Nodibinājums: Pastāv risks, ka Bunkus slepkavībā apsūdzētie, liks šķēršļus lietas izskatīšanai

Valsts policijas (VP) priekšnieka Armanda Rutka minētais nesenā intervijā medijiem par noslepkavotā maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus lietu, raisa bažas, vai slepkavības pasūtītāji un atbalstītāji neplāno likt šķēršļus lietas izskatīšanai, publiskajā telpā paudis nodibinājuma Martins Bunkus Justice Foundation, pārstāvis Kristaps Bunkus.

Iepriekš jau vēstīts, ka Mārtiņš Bunkus tika nošauts 2018.gada 30.maija rītā, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna.

Aizvadītā gada pavasarī tika aizturētas trīs personas par Bunkus slepkavības lietā apcietinājums tika piemērots uzņēmējiem Mihailam Uļmanam un Aleksandram Babenko par slepkavības pasūtīšanu un  pasūtījuma izpildītājam Viktoram Krivošejam. 

Savukārt apsūdzība pret slepkavības organizētāju, kādu Latvijas iedzīvotāju, nav celta, jo viņš ir miris vardarbīgā nāvē. TV3 raidījums Nekā personīga vēstīja, ka šis cilvēks kādreiz ietekmīgā Ivana Haritonova grupējuma lietā notiesātais Genādijs Vaļagins. Vaļaginu 2022.gada martā nošāva Rīgā, Pļavniekos.

Fonda pārstāvji norāda, ka intervijas laikā aprakstot Bunkus slepkavības izmeklēšanu, VP priekšnieks  Ruks apliecināja, ka ar šādu [slepkavības] gatavošanās līmeni Valsts policija iepriekš nav saskārusies.

Viņš arī uzsvēris, ka jebkura  «nozieguma kontekstā ir svarīgi izprast, kas ir pretinieks, kas pasūta noziegumu, cik līdzekļi pieejami un kādi resursi tiek iesaistīti».

Tāpat  Ruks skaidrojis, ka ar lietas nodošanu prokuratūrai nekas vēl nav beidzies un apgalvot, ka taisnība un tiesiskums ir uzvarējis, Mārtiņa Bukus slepkavības lietā varēs tikai tad, kad būs notiesājošs tiesas spriedums.

«Šādi VP augstākās vadības paziņojumi, īpaši tuvojoties kārtējai tiesas sēdei, kurā tiks lemts par Uļmanam un  Babenko piemērotā drošības līdzekļa – apcietinājuma

– pārskatīšanu, nešaubīgi vieš pamatotas bažas, ka Mārtiņa Bunkus slepkavības pasūtītāji un atbalstītāji ir gatavi izmantot visus līdzekļus, lai liktu šķēršļus lietas drīzai nonākšanai tiesā un izvairītos no atbildības par šo noziegumu,» spriež Kristaps Bunkus. 

Ņemot vērā iepriekš minēto, Bunkus skatījumā «Latvijas sabiedrībai un valsts institūcijām ir svarīgi būt modrām un rūpīgi sekot līdzi turpmākajiem notikumiem un procesiem,». Tāpat fonda pārstāvis uzsver, ka policija jau ieprieks ir paudusi bažas, ka Uļmans, Babenko var traucēt izmeklēšanu un ietekmēt lieciniekus. 

 Lai mazinātu risku, ka šobrīd apcietinājumā esošās personas varētu ietekmēt izmeklēšanas gaitu, tiesa jau vairākkārt Mihailam Uļmanam un Aleksandram Babenko ir saglabājusi piemēroto drošības līdzekli – apcietinājumu.

Iepriekš jau vēstīts, ka policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka apsūdzētie Bunkus ir mēģinājuši nogalināt jau 2016.gada rudenī –  pie administratora piebraucis motocikls un uzbrucējs pavērsis ieroci, taču tas nav izšāvis.

Izmeklēšanas laikā secināts, ka slepkavības motīvs bijis nepatika pret maksātnespējas administrātoru pildot savus profesionālos pienākumus. Neskatoties uz to, ka publiskajā telpā ir izskanējis, ka slepkavības motīvs ir bijis saistīts ar uzņēmu SIA  Rego Trade maksātnespējas lietu, prokurors nav apstiprinājis šo informāciju. 

Atlīzības apmērs par Bunkus slepkavību bija 300 000 eiro. Apsūdzētie joprojām atrodas apcietinājumā.

Nodibinājums atgādina, ka aizvadītā gada decembrī  Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Armīns Meisters preses konferencē norādīja, ka ar personas, kas organizēja un īstenoja Bunkus slepkavību darbojās kā rūdīti noziedzinieki nevis iesācēji, kuru dzīvesveids ir noziedzīgā pasaule un tās darbības principi un kuras tādā vai citādā lomā ir iesaistītas arī citās slepkavībās, nelikumīgās darbībās ar ieročiem, dažādos citos noziedzīgos nodarījumos, kas ir raksturīgi organizētās noziedzības pasaulē.

Lasiet arī: Ukrainā turpina trakot karš; tikmēr Putins tiekas ar Sji

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas