Par Francijas premjerministru iecelta uzlecošā zvaigzne Gabriels Atāls

Otrdien, 9.janvārī, Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron) par jauno premjerministru izraudzījās aizejošo izglītības ministru Gabrielu Atālu (Gabriel Attal), pēc tam, kad pirmdien no amata atkāpās Elizabete Borne (Elisabeth Borne), pirms ilgi gaidītajām pārmaiņām Ministru kabinetā. Atāls 34 gadu vecumā ir jaunākais un pirmais atklāti homoseksuālais premjerministrs Francijas vēsturē, ziņo Politico.

Emanuels Makrons tiecas atdzīvināt otro pilnvaru termiņu, ko iezīmēja plaši protesti pret pensiju reformu un iekšējie strīdi koalīcijā par imigrācijas likumprojektu, kas radīja ievērojamu spriedzi.

Gabriels Atāls, uzlecošā politiskā figūra, 2016.gadā pameta Sociālistu partiju, lai atbalstītu Makronu, un galu galā 2018.gadā kļuva par jaunāko kabineta locekli mūsdienu Francijas vēsturē. Ieņemot dažādus amatus, tostarp valdības preses sekretāra un budžeta ministra, kopš jūlija viņš bija izglītības ministrs, un

tagad ir iecelts par jauno Francijas premjerministru – ceturto Makrona prezidentūras laikā.

Gabriels Atāls tika izraudzīts par premjerministru starp tādām ievērojamām amatpersonām kā iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns (Gérald Darmanin), ekonomikas ministrs Bruno Lemērs (Bruno Le Maire) un bruņoto spēku ministrs Sebastjēns Lekornu (Sébastien Lecornu).

“Kad es iecēlu [Gabrielu Atālu] izglītības ministra amatā, es zināju, ka viņam piemīt vajadzīgā enerģija un drosme šim uzdevumam,” Politico citē Makrona teikto nesenā televīzijas intervijā. Viņš piebildis, ka izaudzinājis jaunu talantu.  

Savas īsās izglītības ministra amata pilnvaru laikā Atāls ieviesa dažādas reformas izglītības sektorā,

piemēram, ieviesa aizliegumu skolās nēsāt abaijas (musulmaņu sieviešu tradicionālā kleita), ļāva bez vecāku piekrišanas nepārcelt skolēnus nākamajā klasē un paaugstināja standartizēto testu grūtības pakāpi.

Viņš arī ieviesa jaunu pilsonisko darbu pusaudžiem un iestājās par obligāto skolas formas tērpu ieviešanu, ko atbalstīja tādi konservatīvi noskaņoti cilvēki kā Ēriks Čoti (Eric Ciotti) un Francijas pirmā lēdija Brižita Makrona (Brigitte Macron).

Lai izskaidrotu savu politisko rīcību, Attāls ir atklājis savu personīgo dzīvi un jaunības gadus, aprakstot mobingu un homofobiju, ko viņš pārcieta vidusskolas laikā, raksta Politico.

Lasiet arī: Dienvidkoreja pieņem likumu par suņu gaļas tirdzniecības aizliegumu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas