Nedēļa Lietuvā | Viļņa pārdēvēs padomju rakstnieku vārdā nosauktās ielas; Vācijas “Commerzbank” atvērs filiāli Lietuvā

Lietuva pagarināja pagaidu aizsardzību Ukrainas kara bēgļiem; Lietuvā apgāzies Kaļiņingradas-Rīgas autobuss, cietuši 20 cilvēki

Lietuva svin Baltijas ceļa 35.gadadienu

Piektdien, 23.augustā, Lietuva atzīmēja Baltijas ceļa 35.gadadienu – vēsturisku demonstrāciju, kurā gandrīz divi miljoni cilvēku sadevās rokās, savienojot visas trīs Baltijas valstis. Viļņā notika koncerts “650 kilometri brīvības”, kurā piedalījās vairāk nekā 200 mākslinieku no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas. Viļņā, Gedimina pils tornī, kas bija 1989. gada cilvēku ķēdes sākumpunkts, notika izglītojoši pasākumi, ekskursijas gida pavadībā pa Brīvības zāles izstādi un diskusija “Baltijas ceļš: Cilvēku ķēde, kas veidoja vēsturi”. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) un Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs piedalījās piemiņas pasākumā Lietuvas ziemeļu pilsētā Pasvalī. Arī citās Lietuvas pilsētās notika pasākumi, tostarp diskusijas, izstādes, gājieni, koncerti un filmu seansi, lai godinātu Baltijas ceļu.

No 2026.gada skolās kā pirmā svešvaloda tiks mācīta spāņu valoda

Lietuvas skolu skolēni no 2026.gada septembra kā pirmo svešvalodu līdzās angļu, franču un vācu valodai varēs izvēlēties spāņu valodu, piektdien, 23.augustā, paziņoja Izglītības, zinātnes un sporta ministrija. Tas paredzēts rīkojumā, ko parakstījusi ministre Radvile Morkūnaite-Mikuleniene (Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė). Ja skola piedāvās šādu iespēju, bērni varēs sākt mācīties spāņu valodu, sākot ar 2.klasi. Otrās svešvalodas saraksts paliks nemainīgs, un tajā būs angļu, franču, vācu, spāņu, poļu, ukraiņu un krievu valoda.

Prezidents cer, ka diskusijas par EK amatiem sāksies nākamnedēļ

Valsts prezidents Gitans Nausēda cer, ka diskusijas par Eiropas Komisijas (EK) amatiem sāksies nākamnedēļ. “Domāju, ka mēs varam pretendēt uz diezgan plašu deputātu amatu klāstu, gan ekonomikas, gan attīstības jomā. Mēs noteikti saskarsimies ar konkurenci. Domāju, ka konsultācijas sāksim jau nākamnedēļ,” ceturtdien, 22.augustā, žurnālistiem sacīja prezidents. Dienas sākumā viņš parakstīja dekrētu, ar kuru apstiprināja Eiropas Parlamenta deputāta Andrjus Kubiļus (Andrius Kubilius) kandidatūru valsts eirokomisāra amatam. Prezidents arī paziņoja, ka nosūtījis EK priekšsēdētājai Urzulai fon der Leienai (Ursula von der Leyen) vēstuli, kurā apstiprinājis šo kandidatūru, uzsverot Kubiļus pieredzi, spēju savlaicīgi pieņemt lēmumus, orientēšanos uz rezultātu un plašas zināšanas ārpolitikas jautājumos. Kubiļus kandidatūru vēl jāapstiprina Lietuvas parlamentam.

Viļņā pārdēvēs padomju rakstnieku vārdā nosauktās ielas

Viļņas varas iestādes plāno pārdēvēt vairākas padomju rakstnieku vārdā nosauktas ielas. Dzejnieces Salomejas Neris (Salomėja Neris) vārdā nosaukto ielu pārdēvēs par Vētrunges (Vėtrunges) ielu, bet rakstnieka Ļuda Gira (Liudas Gira) vārdā nosaukto ielu pārdēvēs par partizānu vadoņa Ļongina Baļukeviča-Dzūkas (Lionginas Baliukevičius-Dzūkas) ielu, jo šos ielu nosaukumus izvēlējās Viļņas iedzīvotāji, kas piedalījās pašvaldības rīkotajā aptaujā. Plānots, ka Viļņas domes deputāti nākamnedēļ balsos par nosaukumu maiņu. Nosaukumu maiņa ir daļa no notiekošās sabiedrisko vietu desocializācijas. Valsts desovjetizācijas komisija ir atzinusi, ka abu minēto ielu nosaukumi pārkāpj aizliegumu reklamēt autoritāros un totalitāros režīmus.

Lietuvai piegādāti vēl vairāk nekā 150 JLTV

Lietuvas bruņotie spēki šonedēļ ir saņēmuši vairāk nekā 150 vieglās taktiskās kaujas mašīnas (JLTV), ceturtdien, 22.augustā, paziņoja Aizsardzības ministrija. Bruņumašīnas tiks izmantotas arī kā platforma tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmām “RBS70 NG”, ko Lietuva iegādājās šā gada jūlijā. Šo sistēmu piegāde ir plānota 2025.-2027.gadā. JLTV iepirkuma process sākās 2019.gadā, kad tika parakstīts līgums ar ASV valdību. Pirmajā posmā, kas tika pabeigts pagājušajā gadā, Lietuvai kopumā tika piegādātas 200 bruņumašīnas.

Lietuvā atklāts pirmais pretmobilitātes aprīkojuma parks Pabradē

Ceturtdien, 22.augustā, Lietuva atklāja pirmo pretmobilitātes parku ģenerāļa Silvestra Žukauska poligonā Pabradē, netālu no Viļņas, uzsākot tā aprīkošanas procesu ar nepieciešamo aprīkojumu. Parkam tika pievienoti ceļu bloķēšanas un pretmobilitātes inženiertehniskā aprīkojuma elementi, kas tiks demonstrēti prezentācijas laikā poligonā Šaļčininku austrumu rajonā, informēja Aizsardzības ministrija. Pasākumā piedalījās aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns (Laurynas Kasčiūnas) un ģenerālis Raimunds Vaikšnors (Raimundas Vaikšnoras). Kopumā tiks izveidoti 27 parki, kas aprīkoti ar pretmobilitātes aprīkojumu, piemēram, “pūķa zobiem”, “ežiem”, “spāņu zirgiem” un ceļu bloķētājiem. Plānotajiem pretmobilitātes pasākumiem un infrastruktūras pielāgošanai varas iestādes trīs gadu laikā plāno piešķirt aptuveni 17,5 miljonus eiro.

Lietuva pagarina pagaidu aizsardzību Ukrainas kara bēgļiem

Lietuvas Ministru kabinets trešdien, 21.augustā, pagarināja pagaidu uzturēšanās atļaujas kara bēgļiem no Ukrainas vēl uz gadu. Pagaidu aizsardzības termiņš, kas pašlaik bija noteikts līdz 2025.gada martam, tika pagarināts līdz 2026.gada 4.martam. Šis mehānisms piedāvā pārvietotajiem ukraiņiem kolektīvo aizsardzību, un piešķir viņiem tādas tiesības kā uzturēšanos valstī, nodarbinātību, mājokli un medicīnisko aprūpi, kā arī izglītību bērniem. Iekšlietu ministre Agne Bilotaite (Agnė Bilotaitė) apgalvo, ka pagarinājums samazinās administratīvo slogu ukraiņiem, jo viņu uzturēšanās atļaujas būs derīgas ilgāk, kā arī samazinās Migrācijas departamenta darbinieku noslogojumu, atvieglojot uzturēšanās atļauju plūsmas pārvaldību, jo vairākiem cilvēkiem jau būs piešķirtas uzturēšanās atļaujas ar ilgāku termiņu. Pašlaik vairāk nekā 44 300 personām ir derīgas uzturēšanās atļaujas Lietuvā saskaņā ar pagaidu aizsardzības shēmu.

Aizsardzības ministrs aicina ASV piedalīties rotācijas gaisa aizsardzībā

Aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns trešdien, 21.augustā, aicināja ASV sniegt savu ieguldījumu rotācijas gaisa aizsardzības modelī reģionā. Pēc tam, kad augstākais sabiedroto spēku komandieris Eiropā (SACEUR) ir pārņēmis rotācijas pretgaisa aizsardzības plānošanu, rudenī gaidāmas plašākas ziņas par sabiedroto pievienošanos šim modelim, sacīja ministrs pēc tikšanās Viļņā ar ASV gaisa spēku ministru Frenku Kendalu (Frank Kendall). Jūlijā Nīderlande uz vairākām nedēļām Lietuvā izvietoja tāla darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas “Patriot”. NATO valstis par rotācijas pretgaisa aizsardzības modeli vienojās pagājušā gada jūnijā.

“Commerzbank” atvērs savu filiāli Lietuvā

Viena no Vācijas lielākajām bankām “Commerzbank” decembrī atvērs savu filiāli Lietuvā, trešdien, 21.augustā, paziņoja banka. Jaunā filiāle Viļņā kalpos kā centrs visām trim Baltijas valstīm. Īpaši lielu uzmanību “Commerzbank” pievērsīs tirdzniecības un projektu finansēšanai šajā reģionā. Turklāt galvenā prioritāte ir sadarbības padziļināšana ar valsts sektoru un vietējo finanšu pakalpojumu nozari.

Sociāldemokrātu līdere sola vadīt valdību, ja viņas partija uzvarēs vēlēšanās

Lietuvas eiroparlamentāriete Vilija Blinkevičūte (Vilija Blinkevičiūtė), Lietuvas opozīcijas Sociāldemokrātiskās partijas (LSDP) līdere, otrdien, 20.augustā, paziņoja, ka ieņems premjerministra amatu, ja partija uzvarēs gaidāmajās Seima vēlēšanās. Līdz šim Blinkevičūte izvairījusies skaidri pateikt, vai viņa būs partijas premjerministres amata kandidāte un vai viņa plāno atteikties no EP deputātes mandāta, ja LSDP tiks uzticēts veidot jauno valdību. LSDP ir lielākā partija Lietuvā, kurā ir vairāk nekā 14 000 biedru.

Lietuvā apgāžas autobuss Kaļiņingrada-Rīga, ievainoti 20 cilvēki

Pirmdien, 19.augustā, Lietuvas Šaķu rajonā apgāzās autobuss, kas bija ceļā no Krievijas Kaļiņingradas uz Latvijas galvaspilsētu Rīgu, un 20 cilvēki tika ievainoti, bet divi pasažieri iesprūda autobusā. Par negadījumu pirmais ziņoja ziņu portāls “lrytas.lt”. Lietuvas Ugunsdzēsības un glābšanas departaments ziņo, ka plkst. 05.51 saņēma izsaukumu, ka Šaķu rajona Žīgēnu ciematā apgāzies autobuss Kaļiņingrada-Rīga ar 47 cilvēkiem. Pēc sākotnējiem datiem aptuveni 20 cilvēki, tostarp nepilngadīgie, tika nogādāti slimnīcās, lai saņemtu palīdzību, un divus no viņiem nācās atbrīvot ugunsdzēsējiem. Pašlaik tiek izmeklēts negadījuma cēlonis.

Lietuva attur 14 nelegālos migrantus

Lietuvas robežsargi pirmdien, 19.augustā, novērsa 14 migrantu mēģinājumus nelikumīgi šķērsot valsts robežu no Baltkrievijas, informēja Valsts robežsardzes dienests. Kopumā šogad līdz šim Lietuvā no Baltkrievijas tam neparedzētās vietās ir liegts ieceļot 405 nelegālajiem migrantiem, kas ir daudz mazāks skaits nekā iepriekšējos gados. 2021.gadā Lietuvā no Baltkrievijas nelikumīgi mēģināja ieceļot gandrīz 4 200 nelegālo migrantu. Tomēr lielākā daļa no viņiem aizbēga no Lietuvas, tiklīdz viņiem tika atļauts brīvi pārvietoties. Kopumā kopš 2021.gada 3.augusta, kad Lietuvas robežsardzei tika piešķirtas tiesības novērst nelegālo migrantu ieceļošanu no Baltkrievijas, Lietuvas robežsargi ir atturējuši vairāk nekā 22 300 cilvēku. Šajā skaitlī ir ietverti arī atkārtoti mēģinājumi šķērsot robežu, ko veikuši vieni un tie paši cilvēki.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas