Kremlis apsūdz rietumus Krievijas–Āfrikas samita sabotēšanā

Kremlis apsūdzējis rietumus, jo īpaši ASV, mēģinājumos sabotēt jūlija beigās gaidāmo Krievijas–Āfrikas samitu Sanktpēterburgā, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Maskava paziņojusi, ka rietumvalstis izdarot spiedienu uz Āfrikas valstīm, lai tās atteiktos no dalības samitā, kas norisināsies 27. un 28.jūlijā. Gaidāms, ka tā laikā Krievijas prezidents Vladimirs Putins rīkos individuālas sarunas ar Āfrikas valstu līderiem, pievēršot uzmanību drošības un savstarpējās tirdzniecības jautājumus, militāro sadarbību un labības piegādes.

Samitā paredzēt slēgt dažādus sadarbības līgumus, un tas ir otrais Krievijas–Āfrikas samits. Pirmais norisinājās 2019.gadā. Tā Krievija cenšas palielināt ietekmi kontinentā, kur joprojām aktīvi darbojas Vāgnera grupas algotņi, par spīti neveiksmīgajam jūnija dumpim mājās.

Dalību samitā apstiprinājušas 49 Āfrikas valstu delegācijas, un apmēram pusi valstu pārstāvēs valsts vai valdības vadītāji.

Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs 25.jūlijā nāca klajā ar paziņojumu, ka rietumi cenšoties darīt visu, lai izjauktu samitu: “Visas Āfrikas valstis saskaras ar nepieredzētu spiedienu no ASV, un arī Francijas un citu rietumvalstu pārstāvniecības nesnauž, pieliekot roku, lai panāktu samita izgāšanos.” Viņš piebilda, ka būtībā rietumvalstis nepieļauj domu, ka Āfrikas valstis drīkstētu patstāvīgi izvēlēties sadarbības partnerus dažādās jomās.

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) pērn rīkoja ASV–Āfrikas samitu Vašingtonā, lai stiprinātu sadarbību laikā, kad Krievija un Ķīna palielina ietekmi kontinentā.

Peskovs norādīja, ka samits Sanktpēterburgā būs nozīmīgs, lai pārrunātu labības piegādi, kas, pēc Peskova vārdiem, iezīmē Maskavas atbildīgos centienus atbalstīt pasaules tirgu.

Maskava pirms nedēļas paziņoja, ka izstājas no Melnās jūras graudu darījuma, kas ļāva Ukrainai droši izvest graudus no tās ostām. Tagad Krievija runājusi par lētu vai bezmaksas graudu piegāžu nodrošināšanu Āfrikas nabadzīgākajām valstīm, lai aizvietotu labību no Ukrainas.

Lasiet arī: Putins nedosies uz BRICS samitu Dienvidāfrikā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas