Parakstīts līgums par Iekšējās drošības akadēmijas izveidi; studentus varētu uzņemt 2023.gadā

Iekšējās drošības akadēmijas (IDA) plānots investēt aptuveni 45 miljonus eiro un akadēmija pirmos studentus varētu uzņemt nākamā gada septembrī, sacīja iekšlietu ministrs Kristaps Eklons (AP).

Iekšlietu ministrijas (IeM), Valsts policijas koledžas, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un Latvijas Universitātes (LU) vadība otrdien, 25.oktobrī, parakstīja līgumu par IDA izveidi.

Tagad sāksies darbs pie programmu izstrādes, kā arī darbs pie finansējuma ieguldīšanas infrastruktūras izveidei. Nākamgad plānots atvēlēt trīs miljonus eiro, bet kopējās investīcijas sasniegšot 45 miljonus eiro, ko veidos gan valsts budžeta, gan ES finansējums, norādīja Eklons.

Akadēmijas vajadzībām plānots izveidot infrastruktūru Rīgā, Ezermalas ielā.

Tur plānots uzbūvēt gan jaunas ēkas, gan renovēt esošās. Šajā vietā patlaban atrodas Valsts policijas koledža un savulaik atradās likvidētā Latvijas Policijas akadēmija. Turpat blakus atrodas arī Nacionālā aizsardzības akadēmija.

Akadēmija sagatavos personālu tiesībsargājošām iestādēm, sākot no operatīvajiem darbiniekiem un beidzot ar izmeklētājiem un citiem speciālistiem. Tāpat patlaban turpinās darbs pie uzņemšanas nosacījumiem. Ja jaunietis vēlēsies dienēt iekšlietu dienestos, tad bez atbilstošas izglītības būs nepieciešams arī nokārtot fiziskos normatīvus un veselības prasības, norādīja Eklons.

Iesaistītās puses ir vienojušās par kopīgiem sadarbības mērķiem, konsorcija pārvaldības un darba organizācijas modeli, kopīgi īstenojamām studiju programmām un resursu koplietošanas iespējām.

Pamatā IDA būs valsts budžeta studiju vietas.

Latvijas valdība šogad februārī akceptēja IeM informatīvo ziņojumu par tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonu izglītības sistēmas pilnveidi, kas paredz konsorcija – IDA – izveidošanu starp IeM, Valsts policijas koledžu, RSU un LU. Konsorcija infrastruktūras attīstības plāni paredz jaunas mācību ēkas būvniecību Ezermalas ielas ēku kompleksā.

Konsorcija formālās izglītības studiju programmās plānots sagatavot potenciālos un esošos Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Militārās policijas, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Ģenerālprokuratūras un Iekšējās drošības biroja speciālistus.

Valdība 2009.gada vasarā nolēma likvidēt Latvijas Policijas akadēmiju, kura atradās Rīgā, Ezermalas ielā. Viens no galvenajiem akadēmijas likvidēšanas iemesliem bija finansējuma trūkums.

Kā norādīja toreizējā iekšlietu ministre Linda Mūrniece, akadēmija profesionālā jomā un sniegtā pakalpojuma kvalitātes ziņā nav devusi gaidīto rezultātu. Akadēmija beidza pastāvēt 2010.gada 1.janvārī.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas