Nedēļa Lietuvā | Prezidents aicina ministriju neapšaubīt skolotāju streika likumību

Pagājušajā nedēļā prokurors pieprasīja aresta orderi vīrietim, kurš ar zīdaini aizbēga uz Krieviju; Lietuva izsauca Vatikāna pārstāvi saistībā ar pāvesta izteikumiem par Krieviju

Uz Lietuvas robežas ar Baltkrieviju tika noķerts viens nelegālais migrants

Piektdien, 1.septembrī, Valsts robežsardzes dienests paziņoja, ka Lietuvas robežsargi ceturtdien, 31.augustā, noķēra vienu migrantu, kurš nelegāli mēģināja šķērsot valsts robežu no Baltkrievijas. Līdz šim šogad pavisam 1 597 nelegālajiem migrantiem ir tikusi liegta ieceļošana Lietuvā no Baltkrievijas tam neatļautās vietās.

Lietuva lūdz NATO gaisa spēku vadītāju personīgi uzņemties vadību Baltijas valstu aizsardzības pastiprināšanā

Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Žilvins Tomkus (Žilvinas Tomkus) ceturtdien, 31.augustā, tikās ar NATO Sabiedroto gaisa spēku pavēlniecības (NATO AIRCOM) komandieri ģenerāli Džeimsu Hekeru (James Hecker). Tikšanās laikā Lietuvas Gaisa spēku viceministrs lūdza komandiera personīgo vadību, lai panāktu biežāku un vērienīgāku pretgaisa aizsardzības līdzekļu, tostarp gan iznīcinātāju, gan sauszemes pretgaisa aizsardzības sistēmu, izvietošanu vai reālākas mācības Lietuvā un reģionā, teikts Aizsardzības ministrijas paziņojumā presei. Ministra vietnieks uzsvēra nepieciešamību mobilizēt sabiedroto centienus, lai vēl vairāk stiprinātu NATO pretgaisa un pretraķešu aizsardzību.

Prezidents aicina ministriju neapšaubīt skolotāju streika likumību

Valsts prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) ceturtdien, 31.augustā, aicināja Izglītības ministriju neapšaubīt pedagogu plānotā streika likumību, paužot gatavību būt par starpnieku sarunās starp valdību un arodbiedrībām. Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrība pagājušajā nedēļā paziņoja, ka tā atkāpjas no koplīguma ar ministriju, apsūdzot to solījumu nepildīšanā attiecībā uz skolotāju vidējo algu. Arodbiedrība paziņoja, ka tā 15.septembrī izsludina brīdinājuma streiku, bet, ja tas nedos vēlamos rezultātus, 29.septembrī tiks rīkots “īsts” streiks. Arodbiedrība pieprasa, lai no septembra skolotāju atalgojums tiktu palielināts par 20%, bet no janvāra – vēl par 30%, kā arī samazinātu skolēnu skaitu klasēs. Lietuvas Izglītības un zinātnes arodbiedrība arī ir paziņojusi par nodomu streikot, ja septembrī netiks panākta vienošanās par tās prasībām.

FIFA leģendu un Lietuvas leģendu mačs notiks Kauņā

Ceturtdien, 31.augustā, Lietuvas Futbola federācija (LFF) paziņoja, ka septembra beigās Kauņā notiks FIFA leģendu un Lietuvas futbola leģendu spēle. Lielākais starptautiskais pasākums Kauņas Darjus un Girēna stadionā plānots 30.septembrī, LFF kausa izcīņas fināla priekšvakarā. Zvaigžņu sastāvā būs vismaz seši pasaules čempioni, piemēram, Marko Materaci (Marco Materazzi), Havjers Maskerano (Javier Mascherano), Davids Trezegē (David Trezeguet), Juri Džorkajefs (Youri Djorkaeff), Emanuels Petī (Emmanuel Petit), Dida, Roke Žuniors (Roque Junior), Rikardu Kvarežma (Ricardo Quaresma), Mičels Salgado (Michel Salgado) un Nunu Gomišs (Nuno Gomes). Kā teica Kauņas mēra vietnieks Mants Jurgutis (Mantas Jurgutis), pirms diviem gadiem bija grūti iedomāties, ka Lietuvas otrajā lielākajā pilsētā varētu notikt šāda līmeņa pasākums. Pašvaldība apgalvo, ka pagaidām vēl nevar precīzi pateikt, cik lielu ieguldījumu tā sniegs šajā pasākumā, kas tiek rīkots, atzīmējot Lietuvas simtgadi kopš tās pievienošanās FIFA. Biļetes uz abām spēlēm maksās no 19 eiro.

Brīvības partijas priekšsēdētāja uzskata, ka rudens sesija ir pēdējais laiks, lai pieņemtu viendzimuma civilās savienības likumprojektu

Trešdien, 30.augustā, likumprojekta iniciatores Brīvības partijas priekšsēdētāja Aušrine Armonaite (Aušrinė Armonaitė) paziņoja, ka gaidāmā Seimas rudens sesija ir pēdējā sesija, kad Lietuvā var pieņemt civilās savienības likumprojektu, kura mērķis ir juridiski noregulēt viendzimuma partneru attiecības. Seima priekšsēdētāja un valdošās Liberāļu kustības līdere Viktorija Čmilīte Nilsena (Viktorija Čmilytė Nielsen) uzstāja, ka šis jautājums tiks iekļauts rudens sesijas darba kārtībā, taču atzina, ka Seimā joprojām nav spēcīga atbalsta civilo savienību jautājumam. Maijā civilās savienības likumprojekts, kura mērķis ir juridiski noregulēt attiecības starp viendzimuma partneriem, ar nelielu balsu pārsvaru parlamentā tika pieņemts otrajā lasījumā. Sešdesmit Seima deputāti balsoja par, 52 – pret un trīs atturējās. Lai likumprojektu pieņemtu, parlamentā būs jānotiek galīgajam balsojumam. Pašlaik Lietuvas tiesību akti neatzīst ne pretējā, ne viendzimuma partnerattiecības. Vairāki iepriekšējie mēģinājumi legalizēt civilās partnerattiecības cieta neveiksmi jau agrīnā parlamentārā procesa posmā.

Lietuva ieguldīs 18 miljonus Bučas izglītības infrastruktūras rekonstrukcijā

Lietuva uzbūvēs skolu Bučā un ieguldīs 18 miljonus eiro Ukrainas pilsētas izglītības infrastruktūras rekonstrukcijā. No šīs summas 0,5 miljoni eiro tiks ieguldīti energoefektivitātes pasākumos un piešķirti no Klimata pārmaiņu mazināšanas programmas līdzekļiem, ko administrē Vides projektu vadības aģentūra (APVA), teikts trešdien, 30.augustā, publicētajā paziņojumā presei. Kad modernā skola, kas atbilst jaunākajām vides prasībām, būs uzbūvēta, tā tiks bez maksas nodota Bučas pašvaldībai. Ēka būs aprīkota ar siltumsūkņiem, ģeotermālām iekārtām un 600 kW saules elektrostaciju. Skolu un bērnudārzu varēs apmeklēt līdz 880 bērniem. Projekta kopējās izmaksas tiek lēstas 18 miljonu eiro apmērā. Skolas atklāšana paredzēta 2025.gada 1.septembrī.

Prokurors pieprasa aresta orderi vīrietim, kurš ar bērnu aizbēga uz Krieviju

Trešdien, 30.augustā, ģenerālprokuratūras preses pārstāve Viktorija Jonuite (Viktorija Jonuitė) informēja, ka Klaipēdas rajona prokurors ir lūdzis tiesai aizmuguriski izdot aresta orderi vīrietim, kurš pagājušās nedēļas nogalē nelikumīgi aizveda savu mazgadīgo meitu uz Krieviju, viņa piebilda, ka tiesas lēmums vēl nav pieņemts. Mediju ziņojumos aizdomās turamais bērna nolaupītājs identificēts kā Aļģirds Švanis (Algirdas Švanys). Pirmstiesas izmeklēšana aizdomās par bērna nolaupīšanu tika sākta pēc tam, kad deviņus mēnešus vecās meitenītes māte, kuras aizgādībā ir bērns, pagājušajā svētdienā, 26.augustā, sūdzējās Klaipēdas rajona policijai, ka 37 gadus vecais vīrietis aizvedis meitu un nav viņu atvedis noteiktajā laikā. Domājams, ka tajā pašā dienā vīrietis ar laivu pārveda meitu pāri Skirvītes upei Šilutes rietumu rajonā, tādējādi šķērsojot Lietuvas robežu ar Krieviju.

Lietuva izsauc Vatikāna pārstāvi uz sarunu par pāvesta izteikumiem par Krieviju

Ārlietu ministrija uzaicinājusi Vatikāna pārstāvi Lietuvā uz sarunu saistībā ar pāvesta Franciska izteikumiem Sanktpēterburgā, kuros viņš uzslavēja krievu tautu. Pāvests Sanktpēterburgas katoļu baznīcā sapulcējušai grupai sacīja, ka “jūs esat lielās Krievijas bērni, svēto, karaļu, Pētera Lielā, Katrīnas II, krievu tautas ar lielu kultūru un lielu cilvēcību”, teikts internetā ievietotajā videoierakstā. Pēc pāvesta izteikumiem Lietuvas vēstniecība pie Svētā Krēsla publicēja apustuliskās nunciatūras Kijivā argumentus, ka tā stingri noraida minētās interpretācijas, jo pāvests Francisks nekad nav atbalstījis imperiālistiskus priekšstatus. Vēstniecība nav sniegusi Lietuvas diplomātisko vērtējumu. Vatikāna preses pārstāvis Mateo Bruni (Matteo Bruni) 29.augustā nāca klajā ar paziņojumu, kurā teikts, ka pontifiks ar savām “neklātienes” piezīmēm vēlējies “iedrošināt jauniešus saglabāt un popularizēt to pozitīvo, kas ir Krievijas lielajā kultūras un garīgajā mantojumā”. Kremlis, no savas puses, atzinīgi novērtēja pāvesta piezīmes.

Seima priekšsēdētājs saka, ka nodokļu reformu šogad nav nepieciešams pieņemt steidzami

Otrdien, 29.augustā, Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena paziņoja, ka Seims nesteigsies šogad pieņemt valdības ierosināto nodokļu reformu. Viņa uzskata, ka nodokļu reforma nav jautājums, kas varētu salauzt valdošo koalīciju, un parlaments šo jautājumu var apspriest ne tikai gaidāmajā rudens sesijā, bet arī nākamajā, kas sāksies 2024.gada pavasarī. Priekšsēdētāja uzsvēra, ka mērķis nav pieņemt nodokļu reformu šogad, proti, pirms vai līdz ar nākamā gada budžeta pieņemšanu parlamentā. Viņa uzskata, ka valdošā koalīcija nevarētu izjukt nodokļu reformu domstarpību dēļ. Reformas likumi ir iesniegti Seimā kā pakete, bet tagad atsevišķus likumprojektus var apspriest atsevišķi, uzskata priekšsēdētāja. Viņa domā, ka 2024.gada parlamenta vēlēšanas nebūs šķērslis reformas pieņemšanai. Opozīcijas deputāti apgalvo, ka ierosinātās izmaiņas tikai palielinās nodokļus, nevis reformēs sistēmu.

Lietuva plāno slēgt vēl divus robežkontroles punktus ar Baltkrieviju

Pirmdien, 28.augustā, Varšavā, tiekoties ar Baltijas valstu un Polijas kolēģiem, lai apspriestu valstu robežu ar Baltkrieviju drošību, iekšlietu ministre Agne Bilotaite (Agnė Bilotaitė)  paziņoja, ka Lietuva plāno slēgt vēl divus robežkontroles punktus ar Baltkrieviju. Pēc Bilotaites teiktā, lēmums slēgt vēl divus kontrolpunktus tika pieņemts, lai novirzītu spēkus un samazinātu kontrabandas apjomu, kas tiek pārvadāts pāri robežai.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas