No 1.septembra EM un tās padotības iestādēs komunikācija ar klientiem tikai latviešu valodā

Ekonomikas ministrija (EM), kā arī ministrijas padotības iestādes no šodienas, 1.septembra, nodrošinās informāciju un ar klientiem komunicēs tikai valsts valodā.

Ekonomikas ministres Ilzes Indriksones (NA) rīkojums, pamatojoties uz Valsts valodas likuma 10.pantu, paredz no 2022.gada 1.septembra Latvijas Investīciju attīstības aģentūrai, Patērētāju tiesību aizsardzības centram, valsts aģentūrai Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs, Būvniecības valsts kontroles birojam un Centrālai statistikas pārvaldei nodrošināt informāciju un komunikāciju ar klientiem sniegt tikai valsts valodā.

Līdz ar to, EM un tās padotības iestādes vairs nepieprasa no darbiniekiem krievu valodas zināšanas darba sludinājumos vai darba pienākumu veikšanā.

Kā uzsver Indriksone, kā citviet Eiropā, tā arī Latvijā valsts iestādēm un to pārstāvjiem saziņā ar vietējiem iedzīvotājiem un medijiem ir jāizmanto tikai valsts valoda.

«Pretējā gadījumā valsts ne tikai akceptē krievu valodai īpašāku statusu pār citām mazākumtautību valodām, bet arī veicina divvalodības nostiprināšanu. Ir laiks to mainīt.»

Līdzīgu aicinājumu ministre ir nosūtījusi arī atsevišķām kapitālsabiedrībām, kuru kapitāla daļu turētājs ir EM, lūdzot nodrošināt klientu apkalpošanu tikai valsts valodā.

Aicinājums nosūtīts AS Latvenergo un tās meitas sabiedrībai AS Sadales tīkls, kā arī SIA Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor, aicinot SIA Tet, kas nodrošina arī televīzijas un interneta saturu, prioritizēt audio valodu izvēli, kā pirmo automātiski nodrošinot latviešu valodu (ja saturs to nodrošina), kā nākamo – Eiropas Savienības valodas vai angļu, un kā pēdējo izvēli tikai piedāvājot trešo valstu valodas.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas