Krievija paziņo, ka prezidenta vēlēšanas notiks martā

Pēc ceturtdien, 7.decembrī, notikušā balsojuma Krievijas senātā tika nolemts, ka prezidenta vēlēšanas Krievijā notiks 17.martā, vēsta Politico.

Vēlēšanu datums tika oficiāli apstiprināts Krievijas Federācijas Padomes, kas ir Krievijas parlamenta augšpalāta, sēdē. Saskaņā ar valsts ziņu aģentūras TASS sniegto informāciju ierosināto laiku atbalstīja 162 deputāti.

Krievijā vēlēšanu tiesības ir aptuveni 110 miljoniem iedzīvotāju, bet parasti balso aptuveni 70-80 miljoni, ziņo Reuters.

Prezidents Vladimirs Putins, kurš 24 gadus ir bijis pie varas vai nu kā prezidents, vai kā premjerministrs, nav oficiāli paziņojis par savu kandidatūru gaidāmajās prezidenta vēlēšanās. Tomēr tiek prognozēts, ka viņš kandidēs, un viņa uzvara šķiet iespējama, ņemot vērā to, ka liela daļa iekšpolitiskās opozīcijas tiek efektīvi apspiesta, raksta Politico.

Uzvaras gadījumā Putins pagarinātu savu pilnvaru termiņu vismaz līdz 2030.gadam.

Vladimirs Putins stājās prezidenta amatā 1999.gadā pēc Borisa Jeļcina atkāpšanās. No 2008. līdz 2012.gadam viņš bija premjerministrs, jo Krievijas konstitūcija nepieļauj trīs prezidenta pilnvaru termiņus pēc kārtas.

Taču ar 2008.gada grozījumiem prezidenta pilnvaru termiņš tika pagarināts līdz sešiem gadiem, savukārt ar 2020.gada grozījumiem tika atcelts noteikums, ka neviena persona nevar būt prezidenta amatā vairāk nekā divus termiņus “pēc kārtas” un Putins potenciāli palikt prezidenta amatā līdz 2036.gadam, tā ziņo Reuters.

Lasiet arī: Putins būs pie varas arī pēc 2024.gada vēlēšanām, ziņo avoti

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas