Nedēļa Lietuvā | Veic 4000 kilometrus garu lidojumu ar planieri. Izmeklē ziņu portāla pārņemšanu

Swedbank Lietuva šonedēļ apturējusi pārskaitījumus uz 61 augsta riska valsti, savukārt Aizsardzības ministrija rosinājusi obligātā dienesta reformas.

Lietuvas piloti dodas lidojumā ar planieri pāri Eiropai

Piektdien, 11.augustā, trīs lietuviešu piloti devušies lidojumā ar planieri pāri Eiropai – no Lietuvas uz Portugāli. Aļģirds Šimoļūns (Algirdas Šimoliūnas), Sakals Uždavins (Sakalas Uždavinys) un Igns Bitinaitis (Ignas Bitinaitis) plāno veikt apmēram 400 kilometrus dienā ar vidējo ātrumu 90 līdz 130 kilometri stundā, un kopumā 10 dienās nolidot teju 4000 kilometrus līdz Atlantijas okeānam. Pilotus pavadīs atbalsta komanda uz zemes, kas pārvietosies ar trim auto. Lidojums ar planieri atzīmēs 90.gadadienu kopš brīža, kad lietuviešu lidotāji veica lidojumu pāri Atlantijas okeānam.

Swedbank Lietuva aptur pārskaitījumus uz 61 valsti

Swedbank Lietuva paziņojusi, ka no septembra pārtrauks pārskaitījumu veikšanu uz 61 augsta riska valsti. Starp valstīm, uz kurām vairs nebūs iespējami pārskaitījumi, ir Afganistāna, Aruba, Gvineja-Bisava, Bruneja, Burkinafaso, Centrālāfrikas Republika, Virdžīnu salas, Džibutija, Eritreja, Fidži, Gambija, Gvineja, Haiti, Irāka, Irāna, Mauritānija, Mjanma, Nigēra, Dienvidsudāna, Sīrija, Somālija, Ziemeļkoreja, Vanuatu, Venecuēla un citas. Banka arī norādīja, ka pārskaitījumus uz šīm valstīm veikuši tikai atsevišķi klienti.

Lietuva varētu pievienoties G7 deklarācijai par militāro atbalstu Ukrainai

Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte (Ingrida Šimonytė) ceturtdien, 10.augustā, sacīja, ka Lietuva kopā ar Igauniju un Lietuvu plāno pievienoties G7 deklarācijai par militāro palīdzību Ukrainai. Viņas teiktais seko Latvijas premjerministra Krišjāņa Kariņa paziņojumam 9.augustā, ka Latvija pievienojas G7 deklarācijai. Jūlijā notikušajā NATO samitā Viļņā G7 valstis apņēmās ilgtermiņā sniegt militāro atbalstu Ukrainai, lai palīdzētu cīnīties pret Krievijas agresiju.

Premjerministre atbalsta stingrākus ierobežojumus baltkrieviem

Lietuvas premjerministre atbalsta plānu Baltkrievijas pilsoņiem piemērot tādus pašu ierobežojumus kā Krievijas pilsoņiem. Viņa 10.augustā radio intervijā norādīja, ka šobrīd tam ir pamatots iemesls. Lietuvas Seims gada sākumā pieņēma likumu par ierobežumiem Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, bet, atttiecībā uz baltkrieviem tie tika mīkstināti. Šimonīte norādīja, ka kopš tā laika situācija ir mainījusies, tomēr uzsvēra, ka opozīcijas aktīvistiem un Lukašenko režīma pretiniekiem joprojām tiks piemēroti izņēmumi.

Lietuva iesniedz protesta notu Krievijai

Lietuva izteikusi stingru protestu Krievijai par ierobežoto pieeju Jurģa Baltrusaiša Namam Maskavā. Tas ir Lietuvas diplomātiskās misijas kultūras centrs Krievijas galvaspilsētā. Trešdien, 9.augustā uz Lietuvas Ārlietu ministriju tika izsaukts diplomāts no Krievijas vēstniecības Viļņā. Jurģa Baltrusaiša Namā tika rīkoti kultūras pasākumi, uz kuriem ieradās Maskavā dzīvojošie lietuvieši un Krievijas inteliģence.

Gada pirmajā pusē Baltkrieviju apmeklējuši apmēram 230 tūkstoši lietuviešu

Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta komandieris Rustams Ļubajevs (Rustamas Liubajevas) 9.augustā informēja, ka 2023.gada pirmajā pusē uz Baltkrieviju devušies apmēram 230 tūkstoši lietuviešu, un bijuši arī daži vervēšanas mēģinājumi. Ārlietu ministra vietnieks Mants Adomēns (Mantas Adomėnas) aicinājis lietuviešus nedoties uz Baltkrieviju, ņemot vērā, ka kaimiņvalsts palīdz Krievijai izveikt karu Ukrainā, un dod patvērumu vāgneriešiem. 9.augustā par briesmām brīdināja arī Valsts Drošības dienests, Facebook publicējot paziņojumu,ka baltkrievu izlūkošanas dienesti pārbauda ceļotāju datorus, telefonus, sociālo tīklu kontus, pielieto šantāžu un psiholoģiski iespaido, lai pierunātu sadarboties ar Baltkrievijas izlūdienestiem.

Konkurences uzraugs izmeklē ziņu portāla pārņemšanu

Lietuvas Konkurences padome sākusi izmeklēšanu par vienošanos starp Ekspress Grupp, Igaunijas mediju koncernu, kam pieder portāli Delfi visās Baltijas valstīs, un Lietuvos Rytas, kā rezultātā notikusi ziņu portāla Irytas.lt pārņemšana. Uzraugs veiks izmeklēšanu par pirkuma atbilstību likumdošanai, kas paredz vispirms par šadiem darījumiem infromēt Konkurences padomi. Izmeklēšana sākta pēc UAB 15min sūdzības.

Aizsardzības ministrija virza obligātā dienesta reformas

Lietuvas Aizsardzības ministrija rosinājusi obligātā militārā dienesta reformas, kas iekļautu arī spēkā esošo deviņu mēnešu dienestu atsevišķām iesaucamo grupām saīsināt līdz sešiem mēnešiem. Saskaņā ar likumprojektu, deviņu mēnešu iesaukums var tikt saīsināts, bet ne vairāk kā par trim mēnešiem, un nosacījumus dienesta saīsināšanai noteiks bruņoto spēku komandieris. Saskaņā ar reformu plānu, 50 – 65% iesaucamo turpinās dienēt deviņus mēnešus, savukārt 35 – 50% – pusgadu. Labojumi paredz, ka dienests būs jāpilda arī studentiem. Saskaņā ar Aizsardzības ministrijas datiem, šobrīd trūkst aptuveni 2000 militāro speciālistu.

Sabiedriskais sektors saņems 38 miljonus eiro elektroauto iegādei

Lietuvas Vides projektu pārvaldības aģentūra atvēlējusi 38 miljonus eiro no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, lai iepirktu leketroauto vai auto ar ūdeņraža dzinējiem sabiedriskā sektora iestādēm un aģentūrām. Pieteikumi elektroauto iegādei tiek pieņemti no 8.augusta. Katras jaunas M1 vai N1 klases automašīnas iegādei tiks piešķirti 5000 eiro, savukārt lietotu auto (līdz četriem gadiem) iegādei atvēlēs 2500 eiro. Šobrīd nav iespējams izmaksāt kompensāciju par auto, kas iegādāts līzingā, bet tas tikšot apsvērts.

Iekšlietu ministrija gatavo labojumus migrantu aizturēšanai

Iekšlietu ministrija sagatavojusi labojumus likumdošanai par migrantu aizturēšanu. Starp citām izmaiņām ir arī individuāls novērtējums par nepieciešamību ierobežot pārvietošanās brīvību. Grozījumi paredz, ka brīdī, kad persona robežkontroles punktā pieteiksies patvērumam, tiks novērtēts, vai ir kādi ar patvēruma meklētāja vecumu, veselības stāvokli, ģimenes stāvokli vai citiem faktoriem saistīti iemesli, kādēļ nevajadzētu ierobežot personas pārvietošanās brīvību. Ja šādi iemesli netiks konstatēti, patvēruma prasītājs tiks nogādāts noteiktās pagaidu mītnēs, un nedrīkstēs tās pamest. Labojumi arī saīsina maksimālo pieteikuma izskatīšanas laiku no sešiem uz pieciem mēnešiem.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas