Nedēļa Lietuvā | pret NATO vērstais mītiņš, iespējams, “provokācija”; ministrija apstiprina 43 000 ārvalstu darbinieku kvotu

Seims no marta samazinās akcīzes nodokli sašķidrinātajai naftas gāzei līdz 13 eiro par tonnu, “FlyDubai” paziņoja, ka sāks lidojumus uz Viļņu

Aizsardzības ministrija mudina NATO sabiedrotos palielināt aizsardzības izdevumus

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks (Arvydas Anušauskas) nesen Briselē notikušajā NATO aizsardzības ministru sanāksmē aicināja sabiedrotos palielināt aizsardzības izdevumus un attīstīt spējas, kuras “klibo”. “NATO ir svarīgi turpināt strauji palielināt kolektīvās aizsardzības līmeni saskaņā ar Madridē pieņemtajiem un Viļņā nostiprinātajiem lēmumiem. Vasarā Vašingtonas samitā ir jāpanāk šo lēmumu praktiska īstenošana un jāparāda alianses gatavība atturēt un aizsargāt katru alianses nostūri,” ceturtdien, 15.februārī, Aizsardzības ministrijas publicētajā paziņojumā citēts ministrs. Šīs nedēļas sākumā NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg) paziņoja, ka 18 no alianses 31 valsts ir gatavas 2024.gadā sasniegt 2 % no IKP aizsardzības izdevumu mērķi.

Amatpersonas uzskata, ka plānotais pret NATO vērstais mītiņš Viļņā varētu būt “provokācija”

Amatpersonas ceturtdien, 15.februārī, brīdināja, ka sestdien plānotais protests pie Berlīnes vēstniecības Viļņā pret Vācijas brigādes izvietošanu Lietuvā varētu būt provokācija. Iedzīvotājiem vajadzētu būt piesardzīgiem, pieņemot “viltus konta aicinājumu pulcēties pret NATO partneriem”, sacīja Nacionālā krīžu vadības centra pārstāvis Darjus Buta (Darius Buta). “Tā varētu būt provokācija, kuras mērķis ir iesaistīt Lietuvas iedzīvotājus,” viņš teica. Policija arī paziņoja, ka tās rīcībā nav sīkākas informācijas par plānoto protestu pie Vācijas vēstniecības. Paziņojumā par pasākumu sociālajā tīklā “Facebook” NATO karaspēka ierašanās Lietuvā tiek aprakstīta kā drauds valstij un valdība tiek apsūdzēta “mūsu teritorijas nodošanā ārvalstniekiem”.

EK samazina Lietuvas IKP prognozi 2024.gadam līdz 2,1%

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien, 15.februārī, paziņoja, ka tā ir samazinājusi novembrī publicēto Lietuvas IKP prognozi no 2,5% līdz 2,1%. Tikmēr tiek prognozēts, ka Lietuvas ekonomikas izaugsme nākamgad būs 3%. “Lietuvas ekonomika 2023.gadā pārcieta smagu gadu, kad IKP saruka par 0,3%, taču šogad mums vajadzētu atgriezties uz izaugsmes sliedēm,” paziņoja EK pārstāvniecības Lietuvā vadītājs Marjus Vaščega (Marius Vaščega). Paredzams, ka inflācija šogad sasniegs 2,4% un saglabāsies šajā līmenī arī nākamgad. Arī novembrī EK prognozēja, ka inflācija Lietuvā būs zemāka par 3%.

Seims no marta samazina akcīzes nodokli sašķidrinātai naftas gāzei līdz 13 eiro par tonnu

Lietuvas parlaments ceturtdien, 15.februārī, pieņēma lēmumu no 1.marta samazināt akcīzes nodokli sašķidrinātajai naftas gāzei (LPG) no 304 eiro līdz 13 eiro par tonnu, kas ir zemāka nekā valdības ierosinātā likme 41 eiro apmērā. Tajā pašā balsojumā parlaments atcēla ierobežojumus marķētās dīzeļdegvielas izmantošanai lauksaimniekiem. Par to balsoja 108 deputāti, neviens nebija pret, bet pieci “Brīvības” politiskās grupas deputāti atturējās. Vides ministrs Simons Gentvils (Simonas Gentvilas), kurš bija visskaļākais LPG akcīzes nodokļa samazināšanas pretinieks, balsojumā nepiedalījās. Arī premjerministre Ingrīda Šimonīte (Ingrida Šimonytė) nepiedalījās. Lauku lietu komitejas loceklis Ķēstutis Mazeika (Kestutis Mazeika) sacīja, ka lielākie ieguvēji nodokļa samazinājumam būs LPG lietotāji mājsaimniecībās, nevis lauksaimnieki. Janvārī lauksaimnieki Viļņā rīkoja plašu protesta akciju, lai pieprasītu valdībai atcelt LPG akcīzes nodokļa paaugstināšanu, kas stājās spēkā 1.janvārī, un atjaunot samazinātu akcīzes nodokļa likmi dīzeļdegvielai, ko lauksaimnieki izmanto kravas automašīnām. Gentvils trešdien, 14.februārī, sacīja, ka zems LPG akcīzes nodoklis veicinātu turpmāku šī produkta importu no Krievijas un atturētu iedzīvotājus un uzņēmumus no investīcijām mazāk piesārņojošā degvielā.

Aviokompānija “FlyDubai” paziņo, ka veiks lidojumus uz Viļņu

Trešdien, 14.februārī, AAE aviokompānijas “Emirates Airlines” meitasuzņēmums “FlyDubai” paziņoja, ka no rudens ienāks Lietuvas tirgū, preses konferencē Viļņas lidostā paziņoja Lietuvas transporta un sakaru ministrs Marjus Skuodis (Marius Skuodis). Lietuvas lidostu operatora “Lietuvos Oro Uostai” (LTOU) maršrutu attīstības vadītājs Tomass Zitiks (Tomas Zitikis) teica, ka “FlyDubai” no oktobra vidus veiks trīs lidojumus nedēļā uz Dubaiju. Saskaņā ar LTOU sniegto informāciju lidojumi ar modernajām “Boeing 737 MAX” lidmašīnām starp Viļņu un Dubaiju ilgs vairāk nekā sešas stundas. Šogad no Lietuvas lidostām regulārus lidojumus veic 15 aviosabiedrības, no kurām 11 ir tradicionālās un četras zemo izmaksu aviosabiedrības.

Ministrija ierosina ieviest 43 000 lēto ārvalstu darba ņēmēju kvotu

Lietuvas Sociālās drošības un darba ministrija ir ierosinājusi ieviest nodarbinātības kvotu 43 000 ārvalstnieku, lai ierobežotu lētā darbaspēka ieplūšanu Lietuvā no trešām valstīm un mudinātu darba devējus pieņemt darbā savus pilsoņus. Tomēr uz augsti kvalificētiem ārvalstniekiem attiektos cita kārtība. Saskaņā ar sociālās drošības un darba lietu ministres Monikas Navickienes (Monika Navickiene) teikto, nekvalificētiem darba ņēmējiem netiks atļauts ieceļot valstī, kad šī kvota tiks aizpildīta. Pēc ministrijas datiem, kopš 2023.gada februāra ir palielinājies ieceļojušo trešo valstu pilsoņu skaits, un tie galvenokārt ierodas no Uzbekistānas, Baltkrievijas, Ukrainas, Kirgizstānas, Tadžikistānas un Kazahstānas. Saskaņā ar šogad apstiprināto kvotu, kas ir tāda pat, kā 2023.gadā, Lietuvas uzņēmumi var vieglāk pieņemt darbā 40 250 cilvēkus, lai aizpildītu trūkstošās darba vietas.

“Teltonika” gatavojas būvēt rūpnīcas pusvadītāju ražošanai

Lietuvas augsto tehnoloģiju grupa “Teltonika” gatavojas jaunu pusvadītāju ražotņu būvniecībai, paziņoja uzņēmums. Uzņēmuma “Teltonika IoT Group” viceprezidents inovāciju un biznesa attīstības jautājumos Ernests Zdaņausks (Ernestas Zdaniauskis) stāsta, ka 2023.gadā tika veikta priekšizpēte, kurā tika izpētītas mikroshēmu projektēšanas, ražošanas, montāžas un testēšanas, kā arī enerģijas moduļu ražošanas iespējas. Uzņēmums “Teltonika IoT Group” un ITRI 2023.gada janvārī parakstīja 14 miljonus eiro vērtu mikroshēmu tehnoloģiju koplietošanas līgumu. Saskaņā ar līgumu Taivānas Ārlietu ministrija projektam piešķīra 10 miljonus eiro, bet četrus miljonus eiro nodrošinās “Teltonika Group”.

Deputātam Žemaitaitim atņemta imunitāte par antisemītiskiem izteikumiem

Lietuvas Seims trešdien, 14.februārī, pēc 77 likumdevēju vienprātīga balsojuma atņēma deputātam Remigijam Žemaitaitim (Remigijus Žemaitaitis) tiesisko imunitāti par viņa antisemītiskajiem izteikumiem. Pirmdien, 12.februārī, ģenerālprokurore Nida Grunskiene (Nida Grunskienė) lūdza Seima piekrišanu Žemaitaita kriminālvajāšanai. Prokurori vēlas saukt deputātu pie kriminālatbildības par publisku izsmiešanu, nicinājuma paušanu un naida kurināšanu pret ebreju tautības personām. Žemaitaitis sasaista jautājumu par savu tiesisko imunitāti ar savu dalību gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, un atkārtoti uzsver, ka neuzskata, ka viņa izteikumi kurina naidu.

Lietuvas valdība lūgs augstāko tiesu lemt par ar LGBTIQ saistītu aizliegumu

Lietuvas valdība otrdien, 13.februārī, nolēma lūgt Konstitucionālās tiesas viedokli par likuma normu, kas aizliedz izplatīt nepilngadīgo vidū informāciju, kas “noniecina ģimenes vērtības” un veicina LGBTIQ ģimenes koncepciju. Ministru kabinets apstiprināja Tieslietu ministrijas priekšlikumu, kas nāca kā reakcija uz Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu, ka, piemērojot šo normu, Lietuva ir pārkāpusi tagad jau mirušās rakstnieces Neringas Macates (Neringa Macatė) tiesības. Valdība ierosināja Seimam svītrot aizliegumu no likuma par “nepilngadīgo aizsardzību no publiskās informācijas negatīvās ietekmes”, taču parlaments novembrī šo iniciatīvu noraidīja. Strasbūras tiesa pagājušajā gadā nolēma, ka Lietuva ir pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, ierobežojot Macates “Dzintara sirds” publicēšanu. Grāmatu – pasaku krājumu, kurā attēlotas viendzimuma attiecības – 2013.gadā izdeva Lietuvas Izglītības zinātņu universitāte. Tomēr dažus mēnešus vēlāk universitāte pārtrauca grāmatas izplatīšanu, kā iemeslu minot Žurnālistu ētikas uzrauga biroja dokumentu, kurā teikts, ka Macates grāmata ir kaitīga bērniem līdz 14 gadu vecumam.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas