Dienvidkoreja pieņem likumu par suņu gaļas tirdzniecības aizliegumu

Otrdien, 9.janvārī, Dienvidkorejas parlaments apstiprināja likumprojektu, kura mērķis ir līdz 2027.gadam izbeigt suņu audzēšanu, nokaušanu un pārdošanu gaļas ieguvei, tādējādi izbeidzot gadsimtiem senu un pretrunīgi vērtētu praksi, ņemot vērā pieaugošo dzīvnieku aizsardzības atbalstu, ziņo BBC.

Vēsturiski suņu gaļa tikusi uzskatīta par līdzekli izturības uzlabošanai karstajās Korejas vasarās, taču gadu gaitā suņu gaļas patēriņš ir samazinājies, jo īpaši jauno paaudžu vidū, kas arvien biežāk suņus uzskata par ģimenes mīluļiem.

Medijs raksta, ka saskaņā ar likumu,

tiem, kas nokauj suņus, var tikt piespriests cietumsods līdz trim gadiem vai 30 miljonu vonu (20 797 eiro) liela sodanauda,

bet tiem, kas audzē suņus gaļai vai pārdod suņu gaļu, var tikt piespriests cietumsods līdz diviem gadiem. Taču pati suņu gaļas lietošana uzturā netiks aizliegta.

Likums stāsies spēkā pēc trim gadiem, kas dod iespēju personām, kuras nodarbojas ar suņu gaļas tirdzniecību, pāriet uz alternatīviem iztikas avotiem. Valdība ir apsolījusi atbalstu skartajiem fermeriem un uzņēmumiem, lai gan informācija par kompensācijām vēl nav zināma.

Saskaņā ar valdības statistikas datiem

2023.gadā Dienvidkorejā bija aptuveni 1 600 suņu gaļas restorānu un 1 150 suņu fermu.

Saskaņā ar Seulā bāzētās organizācijas Animal Welfare Awareness, Research, and Education veiktās aptaujas datiem vairāk nekā 94% respondentu norādījuši, ka pēdējā gada laikā nav ēduši suņu gaļu, un aptuveni 93% aptaujāto apgalvojuši, ka arī turpmāk to nelietos uzturā, ziņo Reuters.

Dzīvnieku tiesību aizsardzības grupas, kas jau sen iestājas par aizliegumu ēst un pārdot suņu gaļu, atzinīgi novērtēja likumprojekta pieņemšanu.

Dienvidkorejas Humānas biedrības izpilddirektore Čē Džuna (Chae Jung-ah) pauda pārsteigumu, ka likums ticis pieņemts viņas dzīves laikā un priecājās, norādot, ka Dienvidkoreja beidzot var noslēgt nežēlīgo vēstures daļu un tuvoties suņiem draudzīgākai nākotnei.

Suņu gaļas audzētāji, kas rīkoja kampaņu pret aizliegumu, apgalvoja, ka suņu gaļas popularitāte jauniešu vidū samazinās, tāpēc būtu jāļauj šai praksei laika gaitā dabiski izzust, ņemot vērā to, ka daudzi fermeri un restorānu īpašnieki ir gados vecāki cilvēki, apgalvojot, ka viņiem būtu grūti mainīt nodarbošanos tik vēlā dzīves posmā.

Savukārt daži suņu gaļas audzētāji uzskatot, ka aizliegums aizskar personas brīvību “ēst to, kas pašiem patīk”, taču kāda suņu gaļas restorāna īpašniece pie likuma pieņemšanas vainojot to, ka pārāk daudziem Dienvidkorejas iedzīvotājiem ir mājdzīvnieki, kurus viņi uzskata par ģimeni, sakot, ka “ēdiens ir ēdiens”, ziņo BBC.

Lasiet arī: Lietuva aizliedz kažokzvēru audzēšanu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas