Nedēļa Lietuvā | ārlietu ministrs mudina Rietumus paātrināt militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai, ziņots par 198 jauniem COVID-19 gadījumiem

Pagājušajā nedēļā Lietuva iepazīstināja ar savu pirmo žurnālistu aizsardzības plānu; noteikts datums mācībām saistībā ar Baltkrievijas atomelektrostacijas iespējamajiem draudiem

Prezidents ar EK komisāru apsprieda atbalstu Ukrainai

Valsts prezidents Gitāns Nausēda (Gitanas Nausėda) piektdien, 8. septembrī, Viļņā tikās ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieku un tirdzniecības komisāru Valdi Dombrovski. Viņi pārrunāja jaunās Eiropas Savienības (ES) politiskās sezonas darba kārtību, atbalstu Ukrainai, iesaldēto Krievijas aktīvu izmantošanu Ukrainas atjaunošanai, sankcijas pret Krieviju, diskusijas par ES daudzgadu finanšu plānu, un militāro mobilitāti.

Teltonika investēs 75 miljonus eiro rūpnīcā Viļņā

Lietuvas augsto tehnoloģiju grupa Teltonika ir saņēmusi atļauju būvēt jaunu elektronikas montāžas rūpnīcu Viļņā. Uzņēmums ieguldīs aptuveni 75 miljonus eiro projektā tehnoloģiju parkā Teltonika High-Tech Hill un izveidos 700 darbavietas, teikts ceturtdien, 7.septembrī, publicētajā paziņojumā presei. Jaunā rūpnīca tiks uzcelta Liepkalnē, blakus Teltonika EMS elektronikas montāžas rūpnīcai, aptuveni pusotra gada laikā. Tā ražos vairāk nekā 18 miljonu produktu gadā. Teltonika tehnoloģiju parkā būs 10 jaunas ražošanas ēkas un biroji, kas tiks būvēti pakāpeniski piecu gadu laikā, un tajā strādās aptuveni 6 000 darbinieku.

Ārlietu ministrs mudina Rietumus paātrināt militāro palīdzību Ukrainai

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis (Gabrielius Landsbergis) ceturtdien, 7.septembrī, aicināja sabiedrotos paātrināt militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai, kas cīnās pret Krievijas agresiju. “Mums vajadzētu atbalstīt Ukrainu nevis tik ilgi, cik nepieciešams, bet līdz Ukraina uzvarēs,” Lietuvas Ārlietu ministrija citēja Landsberģa teikto Ziemeļvalstu un Baltijas valstu astotnieka (NB8) ārlietu ministriem neformālajā sanāksmē Latvijā.

Lietuva izvēlas Kavtaradzes filmu Slow Oskara nominācijai

Režisores Marijas Kavtaradzes (Marija Kavtaradzė) spēlfilma Slow (Lēni) ir izvēlēta kā Lietuvas kandidāte 2023.gada Oskara nominācijai, ceturtdien, 7.septembrī, paziņoja Lietuvas Kino centrs. Filmu Slow izvēlējās ASV Kinoakadēmijas apstiprinātā vietējā komisija. Lietuvas kinoteātros filmu Slow varēs noskatīties no 22.septembra. Akadēmija 21.decembrī paziņos piecus 2023.gada Oskara nominācijas pretendentus labākās starptautiskās pilnmetrāžas spēlfilmas kategorijā.

NATO augstas gatavības karaspēka kazarmas būs gatavas līdz 2025.gada beigām

Kazarmas Pabradē, Austrumlietuvā, kas paredzētas NATO īpaši augstas gatavības karaspēka uzņemšanai, tiks pabeigtas līdz 2025.gada beigām, ceturtdien, 7.septembrī, ģenerāļa Silvestra Žukauska poligonā žurnālistiem paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks (Arvydas Anušauskas). Paredzēts ierīkot ne tikai kazarmas, kurās varēs izvietot aptuveni 2 500 karavīru, bet arī tehnikas remonta darbnīcas, helikopteru nosēšanās laukumus, jo kopumā projektā ir paredzēti 13 objekti. Pašlaik tiek būvēti deviņi galvenie objekti, tostarp kazarmas, ēdnīca, treniņu un atpūtas zonas, mācību, uzglabāšanas un ekipējuma remonta ēkas, helikopteru lidlauki, suņu mājas. Tiek būvēti arī ceļi un inženiertīkli.

EK komisārs saka, ka Lietuvai ir jāturpina svarīgas reformas

Lietuvai ir jāturpina īstenot svarīgākās reformas, piemēram, nodokļu reformu, kas ir apstājusies, pretējā gadījumā tā riskē zaudēt miljoniem eiro ES finansējuma, kas piešķirts valstij, ceturtdien, 7.septembrī, vizītes laikā Viļņā sacīja Eiropas Komisijas izpilddirektora vietnieks Valdis Dombrovskis. Eiropas Komisija šogad Lietuvai jau ir pārskaitījusi vairāk nekā pusmiljardu eiro, bet ieturējusi 26 miljonus, jo valsts nav pienācīgi izpildījusi divus starpposma mērķus saistībā ar nodokļiem. Finanšu ministre Ģintare Skaiste (Gintarė Skaistė) ir teikusi, ka Lietuva varētu zaudēt daudz ievērojamāku summu, ja nodokļu reforma iestrēgs parlamentā.

Septembrī Lietuva rīkos mācības saistībā ar Baltkrievijas atomelektrostacijas iespējamajiem draudiem

Lai sagatavotos iespējamai avārijai Astravjecas atomelektrostacijā Baltkrievijā, 21.septembrī notiks daudzfunkcionālas mācības, trešdien, 6.septembrī, paziņoja iekšlietu ministre Agne Bilotaite (Agnė Bilotaitė). Jūlijā Baltkrievija uzsāka tā saukto jaudas palaišanu Astravjecas atomelektrostacijas otrajā blokā, kas atrodas netālu no Lietuvas robežas, un palielināja tā jaudu. Lietuva un starptautiskie eksperti apgalvo, ka Astravjecas atomelektrostacijas būvniecība tika veikta, rupji pārkāpjot tehnoloģiskos un vides aizsardzības standartus.

LTG noraida gandrīz katru sesto kravu pārvadājumu pieteikumu

Lietuvas valsts dzelzceļa grupas kravu pārvadājumu uzņēmums LTG Cargo (LTG) augustā noraidīja 306 jeb 15,5% no 1 971 kravas pārvadājumu pieteikuma. Trešā daļa noraidīto pieteikumu (85) bija par eksportu vai importu uz Baltkrieviju vai no tās, otrdien, 5.septembrī, paziņoja LTG. Pagājušajā mēnesī LTG Cargo noraidīja pieteikumus kopumā 2 716 vagonu pārvadājumiem, tostarp 1 035 naftas un naftas produktu pārvadājumiem, 693 konteinerkravu pārvadājumiem, 293 ķīmisko un minerālmēslu pārvadājumiem, 180 ogļu pārvadājumiem, 66 transportlīdzekļu pārvadājumiem un 449 citu kravu pārvadājumiem.

Lietuva izstrādā savu pirmo žurnālistu aizsardzības plānu

Lietuvas iestādes pirmo reizi ir izstrādājušas un apstiprinājušas žurnālistu aizsardzības plānu. Otrdien, 5.septembrī, kultūras ministrs Simons Kairis (Simonas Kairys) deva zaļo gaismu starpinstitūciju plānam 2023.-2025.gadam. Plāns paredz organizēt mācības prokuroriem un policijas darbiniekiem par pret žurnālistiem izdarītu noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanu un tiesnešiem par žurnālistu tiesību aizsardzību un viņu darbības garantijām un tiesībām uz informācijas brīvību, kā arī par žurnālistu nepamatotu kriminālvajāšanu par kritiku un publiskas un privātas personas jēdziena skaidrošanas problēmām. Dokumentā teikts, ka žurnālisti savukārt saņems apmācību par to, kā rīkoties dažādos gadījumos, un pirms katra paaugstināta riska gadījuma viņi tiks sagatavoti. Iestādes arī plāno vākt datus, kas saistīti ar uzbrukumiem žurnālistiem, kā arī apkopot un publicēt šo informāciju.

Lietuva ziņo par 198 jauniem COVID-19 gadījumiem, nāves gadījumu nav

Otrdien, 5.septembrī, Lietuvā reģistrēti 198 jauni COVID-19 koronavīrusa izraisīti saslimšanas gadījumi, nav reģistrēti nāves gadījumi, ziņo valsts veselības aizsardzības iestāde NVSC. Primārās infekcijas izplatība 14 dienu laikā ir palielinājusies līdz 36,9 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem, bet septiņu dienu laikā pozitīvo testu īpatsvars ir 21%. Lietuvā aptuveni 1,19 miljoni cilvēku vismaz vienu reizi ir saņēmuši pozitīvu COVID-19 testu.

Rīkos jaunus lidojumu maršrutus uz Vāciju

Lai padarītu Lietuvu pievilcīgāku Vācijas karaspēkam, tiks rīkoti jauni lidojumu maršruti, pirmdien, 4. septembrī, paziņoja aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks. Ministrs norādīja, ka jaunie maršruti būtu ērti arī citiem ceļotājiem, ne tikai Vācijas karavīriem, taču sīkāk šīs idejas viņš nekonkretizēja. Ministrs sacīja, ka ir skeptiski noskaņots pret Vācijas plašsaziņas līdzekļu ziņoto, ka tikai piektā daļa valsts karavīru būtu gatavi piedalīties misijās NATO austrumu flangā. Arī Lietuvas aizsardzības virspavēlniekam Valdemāram Rupšem (Valdemaras Rupšys) bija šaubas par aptaujas ticamību. Vācieši ieradīsies kopā ar ģimenēm, un viņiem būs nepieciešamas skolas un bērnudārzi, bet konkrētāki skaitļi būtu jāprecizē rudens vidū, kad tiks izstrādāts izvietošanas plāns, uzskata ģenerālis. Vācija vada Lietuvā izvietoto NATO daudznacionālo bataljonu kopš 2017.gada.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas