Nedēļa Lietuvā | EK pieprasa Lietuvai samazināt emisijas; izmeklēs prezidenta un Apvienotās Karalistes vēstnieka vizīti operā

Pagājušajā nedēļā Seims otrdien neatklāja 2024. gada budžeta debates, kā bija plānots; Lietuvas karavīri piedalījās mācībās Vācijā

Sociāldemokrāti prezidenta amata kandidātu paziņos decembrī

Lietuvas Sociāldemokrātiskā partija (LSDP) savu prezidenta amata kandidātu nosauks decembrī, paziņojusi partijas līdere, Eiropas Parlamenta deputāte Vilija Blinkevičūte (Vilija Blinkevičiūtė), kura vēl nav paziņojusi, vai kandidēs nākamā gada maijā gaidāmajās vēlēšanās. “Mēs, sociāldemokrāti, izvirzīsim kandidātu. Priekšlikumi no nodaļām ir saņemti, un mūsu plāns ir decembrī paziņot lēmumu par prezidenta amata kandidātu. Viss notiek pēc plāna,” viņa piektdien, 17.novembrī, sacīja Žinių Radijas radio. Vairākas LSDP nodaļas par kandidātiem ir izvirzījušas arī Neriju Cešuli, Jozu Oleku (Juozas Olekas), Vīteni Andrjukaiti (Vytenis Andriukaitis), Jūliju Sabatausku (Julius Sabatauskas), Gintautu Palucku (Gintautas Paluckas), Ļutauru Gudzinsku (Liutauras Gudzinskas), Šarūnu Biruti (Šarūnas Birutis) un Aļģirdu Sisu (Algirdas Sysas). Saskaņā ar sabiedriskās domas aptaujām pašreizējais prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) pašlaik ir nepārprotams favorīts uz uzvaru 12.maijā paredzētajās prezidenta vēlēšanās.

EK aicina Lietuvu samazināt vairāku piesārņojošo vielu emisijas

Eiropas Komisija (EK) ir aicinājusi Lietuvu ievērot Eiropas Savienības (ES) tiesību aktus par gaisa piesārņojumu un samazināt vairāku piesārņotājvielu emisijas, lai samazinātu gaisa piesārņojumu. “Komisija ir analizējusi jaunākos uzskaites datus kopā ar citu dalībvalstu sniegto informāciju un secinājusi, ka Bulgārija, Īrija, Kipra, Latvija, Lietuva, Ungārija, Austrija, Portugāle un Zviedrija joprojām nepilda savas emisiju samazināšanas saistības,” ceturtdien, 16.novembrī, paziņoja Komisija. Lietuvai tagad ir divi mēneši laika, lai atbildētu un veiktu nepieciešamos pasākumus. Ja Lietuva to nedarīs, Komisija var nolemt nodot lietu Eiropas Kopienu Tiesai.

Valdība norāda, ka jaunu robežšķērsošanas punktu slēgšana ar Baltkrieviju nav risinājums

Lietuvas valdība pašlaik neapsver iespēju slēgt vairākus robežšķērsošanas punktus ar Baltkrieviju, ceturtdien, 16.novembrī, paziņoja premjerministre Ingrīda Šimonīte (Ingrida Šimonytė). Parlamenta Budžeta un finanšu komiteja ir ierosinājusi valdībai apsvērt iespēju slēgt robežšķērsošanas punktus, caur kuriem Lietuvā no Baltkrievijas vai Krievijas ieved lielāko daļu kontrabandas preču. Iekšlietu ministre Agne Bilotaite (Agne Bilotaitė) apstiprināja, ka komiteja ir ierosinājusi slēgt Lavorišķu un Raigardas robežšķērsošanas punktus un ka šis priekšlikums tiks izskatīts. Pēc ministres domām, robežkontroles punktu slēgšana ir efektīvs pasākums cīņā pret kontrabandu.

Ignitis partnerim jūras vēja enerģijas projektos ir Ķīnas līdzpartneris

Ocean Winds, globālā jūras vēja ģeneratoru parku attīstītāja un Lietuvas uzņēmuma Ignitis Renewables, kas ietilpst Lietuvas valstij piederošajā uzņēmumā Ignitis Grupe, kas savukārt uzvarēja Lietuvas konkursā par pirmās jūras vēja ģeneratoru parka būvniecību Baltijas jūrā, stratēģiskais partneris ir viens no Ķīnai piederošās China Three Gorges Corporation akcionāriem, trešdien, 15.novembrī, ziņo Lietuvas biznesa ziņu portāls vz.lt. China Three Gorges Corporation pieder aptuveni viena piektā daļa Portugāles enerģētikas uzņēmuma Energias de Portugal (EDP) akciju. EDPR pieder Ocean Winds, kas tika izveidota kopā ar Francijas enerģētikas uzņēmumu Engie 2020.gadā, un katrai no tām pieder 50% uzņēmuma akciju. Gan Lietuvas Finanšu ministrija, kurai pieder Ignitis Grupe, gan Ārlietu ministrija portālam vz.lt norādīja, ka tās ir informētas par Ocean Winds akcionāru struktūru. Tolaik Ignitis Grupe uzsvēra, ka Ķīnas uzņēmumam nav nekādu lēmumu pieņemšanas pilnvaru un tas nekādā veidā nav iesaistīts šajā projektā.

Lietuvas karavīri piedalās mācībās Vācijā

Lietuvas mehanizētā kājnieku brigāde Dzelzs vilks piedalās mācībās Schneller Degen 2023 Vācijā, trešdien, 15. novembrī, paziņoja Lietuvas bruņotie spēki. Mācībās, kas sākās pirmdien, 13.novembrī, un ilgs līdz 29.novembrim, Lietuvas karavīri trenējas kopā ar vairāk nekā 2000 karavīru no 14 NATO un partnervalstīm, lai izstrādātu aizsardzības un pretuzbrukuma operāciju plānus. Brigādei Dzelzs vilks šajā gadā Schneller Degen 2023 ir svarīgākās štāba mācības.

Uzraudzības iestāde izmeklēs prezidenta un Apvienotās Karalistes vēstnieka operas apmeklējumu

Galvenā amatpersonu ētikas komisija trešdien, 15.novembrī, paziņoja, ka ir nolēmusi izmeklēt apstākļus, kas saistīti ar Valsts prezidenta Gitana Nausēdas un vēstnieka Apvienotajā Karalistē Eitvīda Bajarūna (Eitvydas Bajarūnas) vizīti Londonas Karaliskajā operā. “Komisija izvērtēs, vai dalība šajā pasākumā bija tieši saistīta ar prezidenta un vēstnieka oficiālo pienākumu pildīšanu,” teikts paziņojumā. Prezidenta birojs atteicās komentēt lēmumu par izmeklēšanu. Kad Nausēda pagājušajā pavasarī apmeklēja Londonu, Bajarūns uzaicināja viņu un viņa sievu uz operas Operas Fantoms izrādi un nopirka biļetes par vēstniecības naudu. Vēstnieks vēlāk apgalvoja, ka tas bijis pārpratums, ko viņš izlabojis un samaksājis no savas kabatas. Tomēr saskaņā ar Valsts departamenta sniegto informāciju lūgums apmaksāt izdevumus no personīgajiem līdzekļiem tika izteikts tikai pēc vairāk nekā četriem mēnešiem, kad Valsts departaments sāka izmeklēt situāciju.

Premjerministre saka, ka neplāno cenzēt sociālos medijus

Premjerministre Ingrīda Šimonīte otrdien, 14.novembrī, sacīja, ka, lai gan viņa neatbalsta sociālo mediju platformu cenzēšanu, viņa vēlētos, lai tās ātrāk reaģētu uz viltus ziņām un krāpšanu, izmantojot pazīstamu cilvēku vārdus, lai gūtu finansiālu labumu. “Notiek daudz diskusiju, arī ar sociālo mediju platformu vadītājiem, kuri diskusijās vienmēr saka, ka cīnās pret šīm negatīvajām parādībām, bet, protams, mums katram par to ir savs viedoklis,” teica Šimonīte. Viņa komentēja dezinformācijas analīzes centra Debunk.org ziņojumus par notiekošo interneta krāpnieku uzbrukumu, izmantojot sabiedrībā pazīstamu personu vārdus – no izklaides personībām un sportistiem līdz politiķiem, tostarp Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Polijas premjerministriem un prezidentiem –, lai vilinātu cilvēkus sūtīt naudu. Šimonīte norādīja, ka mērķis nav kaitēt politiķu vai citu pazīstamu cilvēku reputācijai, bet gan izmantot viņu vārdus, lai mēģinātu kaitēt sociālo tīklu lietotājiem.

Seims otrdien neatklāja 2024.gada budžeta debates, kā bija plānots

Lietuvas parlaments otrdien, 14.novembrī, nesāka debates par nākamā gada valsts budžetu, kā bija plānots, jo pēc Darba partijas lūguma šis jautājums tika svītrots no darba kārtības. Par šo priekšlikumu nobalsoja 63 deputāti, 53 nobalsoja pret un seši deputāti atturējās. Darba partijas priekšlikumu svītrot šo jautājumu no otrdienas darba kārtības atbalstīja visa opozīcija un divi valdošās koalīcijas deputāti. Seši deputāti, kuri atturējās, bija no valdošā bloka.

Seima priekšsēdētājs ar pāvestu Francisku apspriež palīdzību Ukrainai

Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen) pirmdien, 13.novembrī, Vatikānā tikās ar pāvestu Francisku un pārrunāja Lietuvas un Svētā Krēsla attiecības, katoļu baznīcas lomu un palīdzību Ukrainas kara bēgļiem, informēja parlamenta preses dienests. Viņa paziņojumā presei norādīja, ka “pāvests Francisks nesen pārskaitīja 100 000 eiro Lietuvas Caritas bēgļu vajadzībām”. Parlamenta priekšsēdētāja uzsvēra Lietuvas aicinājumu starptautiskajai sabiedrībai atbalstīt prezidenta Volodimira Zelenska miera plānu.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas