Nigērā sākts apvērsuma mēģinājums

Rietumāfrikas valsts Nigēras karavīri valsts televīzijā paziņojuši par apvērsumu, un informējuši, ka slēgtas valsts robežas, raksta britu raidorganizācija BBC.

Karavīri aizturējuši Nigēras prezidentu Mohamadu Bazūmu jau trešdien, 26.jūlijā. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) Bazūmam solījis atbalstu, un ar prezidentu sarunājies arī ANO ģenerālsekretārs Antonio Guterešs (Antonio Guterres), kurš piedāvājis ANO atbalstu. Nigēras prezidents ir viens no galvenajiem rietumu sabiedrotajiem cīņā pret islāma kaujiniekiem Āfrikā.

Džihādistu izraisītus apvērsumus pēdējos gados piedzīvojušas arī divas Nigēras kaimiņvalstis

– Mali un Burkinafaso – un tās sarāvušas attiecības ar Franciju.

Paziņojumā televīzijā pulkvežmajors Amadū Abdramane (Amadou Abdramane), kuru pavadīja deviņi bruņoti vīri, sacīja: “Mēs, bruņotie un drošības spēki… Esam nolēmuši pielikt punktu pazīstamajam režīmam. Drošības situācija nepārtraukti pasliktinās, ir nepietiekama ekonomiskā un sociālā pārvaldība.” Viņš piebilda, ka ir apturēta visu valdības institūciju darbība un ikdienas norisēm līdzi sekos atbilstošo ministriju vadība.

Abdramane norādīja, ka visas valsts robežas ir slēgtas līdz brīdim, kad stabilizēsies situācija, un aicināja ārvalstu partnerus neiejaukties.

Nigērā līdz turpmākiem paziņojumiem no 22.00 līdz 5.00 būs spēkā komandantstunda.

Pēc Abdramanes paziņojuma Blinkens aicinājis atbrīvot Nigēras prezidentu.

Preses konferencē Jaunzēlāndē ASV valsts sekretārs sacīja, ka tas izskatās pēc centieniem ar spēku sagrābt varu un graut konstitūciju.

Kaimiņvalstī Mali militāro režīmu atbalsta pamatīgi bruņoti Vāgnera grupas kaujinieki, un notikumi Nigērā papildina rietumvalstu bažas par vāgneriešu operācijām Sāhelas reģionā. Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš vēlas paplašināt Krievijas ietekmi Maskavā, Sanktpēterburgā rīko divas dienas garu Krievijas-Āfrikas samitu.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskās sadarbības bloks Ecowas paziņojis, ka visaugstākajā mērā nosoda centienus ar spēku sagrābt varu Nigērā. Nigēras galvaspilsētā Niamejā Ecowas uzdevumā, lai vadītu sarunas, ieradies Beninas prezidents Patriss Talons (Patrice Talon). Viņš norādīja, ka tiks darīts viss, lai atjaunotu konstitucionālo kārtību Nigērā, bet vislabāk būtu, ja tas notiktu mierīgā ceļā.

Nigēras galvaspilsētā 26.jūlijā ielās izgāja Bazūma atbalstītāji.

Lai gan kopumā situācija bija samērā mierīga, apvērsumu atbalstošie karavīri raidīja arī šāvienus, lai pārtrauktu protestus.

Nigēra cīnās ar diviem islāmistu nemiernieku grupējumiem valsts dienvidrietumos un dienvidaustrumos, un aktīvas ir arī džihādistu militārās grupas, ak ssaistītas ar al-Qaeda un Islāma valsti. Bazūms 2021.gadā tika ievēlēts demokrātiskās vēlēšanās, un veido ciešu sadarbību ar rietumiem.

Kopš neatkarības iegūšanas no Francijas 1960.gados Nigērā notikuši četri apvērsumi un neskaitāmi apvērsuma mēģinājumi.

Lasiet arī: Kremlis apsūdz rietumus Krievijas–Āfrikas samita sabotēšanā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas