Nedēļa Lietuvā | Prezidents izvirza Vaikšnoru Lietuvas bruņoto spēku komandiera amatam; “Jehovas lieciniekiem” atteikta valsts atzīšana

Seims apstiprināja ziņojumu par VSD ziņotājiem, uzskata prezidentu par politiski neaizsargātu 

SVF paaugstina Lietuvas IKP pieauguma prognozi 2024.gadam līdz 2,4%

Paredzams, ka Lietuvas IKP izaugsme šogad sasniegs 2,4 %, un vidējā gada inflācija būs 1,2%, paziņoja SVF misijas Lietuvā vadītājs. SVF uzlaboja savu aprīļa prognozi no attiecīgi 2,2% un 1,5%. “Mēs neuzskatām, ka Lietuvas ekonomikas izaugsmes potenciālu varētu ietekmēt nesenie satricinājumi,” piektdien, 7.jūnijā, preses konferencē sacīja Borha Grasija (Borja Gracia). SVF prognozē, ka bezdarba līmenis Lietuvā šogad sasniegs 6,5%, un nākamgad samazināsies līdz 6,3%. Aprīlī tika prognozēts, ka 2024.gadā tas būs 6,3%, bet 2025.gadā – 6,1%. Savukārt inflācija, ko mēra ar harmonizēto patēriņa cenu indeksu (PCI), 2025.gadā pieaugs līdz 2,3%, bet laikposmā no 2026. līdz 2029.gadam – līdz 2,2%.

Valsts prezidents izvirza Vaikšnoru Lietuvas bruņoto spēku komandiera amatam

Valsts prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) piektdien, 7.jūnijā, oficiāli ierosināja atbrīvot ģenerāli Valdemāru Rupši (Valdemaras Rupšys) no valsts aizsardzības komandiera amata, līdz ar viņa pilnvaru termiņa beigām, un par Rupša aizstājēju izvirzīja brigādes ģenerāli Raimundu Vaikšnoru (Raimunds Vaikšnoras). Saskaņā ar prezidenta priekšlikumu Rupšis tiks atbrīvots no amata ar 23.jūliju, un Vaikšnors ieņems jauno amatu 24.jūlijā. Saskaņā ar Konstitūciju prezidents ieceļ un atbrīvo no amata aizsardzības komandieri ar Seima piekrišanu. Lietuvā aizsardzības komandieri ieceļ uz pieciem gadiem. Vaikšnors šobrīd pilda Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā (SHAPE) štāba priekšnieka vietnieka militārās apmācības jautājumos pienākumus.

Seims ratificē Eiropas Padomes Konvenciju par manipulācijām ar sporta sacensībām

Lietuvas Seims ceturtdien, 6.jūnijā, ratificēja Eiropas Padomes Konvenciju par manipulācijām ar sporta sacensībām, 107 deputātiem balsojot par un vienam pret. Eiropas Padomes Konvencija par manipulācijām ar sporta sacensībām jeb Makolina konvencija ir pirmais starptautiskais instruments, kas regulē manipulācijas sportā. Kā norāda Izglītības, zinātnes un sporta ministrija, dokumentā galvenā uzmanība ir pievērsta starptautiskai sadarbībai un preventīviem pasākumiem, riska novērtēšanai un pārvaldībai, informācijas apmaiņai, personas datu aizsardzībai, tiesībaizsardzības iestāžu sadarbībai un atbildības (kriminālatbildības un administratīvās) noteikšanai.

“MET Group” apsver iespēju iegādāties “Achema Group” akciju kontrolpaketi

Šveices enerģētikas uzņēmums “MET Group” ir apstiprinājis savus plānus iegādāties akciju kontrolpaketi vienā no Lietuvas lielākajām uzņēmumu grupām “Achema Group”, ziņo Lietuvas plašsaziņas līdzekļi. “MET Group” iegādāsies 54,07% Lietuvas grupas akciju, paziņoja uzņēmums. Atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem, Lietuvas ziņu portāls “delfi.lt” ceturtdien, 6.jūnijā, ziņoja, ka maijā “Achema Group” galvenā akcionāre Lida Lubiene (Lyda Lubienė) pārdod akciju kontrolpaketi uzņēmumam “MET Group”. Kā ziņots, “MET Group” bija vairāk ieinteresēta Klaipēdas lielākajā stividorkompānijā “Klasco”, nevis minerālmēslu biznesā.

Lietuva neatzīst organizāciju “Jehovas liecinieki”

Lietuvas likumdevēji trešdien, 5.jūnijā, pēc tam, kad 88 deputāti nobalsoja par, divi pret un trīs atturējās, atteica piešķirt Lietuvas reliģiskajai organizācijai “Jehovas liecinieki” valsts atzīšanu. Saskaņā ar Seima atzinumu šī kopiena neatbilst konstitucionālajām un juridiskajām prasībām, lai tās mācība un rituāli atbilstu likumam un būtu godprātīgi. Rezolūcijā teikts, ka “Jehovas liecinieku” reliģiskā mācība, kas aizliedz asins pārliešanu, nav savienojama ar konstitucionālajām cilvēka tiesībām uz dzīvību un tiesībām uz valsts garantētu medicīnisko palīdzību. Tajā arī norādīts, ka “Jehovas liecinieku” reliģiskā mācība, kas aizliedz piedalīties valsts aizsardzībā ar ieročiem vai sniegt ieguldījumu valsts aizsardzībā ar nemilitāru līdzekļu palīdzību, aicina neievērot Konstitūciju un tās prasības aizsargāt valsti pret ārvalstu bruņotu uzbrukumu.

BGS trīs lidostās pagarina līgumus ar “Ryanair”

Starptautiskais lidlauka pakalpojumu, gaisa kuģu degvielas piegādes un loģistikas pakalpojumu sniedzējs “Baltic Ground Services” (BGS), kas ir daļa no Lietuvas uzņēmējam Ģediminam Ziemelim (Gediminas Ziemelis) piederošās aviācijas grupas “Avia Solutions Group” (ASG), ir pagarinājis līgumu ar Īrijas aviokompāniju “Ryanair” vēl uz gadu, trešdien, 5.jūnijā, paziņoja BGS. Saskaņā ar atjaunoto līgumu BGS sniegs “Ryanair” degvielas uzpildes pakalpojumus lidmašīnām Viļņas un Palangas lidostās Lietuvā, kā arī Čehijas Republikas Leoša Janāčeka lidostā Ostravā. BGS paziņoja, ka līgums stājās spēkā 1.aprīlī. BGS un “Ryanair” uzsāka sadarbību pirms astoņiem gadiem. BGS pieder vairāk nekā 213 gaisa kuģu. ASG uzņēmumi sniedz arī dažādus citus aviācijas pakalpojumus, piemēram, gaisa kuģu remontu, pilotu un apkalpes apmācību un virszemes apkalpošanu.

Lietuvas valdība atbalsta sieviešu kvotu piešķiršanu biržā kotētiem uzņēmumiem

Lietuvas valdība trešdien, 5.jūnijā, atbalstīja plānus līdz 2026.gada jūlijam nodrošināt, ka sievietes ieņem vismaz trešdaļu no vadošajiem amatiem biržā kotētos uzņēmumos. Saskaņā ar Sociālās drošības un darba ministrijas sniegto informāciju grozījumi likumā “Par sieviešu un vīriešu vienlīdzīgām iespējām” ir paredzēti, lai palielinātu sieviešu skaitu, kas ieņem vadošos amatus. Saskaņā ar priekšlikumu 33-49% no lielo biržas sarakstā iekļauto uzņēmumu vadības un uzraudzības struktūru locekļiem būtu jābūt sievietēm, kā arī sievietēm vajadzētu ieņemt 33-49% izpilddirektoru, valdes locekļu un uzraudzības padomju locekļu amatu. Saskaņā ar ministrijas sniegto informāciju Eiropas Dzimumu līdztiesības institūta dati liecina, ka Eiropas Savienības 27 dalībvalstīs lielāko biržā kotēto uzņēmumu valdēs strādā 33% sieviešu, bet Lietuvā – 25 %.

Lietuva sniedz 100 000 eiro humānajai palīdzībai plūdos cietušajai Armēnijai

Lietuvas valdība otrdien, 4.jūnijā, piešķīra 100 000 eiro, lai sniegtu humāno palīdzību plūdos cietušajai Armēnijai. Līdzekļi tiks piešķirti no valdības rezervēm, reaģējot uz Erevānas lūgumu sniegt palīdzību. Maija beigās plūdi Armēnijas ziemeļos sabojāja ceļus un tiltus, prasot vismaz divu cilvēku dzīvības un aptuveni 200 cilvēku tika evakuēti. Debedas upei izplūstot no krastiem, sabruka vairāki tilti un daļa no galvenā ceļa, kas savieno kalnaino Kaukāza valsti ar Gruziju.

Seims apstiprina ziņojumu par VSD ziņotājiem, uzskata prezidentu par politiski neaizsargātu 

Lietuvas likumdevēji otrdien, 4.jūnijā, apstiprināja Seima pagaidu komisijas secinājumus, kas izskatīja Valsts drošības departamenta (VSD) ziņotāju lietu. Pagaidu parlamentārā komisija pēc piecus mēnešus ilgušās izmeklēšanas secināja, ka prezidents Gitans Nausēda ir politiski neaizsargāts un, iespējams, ir pārkāpis amata zvērestu, atsakoties atbildēt uz komisijas jautājumiem. Saskaņā ar secinājumiem VSD direktors Darjus Jaunišķis (Darius Jauniškis) zināja par Nausēdas tuvākā loka saiknēm ar konkrētām personām, kas radīja apdraudējumu, “taču viņš šo informāciju slēpa no komisijas un lēmumu pieņēmējiem”. Secinājumos arī teikts, ka pirms pieciem gadiem Jaunišķis palīdzēja Nausēdai, vācot izlūkdatus par viņa komandas locekļiem un atbalstītājiem, un, ka izlūkošanas aģentūra pārbaudāmo personu sarakstu saņēma, vai nu no paša Nausēdas, vai no kāda viņa pilnvarotā cilvēka. Šo secinājumu pieņemšana sākotnēji bija plānota maija vidū, bet tika atlikta divas reizes – vienu reizi prezidenta vēlēšanu dēļ, lai izvairītos no kritikas, ka tādējādi mēģināts graut prezidenta Gitana Nausēdas pārvēlēšanu centienus, un otrreiz – balsu trūkuma dēļ. Ģenerālprokuratūras, VSD un Īpašās izmeklēšanas dienesta (STT) vadītāji apsūdz komisiju neobjektivitātē, pilnvaru pārkāpšanā un spiediena izdarīšanā. Tādēļ dienestu vadītāji iesniedza sūdzību par izmeklēšanas komisiju parlamentārajā Ētikas un procedūru komisijā. Tā konstatēja, ka parlamentārās izmeklēšanas laikā ir pārkāpti Seima statūti un Valsts politiķu ētikas kodekss. Arī komisijas izveides likumība tika apstrīdēta Konstitucionālajā tiesā.

 Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas