Nedēļa Lietuvā | Seims apstiprina grozījumus komandantūras sistēmā, atvieglo alkohola tirdzniecības ierobežojumus

Prezidents ierosināja mainīt Taivānas Viļņas pārstāvniecības nosaukumu; tiesā nonākusi bijušā deputāta lieta par naida kurināšanu

Lietuvas un Latvijas ārlietu ministri diskutē par atbalstu Ukrainai un drošību

Piektdien, 10.maijā, Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis (Gabrielius Landsbergis) Viļņā uzņēma savu jauno Latvijas kolēģi Baibu Braži. Ministri pārrunāja atbalsta nodrošināšanu Ukrainai cīņā pret Krievijas militāro agresiju, Ukrainas eiroatlantiskās integrācijas atbalsta nozīmi, drošības situāciju Baltijas jūras reģionā, vienotas sankciju piemērošanas pret Krieviju nozīmi, kā arī Lietuvas un Latvijas divpusējās un reģionālās sadarbības darba kārtības jautājumus.

Seims apstiprināja grozījumus par komandantūras sistēmu

Lietuvas likumdevēji ceturtdien, 9.maijā, sākotnēji atbalstīja grozījumus, kas nepieciešami komandantūras sistēmas funkcionēšanai, paredzot iespēju armijas mācībām iesaukt vairāk rezerves karavīru. Kopumā valsts Aizsardzības sistēmas organizāciju un militāro dienestu likumā par grozījumiem balsoja 51 Seima deputāts, 12 deputāti atturējās un neviens nebalsoja pret. Grozījumi paredz iespēju uz mācībām iesaukt tos rezerves karavīrus, kuri nav aktīvajā rezervē, un tos rezervistus, kuri nav gatavi iesaukšanai, kurā ietilpst pilsoniski, un patriotiski noskaņoti cilvēki, kā arī tie, kuri ir gatavi sniegt ieguldījumu valsts aizsardzībā noteiktās zināmās vietās, lai piedalītos apmācībās un izietu sagatavošanas kursu. Šādas mācības ilgtu līdz desmit dienām gadā.

Seims atvieglo alkohola tirdzniecības un reklāmas ierobežojumus

Lietuvas Seims ceturtdien, 9.maijā, pieņēma grozījumus Alkohola kontroles likumā, atvieglojot alkohola tirdzniecības un reklāmas ierobežojumus. Par Ekonomikas un inovāciju ministrijas iesniegtajiem grozījumiem nobalsoja 59 deputāti, 25 balsoja pret un 11 atturējās. Seims atļāva gadatirgos, izstādēs un masu pasākumos pārdot alkoholiskos dzērienus ar alkohola saturu līdz 15%, nevis tikai alu un sidru ar alkohola saturu līdz 7,5%, kā tas bija līdz šim. Šobrīd šādos pasākumos nav atļauts pārdot arī kokteiļus ar zemu alkohola saturu, vīnu, dzirkstošo vīnu, liķierus un medalus. Grozījumi arī atvieglo prasības attiecībā uz alkoholisko dzērienu licencēm, tām netiekot izsniegtām, kamēr nebūs beigusies personas sodāmība, jo līdz šim notiesātās personas vispār nevarēja tās saņemt. Seims legalizēja arī reprezentācijas dāvanu piešķiršanu alkohola veidā un izveidoja konkurētspējīgāku vidi alkohola pārdevējiem pasākumos.

Nausēda aicina noteikt stingrākas sankcijas Krievijai

Valsts prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) ceturtdien, 9.maijā, aicināja Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu (Ursula von der Leyen), kura viesojās Viļņā, pastiprināt spēkā esošās sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās karu Ukrainā, kā arī stiprināt bloka aizsardzības rūpniecību. Nausēda uzsvēra nepieciešamību turpināt Eiropas Savienības (ES) sankciju politiku pret Krieviju un tās padarīt vēl stingrākas, piebilstot, ka 14.sankciju paketei būtu jāvēršas pret jomām, kas Krievijas ekonomikai sagādātu vislielākās sāpes. Prezidents arī atzinīgi novērtēja ES vienošanos par līdzekļu pārskaitīšanu Ukrainai no iesaldētajiem Krievijas līdzekļiem. Abi līderi runāja arī par cīņu pret Krievijas izplatīto dezinformāciju, jo Nausēda sacīja, ka ir svarīgi pievērst īpašu uzmanību vēsturei un stiprināt Eiropas sabiedrību noturību.

Viļņas policija dežūrē Antakalnes kapos

Krievijai 9.maijā pieminot uzvaru Otrajā pasaules karā, Viļņas policija pastiprināja sabiedrisko vietu uzraudzību, un lai novērstu provokācijas, policisti dežūrēja Antakalnes kapos. Taču netika ziņots par incidentiem. Policijas darbinieki arī rūpīgi uzraudzīja sabiedriskās vietas, tostarp pieminekļus, laukumus, tiltus un citas vietas, un kontrolēja situāciju saistībā ar aizliegto simbolu izvietošanu. Šīs nedēļas sākumā Lietuvas izlūkdienesti brīdināja par iespējamām provokācijām saistībā ar to, ka Krievija un dažas citas bijušās padomju valstis 9.maijā atzīmē Otrā pasaules kara uzvaru, norādot, ka joprojām pastāv augsta uzbrukumu vai provokāciju iespējamība attiecībā uz pretpadomju pieminekļiem un dažādām vietām Lietuvā.

Bijušā deputāta lieta par naida kurināšanu nonāk tiesā

Viļņas apgabala prokuratūras virsprokurors trešdien, 8.maijā, sastādīja apsūdzības rakstu un nodeva tiesai bijušā deputāta Remigija Žemaitaita (Remigijus Žemaitaitis) krimināllietu. Žemaitaitis, kurš tagad kandidē uz prezidenta amatu, tiek apsūdzēts par naida kurināšanu pret personu grupu tās tautības dēļ un par starptautisku noziegumu publisku attaisnošanu, noliegšanu vai rupju noniecināšanu, paziņoja prokuratūra. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā savāktie pierādījumi ļauj prokuroriem pamatoti uzskatīt, ka savos personīgajos sociālo mediju kontos 2023.gada 8.maijā, 13.jūnijā un 14.jūnijā Žemaitaitis, būdams deputāts, publiski izsmēja, pauda nicinājumu un kurināja naidu pret ebreju tautības cilvēkiem. Aprīļa beigās Konstitucionālā tiesa nolēma, ka deputāts ir lauzis deputāta zvērestu. Žemaitaitis atteicās no deputāta mandāta.

Prezidents iebilst pret Gruzijas ES kandidātvalsts statusa apturēšanu

Valsts prezidents Gitans Nausēda otrdien, 7.maijā, paziņoja, ka neatbalsta dažu Eiropas Parlamenta deputātu aicinājumus apturēt Gruzijas ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu, argumentējot, ka šāds solis atstātu pilsonisko sabiedrību opozīcijā pret valdību. Gruziju nesen satricināja protesti pret pretrunīgi vērtēto “ārvalstu aģentu” likumprojektu. Ja likums tiks pieņemts, visiem plašsaziņas līdzekļiem un NVO, kas saņem vairāk nekā 20% finansējuma no ārvalstu avotiem, būs jāreģistrējas kā “organizācijām, kas darbojas ārvalstu valsts interesēs”. Opozīcija brīdina, ka šis likums varētu izjaukt Gruzijas centienus pievienoties ES.

Muita novērš divu “Tesla” kiberauto eksportu uz Baltkrieviju

Lietuvas muitas amatpersonas otrdien, 7.maijā, aizturēja divus “Tesla Cybertrucks”, pamatojoties uz aizdomām, ka šie elektriskie pikapi kontrabandas ceļā caur Baltkrieviju tiek ievesti Krievijā, tādējādi pārkāpjot ES sankcijas. Divi auto, kas ražoti 2023.gadā un kuru katra vērtība pārsniedz 200 000 eiro, tika aizturēti Šalčininku robežkontroles punktā ar Baltkrieviju 7.maijā, trešdien paziņoja muitas dienests. Muitas amatpersonas atteica eksporta procedūras transportlīdzekļiem, kas, kā tika apgalvots, devās uz Baltkrieviju un sāka pirmstiesas izmeklēšanu par starptautisko sankciju pārkāpšanu un kontrabandu. Viņiem ir aizdomas, ka “Tesla Cybertrucks” bija paredzēts transportēt un reģistrēt Krievijā. ES sankcijas vieglo automobiļu eksportam uz Krieviju ir spēkā kopš 2014.gada. Abi transportlīdzekļi pagaidām atrodas Lietuvas muitas telpās. To vadītāji pēc nopratināšanas tika atbrīvoti.

Prezidents ierosina mainīt Taivānas pārstāvniecības Viļņā nosaukumu

Taivānas pārstāvniecība trešdien, 8.maijā, paziņoja, ka tā “nevar sagaidīt progresu” abu valstu divpusējās attiecībās, ņemot vērā Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas priekšlikumu mainīt Taivānas pārstāvniecības nosaukumu. Otrdien, 7.maijā, prezidenta vēlēšanu kampaņas ietvaros Nausēda sacīja, ka, “principā atzinīgi vērtējot šādas pārstāvniecības izveidi Lietuvā, taču, lai stabilizētu attiecības ar Ķīnu, es saskatu nepieciešamību mainīt tās nosaukumu”. Viņš uzsvēra, ka nepieciešams cieņpilns dialogs gan ar Taivānu, gan Ķīnu, un norādīja uz ekspertu vērtējumu, ka ķīniešu valodā biroja nosaukums skan kā Taivānas pārstāvniecība, nevis taivāniešu pārstāvniecība. Pekina to uzskata par Taivānas mēģinājumu darboties kā neatkarīgai valstij. Citās valstīs šādas pārstāvniecības darbojas kā Taipejas pārstāvniecība. Nosaukuma “pielāgošana varētu kalpot kā Lietuvas signāls, lai normalizētu diplomātiskās attiecības ar Ķīnu,” piebilda Nausēda.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas