Par!/Progresīvie sarunas ar Jauno Vienotību turpināsies nākamnedēļ

Nākamās sarunas starp Rīgas domes (RD)  frakcijām  Par!/Progresīvie (PP)  un Jaunās Vienotības (JV) notiks nākamo otrdien, 11.jūlijā pulksten 11.00, norāda PP referents komunikācijas jautājumos Ivars Bandonis. 

Bandonis norāda, ka PP frakcija nav ieinteresēta ārkārtas vēlēšanās un uzskata, ka partijām ir jāturpina sarunas, lai vienotos par turpmāko sadarbību. 

Primārais jautājums šajās sarunās ir atgriešanās pie labas pārvaldības un saimnieciski atbildīgiem lēmumiem.

Kad tiks panākta vienprātība šajā jautājumā, tad varēs runāt arī par amatu sadali.

“Vēlētāji ir uzticējuši mums veidot Rīgu par atklātu, eiropeisku un sakārtotu pilsētu. Politiskajās sarunās frakcijas deputāti vienmēr patur prātā šo uzdevumu.

Mūsuprāt, pārmaiņas Rīgā ir iespējamas, ja tās balstās uz koleģiālu, atklātu un caurspīdīgu politiku,” pauž PP frakcijas priekšsēdētājs Mārtiņš Kossovičs.

Savukārt nu jau bijušais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) atkāpjoties norādīja, ka “centies

RD vadīt kā vienotu veselumu, kas nav sadalīts politisko frakciju kontrolētās “karalistēs”, kurās katrs var saimniekot, kā vēlas, un nevienam citam nav ļauts uzdot liekus jautājumus.”

Lai šos jautājumus pārrunātu, ir jāturpina sarunas ar partneriem, norāda PP pārstāvis un piebilst, ka  vienlaikus jautājums par amatu sadalījumu pašlaik ir sekundārs.

Iepriekš jau vēstīts , ka par Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju trešdien, 5.jūlijā kļuva vicemērs Vilnis Ķirsis (JV).

Par Ķirsi deputāti nebalsoja, jo no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) saņemta informācija, ka Rīgā ir ievēlēti trīs domes priekšsēdētāja vietnieki, kuriem esot tiesības savstarpēji vienoties, kurš pildīs domes priekšsēdētāja pienākumus.

LĪDZ AR TO VICEMĒRE LINDA OZOLA (KODS RĪGAI) ATSAUCA SAVU PRIEKŠLIKUMU BALSOT PAR ĶIRŠA IECELŠANU PAR DOMES PRIEKŠSĒDĒTĀJA PIENĀKUMU IZPILDĪTĀJU.

Kā ziņots, trešdien, 5.jūlijā tika sasaukta Rīgas domes ārkārtas sēde, lai ievēlētu mēra pienākumu izpildītāju. Jauna domes priekšsēdētāja vēlēšanas notiks vēlāk, un pagaidām vēl nav skaidrs, kādas balsis veidos jauno vairākumu un attiecīgi – kas tiks virzīts par jauno mēru pēc tam, kad no amata nolēma atkāpties Mārtiņš Staķis (PP).

PĒC KONFLIKTA PAR SATIKSMES DEPARTAMENTA DARBA IZVĒRTĒŠANU IR SAŠĶĒLUSIES RD VALDOŠĀ KOALĪCIJA, KĀ REZULTĀTĀ STAĶIS PAZIŅOJA PAR ATKĀPŠANOS NO AMATA.

Viņa līdzšinējie RD koalīcijas partneri Jaunā vienotība (JV), “Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība” (NA/LRA) un Kods Rīgai (KR) ir nolēmuši uzņemties iniciatīvu sarunām par jaunas koalīcijas veidošanu, bet no PP viņi sagaida atsaukumu, pēc viņu vārdiem, “melīgajiem apgalvojumiem”.

Viņuprāt, Rīgas domes deputātiem ir jādara viss, lai nepieļautu ārkārtas vēlēšanas, jo tas varot novest pie “pretvalstisku spēku nokļūšanas pie varas galvaspilsētas domē”, tāpēc JV, NA/LRA un KR nolēmuši uzņemties iniciatīvu sarunām par jaunas koalīcijas veidošanu.

ŠĪS PARTIJAS JUTĀS AIZVAINOTAS PAR PAR/POGRESĪVO (PP) SARUNĀTAJIEM PĀRMETUMIEM, TĀPĒC GAIDĪJA LĪDZŠINĒJO KOLĒĢU ATVAINOŠANOS.

Savukārt PP negrasoties atsaukt kādus apgalvojumus vai atvainoties, tomēr esot gatavi turpināt sarunas ar līdzšinējiem koalīcijas partneriem.

Staķa skatījumā, viņa bijušie koalīcijas partneri – JV, NA/LRA un KR – faktiski esot izveidojuši citu vairākumu kopā ar Saskaņu, Gods kalpot Rīgai un Latvijas attīstībai un lēmumus pieņemot citos kabinetos, nevis kopā ar PP frakciju.

Tam apliecinājums esot balsojums par jaunas izmeklēšanas komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā, kurā bijušie koalīcijas partneri esot balsojuši kopā ar Saskaņu.

LĪDZ AR TO RĪGAS MĒRS VAIRS NEVAROT UZŅEMTIES ATBILDĪBU PAR DOMES LĒMUMIEM UN NOLĒMIS ATKĀPTIES.

16.jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Amatpersonas atstādinātas pēc trauksmes cēlēja ziņojuma saņemšanas, kas gan vēlāk tika nosaukts par anonīmu ziņojumu, un tam sekojošas dienesta pārbaudes. Pārbaudes laikā esot konstatēti būtiski pārkāpumi, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību departamenta veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos.

Šis jautājums izgaismojis nesaskaņas starp koalīcijas partneriem Jauno vienotību un Par/Progresīvie, pusēm atšķiroties viedokļiem, kam būtu jāizmeklē iespējamie pārkāpumi.

Lasiet arī: ZZS: Latvijā pārtikas cenas aug dramatiski un pārsniedz citu ES valstu līmeni

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas