Netanjahu brīdina Libānu par tādu pašu “iznīcību kā Gazā”

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien, 8.oktobrī, aicināja Libānas tautu padzīt “Hizbullāh” un izvairīties no “iznīcības un ciešanām, kādas mēs redzam Gazā”, Izraēlai paplašinot savu iebrukumu pret “Hizbullāh”, nosūtot tūkstošiem karavīru jaunā zonā Libānas dienvidrietumos, vienlaikus apgalvojot, ka tās bruņotie spēki pirmdien nogalinājuši 50 “Hizbullāh” biedrus, bet “Hizbullāh” jau trešo dienu pēc kārtas raidīja raķetes uz Izraēlas Haifas ostu, ievainojot 12 cilvēku, ziņo BBC.

Libānas Veselības ministrija paziņoja, ka pēdējo 24 stundu laikā Izraēlas uzbrukumos gājuši bojā 36 un ievainoti 150 cilvēku.

Video uzrunā, kas bija adresēta Libānas iedzīvotājiem, Netanjahu sacīja: “Jums ir iespēja glābt Libānu, pirms tā iekrīt ilgstoša kara bezdibenī, kas novedīs pie iznīcības un ciešanām, kādas mēs redzam Gazā.

Es jums, Libānas tauta, saku: Atbrīvojiet savu valsti no “Hizbullāh”, lai šis karš beigtos.”

Netanjahu arī apgalvoja, ka Izraēlas Aizsardzības spēki (IDF) ir nogalinājuši “Hizbullāh” bijušā līdera Hasana Nasrallā pēcteci, taču vēlāk IDF paziņoja, ka nevar apstiprināt Hašema Safiedina nāvi.

IDF otrdien ziņoja par jauniem gaisa triecieniem “Hizbullāh” mērķiem Beirūtā un citos Libānas rajonos, apgalvojot, ka gājis bojā “Hizbullāh” augsta ranga komandieris Suhails Huseini. Lai gan “Hizbullāh” nesniedza komentārus, šis trieciens, ja apstiprināts, būs pēdējais no vairākiem smagiem triecieniem, ko Izraēla ir nodarījusi grupējumam, jo līdzīgos nesenajos triecienos tika nogalināts Hasans Nasrallā un lielākā daļa tās militāro komandieru.

Par spīti trīs nedēļu intensīvajiem Izraēlas triecieniem un citiem uzbrukumiem, kuru laikā, pēc Libānas amatpersonu teiktā, gājuši bojā vairāk nekā 1 400 cilvēku un vēl 1,2 miljoni spiesti pamest savas dzīvesvietas, “Hizbullāh” ir saglabājusi pretestību.

“Hizbullāh” līdera vietnieks Naims Kasems izaicinošā televīzijas uzrunā, kas tika pārraidīta no slepenas vietas, uzstāja, ka “Hizbullāh” ir pārvarējusi nesenos “sāpīgos triecienus” no Izraēlas puses un ka tās spējas ir “kārtībā”.

Kasems pirmo reizi nepieminēja Gazas kara izbeigšanu kā priekšnoteikumu, lai pārtrauktu uzbrukumus Izraēlai. Tā vietā viņš pauda atbalstu Libānas parlamenta priekšsēdētāja “politiskajiem centieniem” panākt pamieru.

“Tiklīdz tiks panākts pamiers, diplomātija varēs izskatīt visas pārējās detaļas,” viņš sacīja.

Nebija skaidrs, vai tas nozīmē izmaiņas “Hizbullāh” nostājā.

Runa sakrita ar vairāk nekā 100 raķešu izšaušanu uz Haifas līci Izraēlā, kā arī uz Lejas, Centrālās un Augšgalilejas reģioniem.

IDF paziņoja, ka lielākā daļa raķešu tika pārtverta, un nopietni cietušie nav bijuši.

Pēc gandrīz gadu ilgušām pārrobežu kaujām ar “Hizbullāh” Izraēla ir pastiprinājusi ofensīvu, lai nodrošinātu to iedzīvotāju atgriešanos, kurus pārvietojusi nepārtraukto raķešu, šāviņu un dronu uzlidojumi no Libānas, kas sākās pēc tam, kad “Hizbullāh” atbalstīja “Hamās” 2023.gada oktobrī aizsāktajā konfliktā Gazā.

Tikmēr ANO īpašais koordinators Libānā un ANO miera uzturēšanas spēku vadītājs kopīgā paziņojumā brīdināja par “katastrofālu” humanitāro krīzi.

Kā ziņots pēdējā gada laikā 1,2 miljoni cilvēku ir pametuši savas mājas, 180 000 cilvēku atrodas patvēruma centros un 400 000 ir aizbēguši uz kara plosīto Sīriju, ko ANO bēgļu aģentūra nosauca par “traģisku absurdu”.

Savukārt Pasaules pārtikas programma pauda “ārkārtējas bažas” par Libānas spēju sevi uzturēt, jo lauksaimniecības zeme esot iznīcināta.

Lasiet arī: Osamas bin Ladena dēlu padzen no Francijas un aizliedz ieceļot valstī

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas