Pasaules preses brīvības indeksā Latvija pakāpusies uz 16.vietu

Starptautiskās žurnālistu tiesību organizācijas Reportieri bez robežām (Reporters sans frontières, RSF) trešdien izplatītajā ikgadējā Pasaules preses brīvības indeksā Latvija ierindojusies 16.vietā – salīdzinot ar tās 22.vietu pagājušajā gadā.

Tikmēr Lietuva un Igaunija atrodas attiecīgi 7. un 8.vietā.

2023.gada organizācijas ziņojumā par 180 valstīm žurnālistikas vide ir atzīta par “ļoti nopietnu” 31 valstī, “grūtu” 42 valstīs, “problemātisku” 55 valstīs un “labu” vai “apmierinošu” 52 valstīs. Savā indeksā Reportieri bez robežām vērš uzmanību uz draudiem, ko preses brīvībai rada viltus saturs.

“Pasaules preses brīvības indekss parāda milzīgu situācijas nepastāvību ar lieliem kāpumiem un kritumiem un nepieredzētām izmaiņām,” pavēstīja organizācijas ģenerālsekretārs Kristofs Deluārs. Viņš norāda, ka šī nestabilitāte ir rezultāts palielinātai agresivitātei no varas iestāžu puses daudzās valstīs un pieaugošajam naidam pret žurnālistiem sociālajos medijos un fiziskajā pasaulē.

“Nepastāvība ir arī rezultāts viltus satura industrijas izaugsmei, kas veido un izplata dezinformāciju un sniedz instrumentus tā ražošanai,” uzsvēra Deluārs.

Norvēģija atrodas saraksta pirmajā vietā septīto gadu pēc kārtas, tai seko Īrija, Dānija, Zviedrija un Somija. Tikmēr trīs Āzijas valstis atrodas saraksta pašā apakšā – Ziemeļkoreja ir pēdējā, Ķīna atrodas vienu vietu augstāk, bet Vjetnama ir 178.vietā.

Eiropa un jo īpaši Eiropas Savienība (ES) ir reģions, kurā ir žurnālistiem ir visvieglāk strādāt, taču dažās valstīs situācija ir problemātiska. Grieķija, kur žurnālistus izspiegoja izlūkdienesti, joprojām ir viszemākajā vietā starp ES valstīm, indeksā ieņemot 107.vietu.

Krievijas ir noslīdējusi par deviņām vietām uz 164.vietu. “Kopš Krievija 2022.gada februārī iebruka Ukrainā, gandrīz visi neatkarīgie plašsaziņas līdzekļi ir aizliegti, bloķēti un/vai pasludināti par “ārvalstu aģentiem” vai “nevēlamās organizācijām”. Visi pārējie ir pakļauti militārai cenzūrai,” teikts indeksā.

[Trešdiena, 3.maijs, ir Pasaules preses brīvības diena. Tā, UNESCO ierosināta, tiek atzīmēta kopš 1994.gada  ar mērķis sekmēt un aizstāvēt brīvu, plurālistisku un neatkarīgu preses darbu visā pasaulē. Sveicam kolēģus Latvijā un pasaulē, vēlam veiksmi un izturību! BNN]

Lasiet arī:  ANO satrauc preses brīvības samazināšanās pasaulē

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas