Nedēļa Lietuvā | Seims apstiprināja ikgadējās kvotas trešo valstu darba ņēmējiem un pieņēma aizsardzības nodokļu paketi

Finanšu ministrija paaugstināja IKP pieauguma prognozi; valdošā TS-LKD piedāvāja premjerei kļūt par 2024.gada Seima vēlēšanu kandidātu līderi

Ministru kabinets izvirza Sociālās drošības un Izglītības ministriju ministrus

Ministru prezidente Ingrīda Šimonīte (Ingrida Šimonytė) piektdien, 21.jūnijā, sociālās drošības un darba ministra amatam izvirzīja ministra vietnieku Vītautu Šilinsku (Vytautas Šilinskas), bet izglītības, zinātnes un sporta ministres amatam – deputāti Radvilu Morkūnaiti-Mikulenieni (Radvilė Morkūnaitė-Mikulenienė), informēja valdība. Prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda), kuram ir jālemj par viņu iecelšanu, ir apsolījis tikties ar kandidātiem otrdien, 25.jūnijā. Izglītības, zinātnes un sporta ministra amats ir vakants kopš aprīļa, kad no amata atkāpās Gintauts Jakšts (Gintautas Jakštas). Savukārt sociālās drošības un darba ministre Monika Navickiene (Monika Navickienė) pagājušajā nedēļā atkāpās no amata aizdomīgu sakaru dēļ. Šilinsks pašlaik ir sociālās drošības un darba ministra vietnieks, bet Morkunaite-Mikuleniene ir deputāte, Eiropas lietu komitejas priekšsēdētāja parlamentā un Seima valdošās konservatīvās “Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu” politiskās grupas vecākā.

Seims apstiprina ikgadējās kvotas trešo valstu darba ņēmējiem

Lietuvas Seims ceturtdien, 20.jūnijā, pieņēma 40 000 trešo valstu pilsoņu kvotu, kas gadā var ierasties strādāt Lietuvā, tādējādi ierobežojot to, cik daudz darbaspēka darba devēji var katru gadu ievest. Kopumā 87 likumdevēji balsoja par kvotu ieviešanu, viens bija pret un astoņi atturējās. Likumdevēji arī ieviesa stingrākus nosacījumus ārvalstnieku nodarbināšanai, prasības uzņēmumiem un termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas kārtību Lietuvā, piebilda ministrs.

Bijušais pārtikas kvalitātes uzraudzības iestādes vadītājs atzīts par vainīgu korupcijas lietā

Ceturtdien, 20.jūnijā, Lietuvas Nacionālā pārtikas un veterināro risku novērtēšanas biroja bijušais direktors Ģedimins Pridotkas (Gediminas Pridotkas) tika atzīts par vainīgu kopsummā vairāk nekā 300 000 eiro liela kukuļa ņemšanā, kā arī mantiskā stāvokļa nelikumīgā uzlabošanā un citos noziegumos. Pridotkam piesprieda divu gadu cietumsodu, 18 000 eiro naudas sodu un aizliegumu piecus gadus ieņemt jebkādus valsts amatus. Spriedumu vēl var pārsūdzēt Lietuvas Apelācijas tiesā. Bijušais ierēdnis tika atzīts par vainīgu arī dokumentu viltošanā, krāpnieciskā grāmatvedībā un naudas atmazgāšanā.

Lietuva paraksta Eiropas deklarāciju par kvantu tehnoloģijām

Lietuva ir pievienojusies Eiropas valstīm, kas sadarbojas kvantu tehnoloģiju jomā, valsts ekonomikas un inovāciju ministrei Aušrīnei Armonaitei (Aušrinė Armonaitė) ceturtdien, 20.jūnijā, parakstot Eiropas deklarāciju par kvantu tehnoloģijām, pavēstīja viņas ministrija. Deklarāciju parakstījušas jau 24 ES valstis, un, parakstot, tās vienojas koordinēt Eiropas, valstu un reģionālās pētniecības un attīstības programmas un iniciatīvas kvantu tehnoloģiju jomā.

Seims pieņem aizsardzības nodokļa paketi

Lietuvas Seims ceturtdien, 20.jūnijā, pieņēma tā saukto aizsardzības nodokļa paketi, kas ierosināta, lai palielinātu valsts aizsardzības finansējumu līdz 3% no IKP. Lai sasniegtu šo mērķi, parlaments palielināja uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi un akcīzes nodokli alkoholam, cigaretēm un degvielai, kā arī pieņēma tā saukto Aizsardzības fonda likumu. Seims arī nolēma, ka pašvaldības no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu daļas katru gadu ieguldīs 25 miljonus eiro civilās aizsardzības projektos. Fonda izveides likums tika pieņemts ar 107 balsīm par, divām pret un 18 atturoties. Seima noteiktās akcīzes nodokļa likmes alkoholam un tabakas izstrādājumiem tiks piemērotas no 2025. līdz 2027.gadam. Lietuvas politiķi vēlas palielināt finansējumu aizsardzībai, lai paātrinātu militārās divīzijas izveidi, lai uzņemtu Lietuvai norīkoto Vācijas brigādi, kuru plānots izvietot valstī līdz 2027.gadam, un lai sagatavotos vispārējai iesaukšanai armijā.

Seims apstiprina jauno aizsardzības komandieri

Lietuvas likumdevēji trešdien, 19.jūnijā, atbalstīja prezidenta Gitana Nausēdas priekšlikumu iecelt brigādes ģenerāli Raimundu Vaikšnoru (Raimundas Vaikšnoras) par nākamo valsts bruņoto spēku komandieri, par ko vienbalsīgi nobalsoja 110 deputāti. Vaikšnoras jaunajā amatā uz pieciem gadiem stāsies 24.jūlijā. Saskaņā ar Konstitūciju prezidents ar Seima piekrišanu ieceļ un atbrīvo no amata aizsardzības komandieri. Lietuvā aizsardzības komandieri ieceļ uz pieciem gadiem. Vaikšnors šobrīd pilda Sabiedroto spēku virspavēlniecības Eiropā (SHAPE) štāba priekšnieka vietnieka militārās apmācības jautājumos pienākumus. Iepriekš viņš ir bijis Lietuvas Sauszemes spēku komandieris, bruņoto spēku štāba priekšnieka vietnieks operāciju jautājumos, Aizsardzības štāba Operāciju nodaļas priekšnieks un brigādes “Dzelzs vilks” komandieris.

Finanšu ministrija uzlabo IKP pieauguma prognozi 2024.gadam

Lietuvas ekonomika šogad augs straujāk, nekā prognozēts martā – par 2,1%, teikts Finanšu ministrijas jaunākajās prognozēs, trešdien, 19.jūnijā, paziņoja Finanšu ministrija. Inflācija turpinās strauji samazināties, un cenu pieauguma temps šogad palēnināsies līdz 1,1%. Algas pieaugs vidēji par 9,5%, ievērojami pārsniedzot cenu pieauguma tempu un nostiprinot iedzīvotāju pirktspēju.

Valdība sūdzēs tiesā ES par iesaldēto ANM līdzekļu daļu

Lietuvas valdība trešdien, 19.jūnijā, nolēma vērsties Eiropas Savienības (ES) Vispārējā tiesā saistībā ar Eiropas Komisijas lēmumu paturēt iesaldētos 8,7 miljonus eiro no Atveseļošanas un noturības mehānisma (ANM) 26 miljonu eiro Lietuvas subsīdijām. Pēc Ministru kabineta apstiprinājuma saņemšanas Tieslietu ministrija un Finanšu ministrija sagatavos un līdz 16.jūlijam iesniegs prasību ES Vispārējā tiesā, lūdzot atcelt Komisijas lēmumu. Finanšu ministre Gintare Skaiste (Gintarė Skaistė) atkārtoti norādīja, ka Komisija nepareizi īsteno savas pilnvaras.

Automašīnu koplietošanas platformai jāmaksā 100 000 eiro kompensācijās par lietotāju datu noplūdi

Lietuvas Apelācijas tiesa otrdien, 18.jūnijā, nolēma, ka auto koplietošanas pakalpojumu platformai “CityBee” būs jāizmaksā 103 000 eiro morālā kaitējuma atlīdzība gandrīz 350 tās lietotājiem, kuri cieta 2021.gadā notikušajā datu noplūdē. Tādējādi Apelācijas tiesa atcēla Viļņas apgabaltiesas šā gada februārī pieņemto lēmumu, ar kuru “CityBee” bija atbrīvota no zaudējumu atlīdzības maksāšanas lietotājiem, kuru datus 2021.gadā tiešsaistē publicēja kibernoziedznieki. Ar tiesas lēmumu katram “CityBee” lietotājam, kas iesniedza kolektīvo prasību, tiks izmaksāta kompensācija 300 eiro apmērā par morālo kaitējumu, savukārt Viļņas apgabaltiesai par būs no jauna jāizvērtē dažas prasības par materiālā kaitējuma atlīdzināšanu. 2021.gada februārī noziedznieki vienā no kiberhakeru iecienītajiem forumiem publicēja aptuveni 110 000 Lietuvā reģistrēto “CityBee” lietotāju datus, tostarp “CityBee” klientu vārdus, tālruņa numurus, e-pasta adreses, personas kodus, dzīvesvietas adreses, autovadītāja apliecības numurus un šifrētas paroles. Nacionālā kiberdrošības centra veiktajā izmeklēšanā tika konstatēts, ka dati, iespējams, tika nopludināti mākoņpakalpojumu nepareizas pārvaldības dēļ.

Valdošā TS-LKD vēlas, lai premjere būtu Seima vēlēšanu kandidātu saraksta līdere

Valdošās konservatīvās partijas “Tēvzemes savienība-Lietuvas Kristīgie demokrāti” (TS-LKD) padome pirmdien, 17.jūnijā, piedāvāja premjerministrei Ingrīdai Šimonītei kļūt par partijas kandidātu saraksta līderi oktobrī gaidāmajās Seima vēlēšanās. Padome vēlāk vienbalsīgi apstiprināja šo piedāvājumu. Pagājušajā nedēļā partija atklāja savu kandidātu sarakstu alfabētiskā kārtībā Seima vēlēšanām, un tajā iekļauti gandrīz visi partijas pašreizējie Seima deputāti, kā arī bijušie deputāti, ministru vietnieki, palīgi un vietējo pašvaldību politiķi. Partijas priekšsēdētājs Gabrieļus Landsberģis (Gabrielius Landsbergis) paziņoja, ka kandidēs Seima vēlēšanās. Šimonīte jau 2020.gadā bija TS-LKD saraksta līdere, un partija toreiz uzvarēja vēlēšanās. Pašlaik partija ieņem otro vietu partiju reitingos, liecina sabiedriskās aptaujas.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas