Nigēras militārā hunta slēgusi valsts gaisa telpu

Nigēras apvērsuma organizētāji slēguši valsts gaisa telpu, kā iemeslu minot iespējamu militāru iebrukumu, raksta britu raidorganizācija BBC.

Lidojumu izsekošanas vietne Flightradar24 rāda, ka šobrīd Nigēras debesīs nav lidmašīnu.

15 Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) jūlija beigās brīdināja, ka gadījumā, ja apvērsuma rīkotāji nespēs nedēļas laikā atgriezt amatā Muhamedu Bazūmu, tiks pielietots militārs spēks. Termiņš beidzās neilgi pirms pusnakts svētdienas, 6.augusta, vakarā.

Huntas pārstāvis paziņojis, ka bruņotie spēki ir gatavi aizstāvēt valsti.

Bazūmu aizturēja 26.jūlijā, un viņa apsardzes vadītājs vēlāk paziņoja, ka tagad ir jaunais valsts vadītājs. Starptautiskā sabiedrība, tostarp Francija, Eiropas Svaienība, ASV un ANO, nosoda apvērsumu.

Svētdienas vakarā huntas pārstāvis valsts televīzijā paziņoja, ka viņu rīcībā esot informāciju par iespējamu ārvalstu spēku iebrukumu.

Pēc ārkārtas tikšanās Nigērā ECOWAS militārie līderi piektdien, 4.augustā, informēja, ka ir izveidots detalizēts plāns iespējamai spēka pielietošanai. ECOWAS politisko, miera un drošības jautājumu komisārs Abdels Fato Musahs sacīja:

“Esam izskatījuši visas iespējamās iejaukšanās nianses, tostarp vajadzīgos resursus un kā un kad mēs pielietosim spēku.”

Viņš piebilda, ka vēlas, lai pietiek ar diplomātiju, un Nigēras apvērsuma organizētājiem tiek dotas iespējas novērst kara risku. Ultimāts tika izteikts jau pirms nedēļas, un ģenerāļiem vajadzētu dot rīkojumu sāk iebrukumu.

Tikmēr apvērsuma līderi neizrāda nekādu vēlmi atteikties no savām pozīcijām, un svētdien huntas atbalstītāji kārtējo reizi rīkoja demonstrācijas Nigēras galvaspilsētā Niamejā.

Burkinafaso un Mali iepriekš brīdinājušas, ka jebkādu militāru iejaukšanos Nigēras politikā uztveršot kā kara pieteikumu. Arī abas Nigēras kaimiņvalstis ir ECOWAS sastāvā, tomēr tur notikušas varas maiņas dēļ to darbība blokā ir apturēta. Gan Burkinafaso, gan Mali pēdējos gados pie varas nākuši militāristi, kas pamatojuši apvērsuma vajadzību ar cīņu pret islāma ekstrēmistiem.

Nigēra ir viena no nabadzīgākajām pasaules valstīm, kas, saskaņā ar Pasaules Bankas sniegto informāciju, ik gadu saņem ap diviem miljardiem dolāru attīstības atbalstam. Tajā pašā laikā Nigēra ir septītā lielākā urāna, kas tiek izmantots gan militārajā industrijā, gan medicīnā, ražotāja pasaulē.

Lasiet arī: Nigēras prezidents lūdzis palīdzību ASV

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas