Nedēļa Lietuvā | Viļņa aizņemas 49 miljonus eiro jauniem trolejbusiem. Kauņā aplaupa Ukrainas pilsoni

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičus), speciāli BNN.

Lietuva joprojām izjūt spiedienu uz robežas no Baltkrievijas puses, un turpina arī risināt jautājumus par palīdzību bēgļiem no Ukrainas.

Aizraidīti 18 nelegālie imigranti

Lietuvas robežsargi no 26. līdz 27.janvārim pie Baltkrievijas robežas aizraidījuši 18 personas, ka nelegāli centās nokļūt Lietuvā. Kopš 2021.gada 3.augusta, kad robežsardzei tika dotas tiesības raidīt prom nelegālos imigrantus, novērsti 19 500 robežpārkāpšanas mēģinājumi. Kopējā skaitā iekļauti arī atkārtoti mēģinājumi šķērsot robežu. 2021.gadā Lietuvā no Baltkrievijas nelegāli ienāca teju 4200 imigranti.

Viļņa aizņemas 49 miljonus eiro jaunu trolejbusu iegādei

Viļņas sabiedriskā transporta aģentūra (VVT) no Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) saņems 48,25 miljonu eiro aizdevumu. Līdzekļi itiks izmantoti 159 jaunu trolejbusu iegādei. Sākotnēji divu gadu laikā pilsēta iegādāsies 91 trolejbusu. Pirmos trolejbusus plānots saņemt 2024.gada vasarā, un pārējos – 2025.gada sākumā. Līdz 2026.gadam tiek plānots atjaunot visu trolebusu parku, un transportlīdzekļu vidējais vecums būs divi gadi. VVT šobrīd izmanto 657 transportlīdzekļus, 405 autobusus un 252 trojelbusus.

Lielbritānijas finanšu tehnoloģiju uzņēmums Airwallex paplašinās darbību Lietuvā

Lielbritānijas finanšu tehnoloģiju uzņēmums Airwallex paplašinās savu komandu Lietuvā. Uzņēmums ir saņēmis Lietuvas bankas izsniegto licenci darbam ar digitālajiem līdzekļiem, un meklēs kvalificētus profesionāļus darbam uzņēmumā. Šobrīd Airwallex Lietuvā nodarbina 16 darbiniekus. 2015.gadā dibinātais uzņēmums nodrošina finanšu infrastruktūru, lai uzņēmēji varētu pieņemt maksājumus un starptautiski pārvietot finanšu līdzekļus.

Kauņā aplaupīts Ukrainas pilsonis

Lietuvas prokuratūra paziņojusi, ka izmeklē iespējamu bruņotas laupīšanas gadījumu. Otrdien, 24.janvārī, Kauņā Ukrainas pilsonim nolaupīti 12 miljoni grivnu (aptuveni 305 tūkstoši eiro). Otrdienas naktī ukrainis griezās Marijampoles policijā un ziņoja, ka personas, kas stādījušās priekšā kā policijas darbinieki, piedraudot ar ieroci apturējuši viņa automašīnu un atņēmuši somu ar naudu. Aizdomās turamie ceturtdien, 26.janvārī, aizturēti Klaipēdā.

TV3 grupa paraksta līgumu par radio M-1 iegādi

Vadošais mediju uzņēmums Baltijas valstīs, TV3 grupa trešdien, 25.janvārī, paziņoja par M-1 piederošo radio staciju iegādi. M-1 grupā ietilpst M-1, Lietus, M-1 Plius, Lalūna, Raduga un M-1 Dance tiešsaistes radio stacijas. Plānots,ka darījums tiks pabeigts 2023.gada vasarā, jo vispirms jāiegūst Konkurences padomes atļauja. TV3 grupas sastāvā esošā All Media Lithuania iegādāsies 100% uzņēmuma akciju.

Lietuvas izglītības ministrija saņems 38 miljonus eiro ukraiņu izglītošanai

Lietuvas valdība trešdien, 25.janvārī, lēmusi novirzīt 38 miljonus eiro Izglītības Ministrijai, lai tā varētu nodrosīnāt izglītību bēgļiem no Ukrainas. Ministrija kopumā šim mērķim pieprasījusi 65 miljonus eiro. Lielākā daļa no šis summas, 34,23 miljoni eiro, paredzēta ukraiņu bērnu mācībām bērnudārzā un skolā, kā arī transportam uz izglītības iestādēm. Kopumā ministrija tam pieprasījusi 55,4 miljonus eiro, norādot, ka summa aprēķināt, ņemot vērā Lietuvā reģistrēto ukraiņu skaitu. 2022.gada 1.septembrī Lietuvā bija reģistrēti 13 000 ukraiņu bērnu, un statistika liecina, ka vēl 7500 bērnu vcumā no sešiem līdz 16 gadiem, kas ieradušies no Ukrainas, šobrīd skolu neapmeklē.

Prezidents atņem valsts apbalvojumu bijušajam ASV senāta priekšsēdētājam

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) parakstījis rīkojumu, ar kuru bijušajam ASV pārstāvju palātas priekšsēdētājam Denisam Hestertam (Dennis Hastert) tiek atņemts Lietuvas valsts apbalvojums. Hesterts apsūdzēts mazgadīgu personu seksuālā izmantošanā. 2001.gadā Hesterts saņēma Lietuvas apbalvojumus par atbalstu Lietuvas ceļā uz NATO. Arī Viļņa plāno atcelt Hestertam piešķirto Goda pilsoņa nosaukumu.

Mājsēdes ierobežojumi skaistumkopšanas un zobārstniecības jomās atbilduši Satversmei

Satversmes tiesa 24.janvārī lēma, ka valdības noteiktie ierobežojumi skaistumkopšanas un zobārstniecības pakalpojumu sniegšanai pandēmijas mājsēdes laikā atbilduši Satversmei. Saskaņā ar tiesas lēmumu, sabiedrības veselības intereses un nepieciešamība ierobežot bīstamas saslimšanas izplatību un pārnesi var prasīt ātru un efektīvu rīcību. Satversmes tiesa skatīja bijušā premjerministra Sauļus Skverneļa (Saulius Skvernelis) lēmuma Covid-19 pandēmijas sākumposmā 202.gada martā ierobežot skaistumkopšanas un zobārstniecības pakalpojumu sniegšanu atbilstību Satversmei. Lietuvas Augstākā tiesa jautājumu pārvirzīja Satversmes tiesai pēc tam, kad slēdza administratīvo lietu, kurā Aukštaitijas Implantoloģijas klīnika prasīja valstij atmaksāt 34 tūkstošus eiro, kas atbilst ierobežojumu dēļ negūtajai peļņai.

Lietuva zaudē lietu Eiropas Cilvēktiesību tiesā

Eiropas Cilvēktiesību tiesa pirmdien, 23.janvārī, lēma, ka ierobežojums izdot grāmatu «Dzintara sirds» pārkāpj Eiropas Cilvēktiesību konvencijā noteiktās tiesības uz izteiksmes brīvību. Neringas Macaites (Neringa Macaitė) pasaku grāmatā iekļauti arī stāsti par viendzimuma attiecībām, un to 2013.gadā izdeva toreizējā Lietuvas Izglītības zinātņu universitāte. Dažus mēnešus vēlāk grāmatu atsauca, jo tā izplatot «homoseksuālisma propagandu». Lietuvai būs jāizmaksā 12 tūkstoši eiro par nodarīto morālo kaitējumu un jāsedz tiesas izdevumi 5000 eiro vērtībā. Macaite mirusi 2021.gadā, un tiesā autori pārstāvēja viņas māte.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas