Nedēļa Lietuvā | Lietuvas uzņēmumam par sankciju pārkāpšanu sods 1,27 miljonu eiro apmērā; konservatīvo deputātam atņem tiesisko imunitāti

Lietuva piešķīra papildu 130 miljonus eiro ieroču iegādei, pēc incidenta vēstniecībā Maskavā Krievijai izsniegta diplomātiskā nota

Ministrija ierosina izbeigt muitas sadarbības līgumus ar Krieviju un Baltkrieviju

Finanšu ministrija piektdien, 16.augustā, ierosināja izbeigt Lietuvas muitas sadarbības līgumus ar Krieviju un Baltkrieviju, kas parakstīti gandrīz pirms divdesmit gadiem. Ministrija ir sagatavojusi attiecīgu valdības lēmumu projektu. Lietuvas muitas iestādes nav sadarbojušās vai apmainījušās ar informāciju ar Krievijas un Baltkrievijas muitas dienestiem kopš Kremļa pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī, norāda ministrija. Tomēr personas, kas tirgojas ar Krieviju un Baltkrieviju, Lietuvas muitai un tiesām kā pierādījumus iesniedz šo valstu muitas dienestu izsniegtus dokumentus, lai pierādītu savas tirdzniecības likumību un starptautisko sankciju ievērošanu.

Lietuvas uzņēmumam par sankciju pārkāpšanu uzlikts 1,27 miljonu eiro sods

Par starptautisko sankciju pārkāpšanu muitas amatpersonas uzņēmumam ir uzlikušas 1,27 miljonu eiro sodu par ogļu un kaučuka importu no Krievijas uz Lietuvu. “Kauņas teritoriālās muitas pārvaldes Saimniecisko organizāciju inspekcijas departaments darījumus ar uzņēmumiem, kuriem piemērotas sankcijas un to piegādāto preču pārvadāšanu uzskatīja par starptautisko sankciju pārkāpumu,” ceturtdien, 15.augustā, paziņojumā presei norādīja muita. Uzņēmuma nosaukums tajā nav minēts, taču ģenerālprokurore Nida Grunskiene (Nida Grunskienė) nesen paziņoja, ka notiek vairāk nekā 50 pirmstiesas izmeklēšanas par mēģinājumiem pārkāpt starptautiskās sankcijas, kas vērstas pret Krieviju un Baltkrieviju.

Lietuva apsver iespēju investēt Ukrainas aizsardzības nozarē

Lietuva apsver iespēju investēt Ukrainas aizsardzības rūpniecībā, tostarp artilērijas sistēmu un dronu ražošanā, ceturtdien, 15.augustā, paziņoja aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns (Laurynas Kasčiūnas). Ministrs apgalvo, ka viena no iespējamām investīciju jomām ir artilērijas sistēmu “Bohdana” un dronu ražošana, tostarp jūras dronu ražošana.

Lietuvas “Civinity” iegādājas 10% Latvijas uzņēmuma “Mobilly” akciju

“Civinity”, Lietuvas ēku uzturēšanas un inženiertehnisko risinājumu grupa, ir iegādājusies 9,99% Latvijas mobilo maksājumu uzņēmuma “Mobilly” akciju no tā pašreizējiem akcionāriem par vēl neatklātu vērtību, teikts “Civinity” paziņojumā presei trešdien, 14.augustā. “Civinity” ir viena no lielākajām ēku uzturēšanas un inženiertehnisko risinājumu grupām Baltijā. “Civinity” akcijas iegādājās netieši, izmantojot savu Latvijas kontrolakciju sabiedrību “Mobilly SPV”. Uzņēmums “Civinity” 19.jūlijā paziņoja, ka tas ir izdevis 5,7 miljonu eiro vērtas privātās obligācijas, lai iegādātos “Mobilly SPV” akciju daļu.

Liberālā kustība apņemas pēc vēlēšanām sadarboties tikai ar prorietumnieciskām partijām

Lietuvas Liberālās kustības valde otrdien, 13.augustā, nolēma, ka pēc parlamenta vēlēšanām oktobrī partija sadarbosies tikai ar prorietumnieciskām partijām. “Atšķirībā no dažu lielāko partiju nodomiem sadarboties ar radikāļiem un antisemītiem, Liberālās kustības valde uzsver nepieciešamību pieturēties pie nobriedušas nacionālās līnijas: saglabāt skaidru, konsekventu un noteiktu nostāju ārlietu, drošības, aizsardzības un ekonomikas attīstības jautājumos,” teikts partijas paziņojumā. Viņu solis ir atbilde uz Lietuvas Sociāldemokrātiskās partijas vadītājas, Eiropas Parlamenta deputātes Vilijas Blinkevičutes (Vilija Blinkeviciute) komentāriem, kurus viņa pagājušajā nedēļā izteikusi ziņu radio “Žinių Radijas”, sakot, ka viņas partija varētu veidot valdošo koalīciju gan ar liberāļiem, gan ar pretrunīgi vērtētā eksdeputāta Remigija Žemaitaita (Remigijus Žemaitaitis) partiju “Nemunas rītausma”. Konstitucionālā tiesa ir atzinusi, ka Žemaitaitis ir pārkāpis konstitūciju un lauzis amata zvērestu saistībā ar antisemītiskiem izteikumiem.

Apšaudē Polijā nogalināts Lietuvietis

Otrdien, 13.augustā, Lietuvas Ārlietu ministrija apstiprināja, ka apšaudē Polijā ir nogalināts lietuvietis. Polijas policija izmeklē notikušā apstākļus, taču sīkāku informāciju nesniedza, norādīja ministrija. Saskaņā ar Polijas plašsaziņas līdzekļu sniegto informāciju iespējamā apšaude starp bandām notikusi kādā bārā tirdzniecības centra “Vulka Kosovska” telpās, un pēc incidenta aizturēti seši cilvēki.

Konservatīvo deputātam atņemta tiesiskā imunitāte

Lietuvas parlamenta deputāts Andrjus Višņausks (Andrius Vyšniauskas) no valdošās konservatīvās partijas “Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti” otrdien, 13.augustā, paziņoja, ka viņu pārsteidzis izmeklēšanas uzsākšanas laiks un steiga saistībā ar viņa kā domes deputāta darbību Marijampolē. Viņam izvirzītas apsūdzības par krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dokumentu viltošanu, lai saņemtu atlīdzību par izdevumiem, kas radušies, pildot domes deputāta pienākumus Marijampolē. “Kas mani pārsteidz? Mani pārsteidz process, kā teica prokurors: lieta negaidīti oficiāli tiek sākta 26.jūlijā, bet līdz Seimam tā nonāk pēc četrām darba dienām,” politiķis sacīja žurnālistiem pēc tam, kad parlaments atcēla viņa tiesisko imunitāti. Viņš šo lēmumu saista ar Lietuvas parlamenta vēlēšanām, kas notiks oktobrī.

Lietuva piešķir papildu 130 miljonus eiro ieročiem

Lietuvas Finanšu ministrija pirmdien, 12.augustā, ierosināja šogad piešķirt papildu 130 miljonus eiro ieroču sistēmu iegādei, kas palīdzētu paātrināt dažus iepirkumus. Papildu finansējums palielinās valsts aizsardzības izdevumus 2024.gadā līdz 3,2% no IKP, paziņoja ministrija. Finanšu ministres Gintaras Skaistes (Gintare Skaistė) parakstītajā rezolūcijas likumprojektā aicināts izmantot aizņemtos līdzekļus, lai paātrinātu Aizsardzības ministrijas veiktos dronu, pretdronu sistēmu un citu ieroču iepirkumus, kā arī lai modernizētu esošās mobilās pretgaisa aizsardzības sistēmas un iegādātos jaunas.

Lietuva pēc incidenta vēstniecībā Maskavā izsniedz diplomātisko notu Krievijai

Lietuvas Ārlietu ministrija pirmdien, 12.augustā, izsniedza diplomātisko notu Krievijai un nosauca neseno incidentu Maskavā par “uzbrukumu” pēc tam, kad Lietuvas vēstniecības siena tika nokrāsota. Kā ziņo ministrija, četras neidentificētas maskās tērptas personas pirmdienas agrā rīta stundā vēstniecības ieeju apsmērēja ar krāsu. Krievijas policisti, kas apsargāja ēkas ārpusi, uz uzbrukumu nereaģēja, un policija tika izsaukta pēc nepilnas pusstundas. Viļņa lūdz paskaidrojumus, kāpēc apsardzes darbinieki nereaģēja uz uzbrukumu un kādi pasākumi tiks veikti, lai līdzīgi incidenti un vēstniecības apsardzes darbinieku nolaidīgs darbs neatkārtotos nākotnē.

Deputāts ierosina aizliegt profesionālajās skolās mācīt svešvalodās

Lietuvas parlamenta deputāts pirmdien, 12.augustā, ierosināja no oktobra aizliegt valsts un pašvaldību profesionālajās skolās mācīt priekšmetus svešvalodās. Parlamenta Izglītības un zinātnes komitejas locekle Vilija Targamadze (Vilija Targamadze) sacīja, ka mācības citās valodās notiks tad, ja priekšmetus pasniegs vai citas aktivitātes vadīs ārzemnieki. Targamadze apgalvo, ka grozījumi attiecas uz bērniem, kuri mācās mazākumtautību skolās un plāno turpināt izglītību profesionālās izglītības iestādēs. Savukārt Izglītības, zinātnes un sporta ministrija norāda, ka grozījumos trūkst skaidrības par to, kas profesionālās izglītības iestādēs būtu jāmāca valsts valodā – vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības mācību programmas. Ministrijas dati liecina, ka 2020.-2021.gadā profesionālās izglītības skolās krievu valodā izglītību ieguva 126 audzēkņi, bet poļu valodā mācījās 53 audzēkņi. Savukārt 2023-2024.gadā šādu skolēnu skaits bija attiecīgi 204 un 89.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas