Pasaules Ekonomikas foruma aptaujā prognozēts, ka pasaules ekonomiku gaida “nedrošs” gads

Pirmdien, 15.janvārī, publicētajā vadošo ekonomistu aptaujā secināts, ka pasaules ekonomiku gaida vājas izaugsmes perspektīvas un nenoteiktība, ko rada ģeopolitiskās nesaskaņas, ierobežoti finansēšanas nosacījumi un mākslīgā intelekta ietekme, ziņo Reuters.

Aptaujā, kas katru gadu tiek veikta pirms Pasaules Ekonomikas foruma (WEF) sanāksmes Davosā, piedalās vairāk nekā 60 vadošie ekonomisti gan no privātā, gan valsts sektora visā pasaulē. Tās mērķis ir noteikt prioritātes politikas veidotājiem un uzņēmumu vadītājiem.

Saskaņā ar aptaujas datiem 56% aptaujāto paredz, ka šogad pasaules ekonomiskie apstākļi pasliktināsies.

Lielākā daļa respondentu pauda optimismu par mērenu vai spēcīgu izaugsmi Ķīnā un ASV. Tomēr valdīja plaša vienprātība, ka Eiropā gaidāma vāja, vai ļoti vāja ekonomiskā izaugsme.

Dienvidāzijas un Austrumāzijas un Klusā okeāna reģiona perspektīvas bija pozitīvākas, jo lielākā daļa respondentu sagaida vismaz mērenu izaugsmi 2024.gadā.

Neraugoties uz lielāko centrālo banku rādītājiem, ka procentu likmes ir sasniegušas maksimumu, 70% aptaujāto paredz finanšu nosacījumu atvieglošanu. Šīs prognozes pamatā ir pārliecība, ka inflācija un pašreizējais saspīlētais stāvoklis darba tirgos mazināsies.

Aptaujā prognozēts, ka mākslīgā intelekta (MI) ietekme uz globālo ekonomiku atstās nevienlīdzīgu ietekmi.

Lai gan 94% aptaujāto sagaida, ka mākslīgais intelekts nākamajos piecos gados ievērojami palielinās produktivitāti valstīs ar augstiem ienākumiem, tikai 53% paredz līdzīgu ietekmi valstīs ar zemiem ienākumiem.

Atsevišķā pētījumā WEF aplūkoja ekonomiskās izaugsmes “kvalitāti” 107 valstīs un atklāja, ka vairumā valstu izaugsme nav ne ekoloģiski ilgtspējīga, ne sociāli iekļaujoša.

WEF paziņoja par kampaņas uzsākšanu, kuras mērķis ir definēt jaunu pieeju izaugsmei, palīdzot politiķiem panākt līdzsvaru starp ekonomikas, sociālajām, vides un citām prioritātēm.

Lasiet arī: Slepeno dokumentu informācija: NATO gatavojas Krievijas uzbrukumam

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas