Nedēļa Lietuvā | Valdība atbalsta Viļņas ebreju memoriāla izveidi, Landsberģis: Trampa viceprezidenta izvēle nozīmē nenoteiktību

Prezidents pauda liberālu viedokli par basketbolistu naturalizāciju; Rojaka deva Lietuvas deputāta zvērestu

Ministrija pārbaudīs Ukrainai nododamās Viļņas koģenerācijas stacijas iekārtas

Enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis (Dainius Kreivys) piektdien, 19.jūlijā, apmeklēja Viļņas Trešo koģenerācijas elektrostaciju, lai pārbaudītu iekārtas, kuras vairs netiek izmantotas un tiks nodotas Ukrainai. Kā informēja Enerģētikas ministrija, ministrs pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar enerģētikas objektu drošību un atbalstu Ukrainai. Pagājušajā pirmdienā ministrija paziņoja, ka Lietuvas enerģētikas uzņēmumi nodos Ukrainai iekārtas vairāk nekā 50 miljonu eiro vērtībā. Viļņas Trešā koģenerācijas elektrostacijas, kas tika slēgta 2015.gadā, iekārtas Ukrainai nodos Lietuvas valstij piederošās enerģētikas grupas “Ignitis Group” uzņēmums “Ignitis Gamyba”.

Ja Tramps tiks pārvēlēts, prezidents centīsies panākt ASV klātbūtnes saglabāšanu reģionā

Ja šoruden ASV prezidenta vēlēšanās uzvarēs Donalds Tramps (Donald Trump), Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nauseda) apgalvo, ka centīsies pārliecināt jauno administrāciju turpināt Amerikas aktīvo lomu Baltijas jūras reģionā. “Man ir pieredze ar Trampa administrāciju. Jāsaka, ka mēs NATO pieņēmām svarīgus lēmumus, lai stiprinātu aliansi,” ceturtdien, 18.jūlijā, Eiropas Politiskās kopienas samitā Apvienotajā Karalistē žurnālistiem sacīja Nausēda. “Ja ASV būs jauna administrācija, mans un manu kolēģu uzdevums būs pārliecināt viņus turpināt šo transatlantisko saišu politiku,” viņš piebilda. Pašlaik Lietuvā ir divi ASV rotācijas spēku bataljoni.

Lietuvas dzelzceļš atver pārstāvniecību Briselē

Lietuvas valstij piederošā dzelzceļa grupa “Lietuvos geležinkeliai” (LTG) izveidoja pārstāvniecību Briselē. LTG valde šo lēmumu pieņēma ar mērķi stiprināt grupas lomu Eiropā un sekmīgāk integrēties Rietumeiropas dzelzceļa sistēmā, teikts ceturtdien, 18.jūlijā, uzņēmuma paziņojumā presei. “Pārstāvniecība Briselē ir daļa no mūsu ilgtermiņa stratēģijas, kas ļaus mums ātrāk un raitāk sasniegt mūsu mērķus attiecībā uz Eiropas sliežu platuma dzelzceļu, “Rail Baltica” un sankcijām,” paziņojumā presei citēts LTG grupas izpilddirektora Egidija Lazauska (Egidijus Lazauskas) teiktais. Par pārstāvniecības vadītāja izvēli tiks paziņots tuvākajā laikā.

Valdība atbalsta priekšlikumu izveidot piemiņas memoriālu ebrejiem Viļņas Sporta pilī

Lietuvas valdība trešdien, 17.jūlijā, apstiprināja darba grupas priekšlikumu izveidot piemiņas vietu ebrejiem Viļņas Koncertu un sporta pilī, kas ir pamesta padomju laikā celta slēgta arēna, un tās teritorijā. Saskaņā ar dokumentu darba grupa ierosina izveidot memoriālu vecās ebreju kapsētas vietā Šnipiškes rajonā Viļņā un arēnas ēkā. Memoriāls būtu veltīts ebreju kapsētas vēsturei un tajā apglabātajiem cilvēkiem. Darba grupa ierosina, ka vismaz 75% memoriāla būtu veltīti ebreju kapsētai, tur apglabātajiem ebrejiem un ebreju dzīvei Viļņā kapsētas pastāvēšanas laikā. Ne vairāk kā 25% būtu jāvelta padomju politikai, kas vērsta uz kapsētu apgānīšanu, kā arī ēkas vēsturei un tās lomai Lietuvas neatkarības kustībā.

Landsberģis saka, ka Trampa viceprezidenta izvēle nozīmē nenoteiktību

Līdz ar Donalda Trampa izvēli par savu viceprezidentu ASV prezidenta vēlēšanās iecelt republikāni Dž. D. Vensu (J. D. Vance), “mēs ieejam zināmas nenoteiktības teritorijā”, otrdien, 16.jūlijā, paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis (Gabrielius Landsbergis). “Mēs šķērsojam, vai drīzāk ieejam zināmas nenoteiktības teritorijā un stāstā, kurā ir grūti ar pārliecību prognozēt gan partneru, gan pretinieku rīcību,” Landsberģis sacīja žurnālistiem Seimā. Tomēr ministrs sacīja, ka Lietuvas principiālā nostāja ir neiejaukties citu valstu iekšējās lietās. Labējais Ohaio senators 39 gadus vecais Dž. D. Venss savulaik bija skarbs Trampa kritiķis, taču kopš tā laika kļuvis par vienu no viņa uzticamākajiem atbalstītājiem Kongresā. Jautāts, ko Vensa kandidatūra varētu nozīmēt Ukrainai, Landsberģis sacīja, ka tas nozīmē, ka “mēs virzāmies nezināmajā”.

Seims vienkāršo nosacījumus otrajam jūras vēja parku konkursam

Lietuvas Seims otrdien, 16.jūlijā, vienkāršoja nosacījumus konkursam par otro vēja ģeneratoru parku Baltijas jūrā, ko paredzēts uzsākt šā gada beigās. Grozījumi likumā “Par atjaunojamajiem energoresursiem”, kas paredz atvieglotus nosacījumus, tika apstiprināti ar 78 balsīm par, piecām pret un 29 atturoties. Seims atļāva atkārtotu izsoli uzskatīt par sekmīgu, ja izsolē piedalīsies vismaz viens dalībnieks, nevis divi, kā tas bija līdz šim. Lēmums arī paredzēja iespēju pārrēķināt elektroenerģijas pārdošanas cenu, katru gadu mainot valsts atvieglojumu apmēru. Enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis neizslēdza iespēju, ka otro vēja ģeneratoru parku, tāpat kā pirmo, varētu būvēt valsts kontrolētā “Ignitis Group”. Lietuva gatavojas līdz 2030.gadam Baltijas jūrā uzbūvēt divas 700 MW vēja elektrostacijas. Abi parki segtu aptuveni pusi no Lietuvas pašreizējām elektroenerģijas vajadzībām.

Rojaka nodod Lietuvas deputāta zvērestu

Otrdien, 16.jūlijā, Seima deputāta zvērestu nodeva Demokrātiskās savienības “Par Lietuvu” pārstāve Jekaterina Rojaka. Rojaka, ekonomiste, nomainīja Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības pārstāvi Aurēliju Verīgu (Aurelijus Veryga), kurš tika ievēlēts Eiropas Parlamentā. Rojaka tika ievēlēta Seimā no Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības saraksta, bet pievienosies demokrātu parlamentārajai grupai. Sauļus Skvernelis (Saulius Skvernelis) un citi politiķi 2020.gadā arī kandidēja Seima vēlēšanās Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības sarakstā, taču vēlāk no šīs politiskās kustības atdalījās un izveidoja savu partiju – Demokrātisko savienību “Par Lietuvu”. Līdz ar jaunā deputāta zvēresta nodošanu demokrātu grupa Seimā ir palielinājusies līdz 16 deputātiem, savukārt Zemnieku un zaļo savienības grupa ir sarukusi līdz 17 deputātiem.

Prezidents saka, ka ir liberāls attiecībā uz basketbolistu naturalizāciju

Valsts prezidents Gitans Nausēda saka, ka liberāli skatītos uz iespēju naturalizēt basketbolistus ar ārvalsts pilsonību. “Principā es būtu liberāls attiecībā uz spēlētāju naturalizāciju, taču tā nedrīkstētu būt pilnīgi mākslīga naturalizācija cilvēkam, kurš nekādā veidā nav emocionāli saistīts ar Lietuvu. Kaut kādai emocionālai saiknei tomēr vajadzētu būt,” otrdien, 16.jūlijā, olimpisko sportistu nosūtīšanas ceremonijā uz Parīzes olimpiskajām spēlēm žurnālistiem sacīja Nausēda. “Pasaule virzās šajā virzienā, un uz to skatās nedaudz vienkāršāk nekā pirms desmit vai divdesmit gadiem, bet … mēs negribētu to darīt tā sauktajā viltus veidā,” sacīja Lietuvas līderis. Debates par spēlētāju naturalizāciju aizsākās pagājušajā nedēļā, kad Lietuvas vīriešu basketbola izlase olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra finālā piekāpās Puertoriko mājiniekiem un otro reizi pēc kārtas neiekļuva olimpiskajās spēlēs.

“Novaturas” ieņēmumi pirmajā pusgadā samazinājušies par 15% – līdz 86,8 miljoniem eiro

Lietuvas vadošā tūrisma operatora “Novaturas” ieņēmumi janvārī-jūnijā sasniedza 86,8 miljonus eiro, kas ir par 15% mazāk nekā pirms gada, kad tie bija 102,5 miljoni eiro. Jūnijā vien ieņēmumi samazinājās par 2% līdz 21,6 miljoniem eiro no 22 miljoniem eiro 2023.gada jūnijā, un grupa apkalpoja 28 800 klientu, kas ir par 6% mazāk nekā 30 500 klientu tajā pašā periodā pagājušajā gadā, teikts pirmdien, 15.jūlijā, “Novaturas” paziņojumā presei. “Novaturas” grupas gada ieņēmumi Baltijas valstīs pagājušajā gadā pieauga par 6% – līdz 208,3 miljoniem eiro. Tā gada peļņa 2023.gadā sasniedza 3,6 miljonus eiro, kas kompensēja 2022.gada 0,7 miljonu eiro zaudējumus.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas