedzīvotājus politiskajās sarunās un pārliecināt, ka Ukrainas karš un tā radītā ekonomiskā spriedze ir Putina radītas problēmas.

Navaļnija komanda atzīst, ka vēlēšanās Putinu nav iespējams uzvarēt, taču viņu mērķis ir mainīt Krievijas politisko programmu, aģentūrai Reuters sacīja Navaļnija galvenais padomnieks Leonīds Volkovs.

Kremlis, kas ir pārliecināts par Putina uzvaru, noraida jebkādus nopietnus izaicinājumus viņa gaidāmajai uzvarai.

Reuters raksta, ka pašlaik tikai trīs personas ir paziņojušas par savu nodomu kandidēt pret Vladimiru Putinu gaidāmajās prezidenta vēlēšanās – Boriss Nadeždins, Jekaterina Duncova un nacionālists Igors Girkins, kurš atrodas cietumā. Citi potenciālie kandidāti, piemēram, komunistu līderis Genādijs Zjuganovs un liberālis Grigorijs Javlinskis, kuri ir pieredzējuši politiķi, vēl nav paziņojuši par savu kandidatūru.

Ļubova Soboļa, kura, tāpat kā Volkovs ir oficiālajā “teroristu un ekstrēmistu” sarakstā, Reuters pastāstīja, ka Navaļnija komanda, lai gan bez sava kandidāta, ir uzsākusi kampaņu, aicinot krievus balsot pret Putinu,

atsaucoties uz “kolektīvo kandidātu pret Putinu”.

Tīmekļa vietnē NePutin.org, viņi aicina brīvprātīgos, jo īpaši tos, kas kopš kara sākuma aizbēguši no Krievijas, iesaistīties tādās aktivitātēs kā, aukstie zvani vēlētājiem, ar nodomu iesaistīt Krievijas iedzīvotājus sarunās un pārliecināt viņus, izplatīt kampaņas vēstījumus tiešsaistē, līmēt skrejlapas un zīmēt grafiti uz ielām.

Pēc vēlēšanu izsludināšanas Navaļnija komanda ātri uzsāka savu kampaņu, izvietojot lielākajās pilsētās zilus reklāmas stendus ar apsveikumu Jaunajā gadā un QR kodu, kas aizveda uz tīmekļa vietni NePutin.org. Tomēr varas iestādes ātri noņēma reklāmas stendus un bloķēja piekļuvi vietnei, tādējādi ierobežojot kampaņas ietekmi.

Soboļa Reuters pastāstīja, ka opozīcijas aptaujas liecinot par cilvēku neapmierinātību ar Putinu, taču apspiešanas dēļ cilvēki atturas to paust atklāti. Viņa sacīja, ka tieši apspiešanas līmenis Krievijā liecina, ka varas iestādes ir noraizējušās par Putina autoritāti un tāpēc tagad esot laiks radīt Putinam problēmas.

Lasiet arī: Krievija paziņo, ka prezidenta vēlēšanas notiks martā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas