Nedēļa Lietuvā | draudu e-pastu vilnis pārņem Lietuvas skolas; skolotāju arodbiedrība atliek streiku līdz novembra beigām

Pagājušajā nedēļā ārlietu ministrs aicināja Ēģipti atvērt vēstniecību Viļņā; Wizz Air, Ryanair atcēla lidojumus no Viļņas uz Telavivu

Militārie spēki veiks vēl vienu lidojumu uz Izraēlu, lai evakuētu aptuveni 35 cilvēkus

Lietuvas militārā transporta lidmašīna Spartan piektdien, 13.oktobrī, veica trešo lidojumu uz Izraēlu, lai evakuētu vismaz 35 cilvēkus uz Turciju, paziņoja Lietuvas Nacionālais krīžu vadības centrs. Lietuva nosūtīja lidmašīnu Spartan pēc Hamas negaidītā uzbrukuma Izraēlai pagājušās nedēļas nogalē. Militārā lidmašīna trešdien, 11.oktobrī, pirmajā evakuācijas lidojumā no Telavivas uz Antalju nogādāja 29 pasažierus, bet ceturtdien, 12.oktobrī, no Izraēlas uz Turciju nogādāja vēl 42 cilvēkus, galvenokārt Lietuvas pilsoņus. Lidmašīna Turcijā atradīsies gatavībā līdz 15.oktobrim.

Lietuvas skolām nosūtīti draudu e-pasta ziņojumi

Piektdienas, 13.oktobra, agrā rīta stundā Lietuvas skolām, bērnudārziem un citām iestādēm tika nosūtīti draudu e-pasti. Policija paziņoja, ka dažādām skolām visā valstī tika nosūtīti aptuveni 140 draudi par spridzināšanu. Vēlāk to skaits pieauga līdz 633, tomēr policija noliedza, ka spridzināšanas draudi būtu vērsti tieši pret ebreju iestādēm. Ramūns Matonis (Ramūnas Matonis) sacīja, ka daži no sprādzienu draudiem, iespējams, ietvēra ebreju skolas. Nesen izglītības iestādes Igaunijā un Latvijā ziņoja, ka saņemti līdzīgi spridzināšanas draudi. Lietuvas izlūkošanas aģentūra – Valsts drošības departaments (VSD) – paziņoja, ka draudi visās Baltijas valstīs, šķiet, “ir mērķtiecīgs un koordinēts uzbrukums, kas veikts pēc naidīgu valstu iniciatīvas”.

Lietuvas skolotāju arodbiedrība līdz novembra beigām pārtrauc streiku

Viena no Lietuvas skolotāju arodbiedrībām ceturtdien, 12.oktobrī, paziņoja par savu lēmumu līdz novembra beigām pārtraukt gandrīz divas nedēļas ilgušo streiku sakarā ar darba apstākļiem. Tā plāno atsākt protesta akciju pirms 2024.gada valsts budžeta pieņemšanas parlamentā. Formāli streiks turpināsies, bet Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrības vadība, ko vada Andrjus Navicks (Andrius Navickas), aicināja skolotājus atgriezties skolās. Valdība ierosina no janvāra līdz septembrim paaugstināt pedagogu atalgojumu vismaz par 10%, lai skolotāju vidējā alga sasniegtu 130% no vidējās algas valstī. Tomēr Navicka arodbiedrība pieprasa algu paaugstināšanu divas reizes par 15% no janvāra un septembra. Izglītības, zinātnes un sporta ministrija apgalvo, ka tai nav finansiālu iespēju piedāvāt vairāk līdzekļu, lai paaugstinātu skolotāju algas.

Ārlietu ministrs aicina piegādāt Kijivai tālās darbības rādiusa raķetes

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis (Gabrielius Landsbergis) ceturtdien, 12.oktobrī, aicināja sabiedrotos piegādāt Kijivai tālās darbības rādiusa raķetes pēc tam, kad viņa Ukrainas kolēģis Dmitrijs Kuleba viņu informēja par situāciju valstī, kas cīnās pret Krievijas militāro agresiju.

Uz Lietuvas robežas ar Baltkrieviju aizturēti septiņi nelegālie migranti

Lietuvas robežsargi ceturtdien, 12.oktobrī, apturēja septiņus migrantus, kuri mēģināja nelegāli šķērsot valsti no Baltkrievijas, piektdien, 13.oktobrī, paziņoja Valsts robežsardzes dienests (VSAT). Šogad kopumā 2 052 nelegālajiem migrantiem no Baltkrievijas ir liegts ieceļot Lietuvā vietās, kas nav tam paredzētas. Kopš 2021.gada 3.augusta, kad robežsargiem tika piešķirtas pilnvaras liegt ieceļošanu nelegālajiem migrantiem, Lietuvas robežsargi ir apturējuši aptuveni 21 200 personu ieceļošanu valstī no Baltkrievijas. Šajā skaitā ir iekļauti arī atkārtoti mēģinājumi šķērsot robežu, ko veikuši vieni un tie paši cilvēki.

Lietuvā notika hibrīddraudu novēršanas mācības

Ceturtdien, 12.oktobrī, Lietuvā notika Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošo hibrīddraudu reaģēšanas dienestu mijiedarbības mācības. Mācībās Mijiedarbība 2023 Padvarionis robežkontroles punktā piedalījās Valsts robežsardzes dienests, Sabiedriskās drošības dienests un policija. Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju šī bija pirmā reize, kad Lietuvā tika organizētas šādas praktiskās (taktiskas) mācības, kuru mērķis ir reaģēt uz hibrīddraudiem. Mācību pamatā bija scenārijs, kurā dienestiem bija jāreaģē uz uzbrukumu Padvarionis robežstacijai. “Plaša mēroga teroristu uzbrukums” Izraēlai, kas pēdējās dienās satricinājis visu pasauli, rada nepieciešamību stiprināt noturību pret hibrīddraudiem un iekšlietu sistēmu dienestu mijiedarbību, uzskata iekšlietu ministre Agne Bilotaite (Agnė Bilotaitė).

Ārlietu ministrs aicina Ēģipti atvērt vēstniecību Viļņā

Ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis, kurš atrodas Kairā, ir aicinājis Ēģipti apsvērt iespēju atvērt vēstniecību Viļņā. “Nobeigumā es aicināju ministru apsvērt iespēju atvērt Ēģiptes vēstniecību Viļņā, kas vēl vairāk veicinātu mūsu attiecības,” trešdien, 11.oktobrī, tikšanās laikā ar Ēģiptes ārlietu ministru Samehu Šukriju sacīja Landsberģis. Lietuvas ministrs arī sacīja, ka saskata potenciālu stiprināt sadarbību ar Ēģipti informācijas un komunikāciju tehnoloģiju, jūrniecības, agrotehnoloģiju (viedie mēslošanas līdzekļi), pārtikas rūpniecības un atjaunojamās enerģijas jomās.

Apstiprināti jūras vēja ģeneratoru parka konkursa uzvarētāji

Ignitis Renewables, kas ietilpst Ignitis Grupes, Lietuvas valstij piederošajā enerģētikas grupa, un tās stratēģiskais partneris Ocean Winds ir apstiprināti par Lietuvas pirmās 700 MW jūras vēja ģeneratoru parka būvniecības uzvarētājiem. Lietuvas grupa ar Nasdaq Viļņas biržas starpniecību paziņoja, ka tā ir saņēmusi oficiālu apstiprinājumu no valsts Nacionālās enerģētikas regulatīvās padomes, kas organizēja konkursu.

Bērnu nolaupītājs stāsies tiesas priekšā par nelikumīgu robežas šķērsošanu

Trešdien, 11.oktobrī, tiesa paziņoja, ka lietuvietis, kurš nolaupīja savu deviņus mēnešus veco meitu un aizveda viņu uz Krieviju, tiks tiesāts par nelikumīgu robežas šķērsošanu Karaļaučos (Kaļiņingradā). Aļģirds Švanis (Algirdas Švanys) augusta beigās, izmantojot piepūšamo laivu, paņēma savu meitu un nelegāli šķērsoja Krievijas robežu no Lietuvas. Viņš paņēma pārtiku, siltas drēbes un dokumentus ar nodomu atņemt bērnu mātei. Saskaņā ar tiesas paziņojumu viņa rīcība ir uzskatāma par nelikumīgu Krievijas valsts robežas šķērsošanu bez nepieciešamās atļaujas. Ziņojumā norādīts, ka Švanis ir Krievijas pilsonis. Bērns tika atdots mātei 5.septembrī, kad viņa devās uz Karaļaučiem. Un tajā pašā dienā viņas atgriezās Lietuvā.

Iekšlietu ministrija ierosina pagarināt uzturēšanās atļaujas baltkrieviem

Lietuvas Iekšlietu ministrija otrdien, 9.oktobrī, paziņoja, ka tā ierosina Baltkrievijas pilsoņiem, kuri nevar atgriezties savā valstī, izsniegt ilgāka termiņa uzturēšanās atļaujas, un tās būtu jāatjauno ik pēc trim gadiem, nevis ik gadu, kā tas ir pašlaik. Iekšlietu ministre Agne Bilotaite ir izstrādājusi grozījumus Likumā par ārvalstnieku tiesisko statusu, lai ārvalstniekiem, kuri nevar atgriezties savā izcelsmes valstī, varētu izsniegt trīs gadu termiņuzturēšanās atļaujas. Izmaiņas attiektos uz ārvalstniekiem, kurus vajā nedemokrātisks režīms, kuri ir cietuši, vai varētu ciest no šī režīma represijām, un tādēļ nevar atgriezties savā izcelsmes valstī. Pašlaik šādām personām, galvenokārt Baltkrievijas valstspiederīgajiem, tiek piešķirtas termiņuzturēšanās atļaujas uz laiku, kas nepārsniedz vienu gadu.

Lietuva izvieto robežsargus, lai aizsargātu galveno enerģētikas infrastruktūru

Pēc tam, kad Lietuva paaugstināja modrības līmeni, reaģējot uz ziņojumiem par Somijas-Igaunijas gāzesvada bojājumiem, Valsts robežsardzes dienesta (SBGS) darbinieki pastiprināti aizsargā svarīgāko infrastruktūru Lietuvā. “Tā kā tie ir ūdeņi un mums ir atbilstošs aprīkojums, un, ņemot vērā to, ka mums ir atbilstošas iespējas un kuģi, esam lūguši iesaistīties arī citām iestādēm,” otrdien, 10.oktobrī, sacīja iekšlietu ministre Agne Bilotaite. Viņa apstiprināja, ka Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes terminālis un zemūdens elektrības kabelis NordBalt starp Lietuvu un Zviedriju ir viens no objektiem, kur modrības līmenis ir paaugstināts.

Wizz Air un Ryanair atceļ lidojumus no Viļņas uz Telavivu

Pirmdien, 9.oktobrī, aviokompānijas Wizz Air un Ryanair ir atcēlušas regulāros lidojumus no Viļņas uz Telavivu, ņemot vērā Izraēlā notiekošo militāro konfliktu ar Hamas, paziņoja uzņēmumi. Wizz Air paziņoja, ka tā tieši sazinās ar cietušajiem pasažieriem, kas cietuši no šīs situācijas, pa e-pastu vai īsziņu, lai piedāvātu rezervācijas maiņas vai naudas atmaksas iespējas, kā arī izmitināšanu. Ryanair no Viļņas uz Telavivu lidoja piektdienās un svētdienās.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas