Putins nedosies uz BRICS samitu Dienvidāfrikā

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kam Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi aresta orderi, augustā neapmeklēs BRICS samitu, vēsta Politico.

Dienvidāfrikas valdības paziņojumā sacīts: “Saskaņā ar abpusēju vienošanos, Krievijas prezidents Vladimirs Putins neapmeklēs samitu, bet Krievijas Federāciju pārstāvēs tās ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.”

SKT martā izdeva orderi Putina arestam. Viņš apsūdzēts ukraiņu bērnu piespiedu pārvietošanā uz Krievijas iekšzemi pēc tam, kad Kremlis iebruka Ukrainā. Aresta orderis nostāda Dienvidāfriku spiedīgā situācijā. No vienas puses, Dienvidāfrikas Republika vēsturiski baudījusi tuvas attiecības ar Krieviju un arī tagad atteikusies pārraut saites ar Kremli. No otras puses, kā SKT jurisdikcijai pakļauta valsts,

Dienvidāfrika ir arī apņēmusies pildīt saistības, un tās varas iestādēm būtu jāarestē Putins,

ja viņš ierastos uz BRICS valstu (Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna un Dienvidāfrika) samitu Pretorijā.

Otrdien, 18.jūlijā, Dienvidāfrikas prezidents Sirils Ramafosas (Cyril Ramaphosa) brīdināja, ka valstij Putina arests būtu problemātisks, jo tas būtu līdzvērtīgs “kara pieteikumam”.

Krievijas ietekme Āfrikā pēdējos gados ir pieaugusi, arī ar Vāgnera grupas algotņu līdzdalību. Kremlis plāno tikšanos ar Āfrikas valstu līderiem Sanktpēterburgā 27.-28.jūlijā.

Lasiet arī: Dienvidāfrika svārstās par dalību Starptautiskajā Krimināltiesā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas