Nīderlandes vēlēšanas: Vildersa galēji labējā partija uzvar un gatavojas valdības izveidošanai

Nīderlandes galēji labējais populists Gērts Vilderss (Geert Wilders), kas iestājas par pilnīgu imigrācijas aizliegumu Nīderlandē, ir pārliecinoši uzvarējis parlamenta vēlēšanās. Pārspējot visas prognozes, viņa pārstāvētā Brīvības partija (PVV) ieguva 37 no 150 deputātu vietām, ievērojami apsteidzot Leiboristu/Zaļo apvienību (25 vietas) un aizejošā premjerministra Marka Rites (Mark Ritte) konservatīvo Tautas partija par brīvību un demokrātiju (VVD) (24 vietas), ziņo Reuters.

“Rites ēra beidzas ar labējā spārna populistu sacelšanos, kas satricina Hāgu līdz pašiem pamatiem,” tā, citējot Nīderlandes centriski labējo laikrakstu NRC, raksta Reuters. Gērts Vilderss, kurš ir pazīstams ar savu provokatīvo nostāju islāma jautājumā, uzvaras runā

solījis apturēt to, ko viņš dēvēja par “patvēruma un imigrācijas cunami”.

Atsaucoties uz Reuters, viņa provokatīvās nostājas dēļ, viņš ir arī saņēmis nāves draudus, kā rezultātā viņam gadiem ilgi tika nodrošināta stingra policijas aizsardzība. Viņš ir nosaucis pravieti Muhamedu par “pedofilu”, raksturojis islāmu kā “fašistisku ideoloģiju” un “atpalikušu reliģiju”, kā arī iestājies par mošeju un musulmaņu svētās grāmatas Korāna aizliegšanu Nīderlandē.

Gērts Vilderss ir arī pašpasludināts Ungārijas ministru prezidenta Viktora Orbāna (Viktor Orban) pielūdzējs, un ir atklāti iestājies pret Eiropas Savienību (ES), aicinot Nīderlandi nodrošināt stingrāku kontroli uz savām robežām, samazināt maksājumus ES un iebilst pret jaunu dalībvalstu uzņemšanu, tajā skaitā Ukrainas. Viņš uzstājis, ka ir jāpārtrauc sniegt ieroču atbalstu Ukrainai, apgalvojot, ka Nīderlandei pašai tie nepieciešami pašaizsardzībai.

Taču neviens no potenciālajiem koalīcijas partneriem nepiekrīt Vildersa uzskatiem.

Vilderss vēlas izveidot labējo valdību ar konservatīvo VVD un jaunpienācēju Jaunais sociālais līgumus, kas kopā dotu 81 mandātu, tomēr iespējamās sarunas var būt sarežģītas, jo abas partijas pauž iebildumus, ņemot vērā Vildersa atklāti pret islāmu un ES vērsto nostāju, vēsta Reuters.

Savā uzvaras runā Vilderss paudis pārliecību, ka izdosies panākt vienošanos, un uzsvēris, ka ir svarīgi izvairīties no nekonstitucionāliem pasākumiem, kā arī apliecinājis gatavību vadīt valsti.

Tikmēr Marks Rite turpinās pildīt pagaidu vadītāja pienākumus līdz jaunas valdības izveidei, kas paredzēta 2024.gada pirmajā pusē, ziņo Reuters.

Lasiet vairāk: VIDEO | Nīderlandes galēji labējo līderim priekšvēlēšanu vakarā uzbrūk

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas